MyStyle

Ikääntymistä vai vakavampaa? Kasvojen rypyt saattavat olla oire salatusta sairaudesta

Julkaistu:

Terveys
Ikääntyminen muuttaa ulkonäköä monin tavoin, mutta joskus muutokset voivat olla merkkejä sairaudesta. Keltaiset silmät ja iho saattavat kieliä maksavauriosta, kasvojen rypyt voivat viitata osteoporoosiin ja hiuksien harveneminen kilpirauhasen liikatoimintaan.

Silmät

Valkoinen rengas iiriksen ympärillä saattaa kertoa korkeasta kolesterolista. Muita merkkejä korkeasta kolesterolista saattavat olla kellertävä rasvakudoskyhmy silmänvalkuaisessa ja silmäluomien tai silmänympärysihon finnit.

Roikkuvat silmäluomet saattavat olla oire Bellin halvauksesta, joka on äkillinen kasvohermon halvaus. Sen aiheuttaa ilmeisesti herpesvirus. Suurin osa halvauksen saaneista paranee kuitenkin ennalleen.

Suu

Lyhentyneet hampaat voivat olla oire refluksitaudista, jossa mahahapot nousevat takaisin ylös ruokatorveen. Lääkärien mukaan tämä on hampaille vahingollisempaa kuin esimerkiksi virvoitusjuomat.

Musta kieli on oire huonosta suuhygieniasta. Myös tupakointi ja antibiootit saattavat mustuttaa kieltä. Suuvesi ja kielen harjaaminen hammasharjalla auttavat vaivaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Iho

Esimerkiksi diabetes- tai verenpainelääkkeet saattavat aiheuttaa sivuvaikutuksina ihon keltaisuutta, mutta keltainen iho voi olla myös merkki vakavasta maksavauriosta.

Ruskeat laikut, ns. maksaläiskät ovat ihon pigmenttimuutoksia, jotka voivat johtua hormonimuutoksista tai hormonihoidoista. Tummat läiskät hiusrajalla tai kaulassa saattavat johtua hajustetusta kosmetiikasta. Myös auringon UVA-säteily saattaa aiheuttaa ihon pigmenttimuutoksia.

Rypyt ovat merkki ihon solujen vanhenemisesta, mutta saattavat viitata erään amerikkalaistutkimuksen mukaan osteoporoosiin. Tutkimukseen osallistui 114 vaihdevuosi-ikäistä naista ja selvisi, että niillä, joilla oli eniten ryppyjä, oli myös hauraimmat luut. Syyksi epäiltiin alhaista kollageenitasoa.

Hiukset

Naisilla hiusten harveneminen voi viestiä kilpirauhasen liikatoiminnasta, kaljuuntuminen taas raudan puutteesta.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä voi aiheuttaa naisille aknea tai liiallista karvojen kasvua kasvoissa. Parrankasvu saattaa olla myös merkki lähestyvistä vaihdevuosista.

Kulmakarvojen harveneminen on klassinen merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Posket

Punaiset posket voivat olla merkki ihoinfektioista, kuten ruusufinnistä, tai myös Cushingin oireyhtymästä, jossa elimistö tuottaa liikaa kortisolia, mikä turvottaa verisuonia.

Violetin väriset posket kertovat veren alhaisesta happipitoisuudesta, mikä saattaa johtua esimerkiksi verenpainetaudista.

Kasvojen ihottuma, joka on levinnyt perhosenmuotoisesti nenään ja poskiin, voi olla oire immuniteettijärjestelmän vajaatoiminnasta ja saattaa aiheuttaa myös väsymystä ja nivelkipuja.

Lähde: Daily Mail

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viaton tarra matkalaukussasi voi pilata koko matkasi – ”On olemassa riski”

  2. 2

   Perhetragedia varjostaa mestaruusjahtia – Kärppien 21-vuotias tähtivahti: ”On ottanut koville”

  3. 3

   Festarijärjestäjät muistelevat Aviciin Suomen-vierailuja – ”Veivät koko bäkkärin viinat mennessään”

  4. 4

   Moni Gmail-käyttäjä yllättyi: Ikävä löytö lähtevien postien kansiossa

  5. 5

   Juha Sipilä IS:lle: Turusen loikkaaminen vakavan keskustelun paikka – ”Olen jo kutsunut trion koolle”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  2. 2

   Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

  3. 3

   Moni Gmail-käyttäjä yllättyi: Ikävä löytö lähtevien postien kansiossa

  4. 4

   Ensimmäiset kuvat pikkuprinssistä: Säteilevästi hymyilevä herttuatar Catherine poistui sairaalasta – synnytyksestä 7 tuntia

  5. 5

   Eläkeläismies lähti avuksi purjehdukselle: Kertoo joutuneensa keskelle perhehelvettiä, jonka uhri oli 5-vuotias poika – vanhemmille syytteet

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  4. 4

   Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

  5. 5

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  6. Näytä lisää