Imagokouluttaja lyttää Stubbin ja Rinteen tyylivalinnat: "Kuin naisten legginsit" - MyStyle - Ilta-Sanomat

Imagokouluttaja lyttää Stubbin ja Rinteen tyylivalinnat: "Kuin naisten legginsit"

Pääministeri Alexander Stubbin tyyli saa huutia imagokouluttajalta.

Julkaistu: 14.8.2014 19:02

Imagokouluttajan mukaan pääministeri Stubbin sortsit ja valtiovarainministeri Rinteen hihattomat paidat sopivat huonosti ministereiden virallisiin esiintymisiin.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) on pannut pääministerin virkapukeutumisen uudelle uralle. Pääministeri on viikon aikana esiintynyt sortsit jalassa kutakuinkin kaikissa julkisissa tilaisuuksissaan: tiedotustilaisuudessaan rantakahvilassa Espoossa, Jyväskylän asuntomessuilla, Jyväskylässä tiedotustilaisuudessa Venäjä-pakotteista ja kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa Seinäjoella.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) on puolestaan lanseerannut "rinnepaidat". Suomalaisen perusmiehen tapaan Rinne suosii lyhythihaisia kauluspaitoja. Koko kesältä on vaikea löytää kuvaa, jossa Rinne ei olisi lyhythihaisessa kauluspaidassa.

Imagokouluttaja Isa Karlsson ei taputa pääministerin sortseille.

- Pääministeriltä oli oikein ottaa kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon (kok) kanssa puheeksi, että kuinka pukeutua, jotta yrittäjien kohtaaminen ja asuintomessuilla käynti pysyisi rentona. Siinä kohdassa sortsit oli oikein, kun sovitaan yhdessä ja poiketaan protokollasta. Asuntomessuilla muutkin pukeutuvat rennosti, Karlsson sanoi ja siihen kehut loppuivat.Pääministerin asu virallisissa tilaisuuksissa on pitkälahkeiset housut.

Pääministeri Alexander Stubb tyyliä.

- Hyvien käytöstapojen mukaan on syytä huomioida, miten muut ihmiset ovat samassa tilaisuudessa pukeutuneet. Se vaikuttaa myös pääministerin pukeutumiseen. Jos ihmiset pukeutuvat puoluepäiville ja on virallisia tapaamisia, pääministerin ei tarvitse laskea pukeutumisen kynnystä.

- Ei saa madaltaa tilaisuuden vakavuutta sillä, että mennään sinne sorteissa. Pitää huomioida tilaisuuden luonne ja kukaan ei saa kärsiä siitä, että on väärin pukeutunut, ei myöskään pääministeri. Jos naisministeri menisi pitämään tiedotustilaisuuden sortsit jalassa, siitä nousisi metakka, Karlsson muistutti.

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Lappeenrannassa 11. elokuuta 2014.

Rinteen suosimat lyhythihaiset paidat saavat imagokouluttajalta täystyrmäyksen. Vaikka kaksi miljoonaa suomalaista miestä käyttäisi hihattomia kauluspaitoja, ne kuuluvat virallisiin tilaisuuksiin yhtä paljon kuin naisten legginsit.

- Lyhythihaisia paitapuseroita ei näy hirveästi, lähinnä vain Suomessa. Kun kerrotaan vaikka valtion budjetista, kyllä silloin pitäisi olla pitkähihainen. Kun ollaan maatalousmessuja avaamassa, silloin voidaan katsoa löyhemmin.Pukukoodissa ei ole sellaista vaihtoehtoa kuin lyhythihainen paitapusero. Ne ovat vähän kuin sortsit, pätkäisty poikki. Miehellä on jollain lailla kädet aina ranteeseen asti peitettynä. Kun sinulla on pikkutakki päällä, takin alta pitäisi näkyä ranteesta vähän paitaa. Lyhythihainen paitahan ei sieltä näy. Takittomana esiintyminen on myös kyseenalaista, Karlsson totesi.

Mikä avuksi?

Kesähelteet ovat ongelmallinen lämpöön tottumattomien suomalaismiesten pukukoodille.

- Talvella on huomattavasti helpompaa olla kravatti kaulassa ja puku päällä kuin kesällä. Naisilla on hameet, mutta siisti ja virallinen pukeutuminen kesällä voi olla miehille haaste.

Virallisimmissa tilaisuuksissa pannassa ovat niin sortsit kuin hihattomat paitapuserot.

- Kun katsot Italian tai Ranskan ministereitä, he eivät koskaan esiinny sorteissa tai lyhythihaisissa paitapuseroissa, vaikka siellä on huomattavasti pidemmät ja kuumemmat kesät, imagokouluttaja Isa Karlsson muistutti.

Karlsson kehottaa poliitikkomiehiä mukauttamaan pukeutumistaan päivän tapahtumiin. Pikkutakin voi laittaa syrjään ja paidat hihat kääriä, kun tulee vaikka yritystapaamisesta torille kansaa kättelemään, mutta sortsien tilalle on vaikea nyhjäistä pitkiä housuja.

Päivässä voi olla monta tilaisuutta. Ei tarvitse mennä rennompaan tilaisuuteen tiukimmassa asussa. On helppoja tapoja löysentää pukeutumista. Pitkähihaisen paidan hihat saa kääräistyä torilla ihmisiä tavatessa, ja asu on rennompi, samalla solmion voi ottaa pois ja pistää takin siksi aikaa jonnekin muualle.

- Toisinpäin se ei onnistu. Lyhythihaisesta paidasta ei pitkähihaista paitaa tule, eikä sorteista tule pitkiä housuja, eikä takkia tuosta vaan ilmesty, Karlsson huomautti.

- Rinteellä on muuten karsimaa. Toivon, että hän löytää oman tyylinsä. Hän on suomalainen, luotettava perusmies, se on hänen vahvuutensa, Kyllä meillä pitäisi olla joku suomalainen mies. Paavo Lipponenkin on siirtynyt pois. Nyt olisi paikka auki, jos Rinne osaisi rakentaa imagonsa niin, että myös nuorempi kansanosa ottaisi hänet omakseen, Karlsson opasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?