Hipsteri on kuollut – nyt tulee trendi joka osuu Suomeen

Julkaistu:

Hipsterit, kuten me heidät olemme tottuneet tuntemaan, ovat kuolemassa, sanoo brittitutkija.
Löytyykö sinunkin tuttavapiiristäsi parrakas, mustasankaisiin laseihin pukeutunut graafikko, joka tulee puutalokimppakämpästään työhuoneelleen fiksipyörällä? Tällainen on viime vuosina muodostunut kliseiksi ulkoiseksi arkkityyppimääritelmäksi hipsteristä: pari-kolmikymppisistä, keskiluokkaisista miehistä ja naisista, jotka arvostavat sanakirjamääritelmän mukaan valtavirrasta poikkeavaa muotia, kulttuuria ja urbaania elämää.

Nyt maailmalla on ruvettu heräämään siihen, että määritelmä on todellisuudessa loukkaus.

- Hipsteri kuoli sillä sekunnilla, kun kutsuimme häntä hipsteriksi. Sanalla ei ollut enää samaa merkitystä, trendejä ennustavan The Future Laboratoryn tulevaisuudentutkija Chris Sanderson sanoo Guardian-lehdelle.Hipsteri-kliseen tuhoutumisen merkkejä osoitti myös australialaisyliopiston tekemä viime kuussa julkaistu tutkimus, jonka mukaan klassinen hipsteri-look ei olekaan enää ”in”. Mitä yleisempi jostain trendistä tulee, kuten esimerkiksi parroista, sen vähemmän hienoina niitä pidetään.

Voiko olla niin, että jackcousteau-pipoinen hipsteri on kuolemassa sukupuuttoon?

Tutkijan mukaan hipsteri ei varsinaisesti kuole, vaan muuttuu. Observer-lehdelle Sanderson sanoi, että nyt on olemassa kahdenlaisia hipstereitä: nykyaikasia hipstereitä (ne joilla on parrat, ja jotka monia ärsyttävät) sekä proto-hipstereitä, niitä ”ihan oikeita”.

Oletko sanonut "en ole hipsteri?" Testaa, miten hipsteri olet

Tästä seuraa sekaannus.

- Historiallisesti proto-hipsterit ovat olleet konossöörejä, asiantuntijoita, jotka eroavat normista. Kuten hipit. Vuosien saatossa he toimivat innoittajina uudelle sukupolvelle urbaaneja nuoria aikuisia, jotka tekivät hipsteristä mauttoman kaupallisen parodian.


  
- Nämä uudet hipsterit haluavat näyttää tietynlaiselta ja näkyä tekemässä tiettyjä asioita, ilman että he tekisivät mitään tutkimusta itse.

Hipsterityyppien erottamisessa yksi asia on erityisen oleellinen.

- Hipsterit ovat kiinnostuneempia seuraamisesta, protohipsterit puolestaan mielipidejohtajuudesta.

Jos molemmat näyttävät samalta, miten heidät voi erottaa? Tämä epäsuhta on todennäköisesti johtanut siihen, että hipstereille halutaan nauraa.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

- Luulenpa, että hipstereille tapahtuu peruskorjaus. Pillifarkkuja ja pidempää tukkaa suosivaa, vahvempien naisroolimallien nousua seuraava ihanne tullaan hylkäämään. Tilalle tulee machompi look, melkeinpä karikatyyriin asti yltävä malli, jolla miehet voivat rakentaa identiteettiään uusiksi, Anderson sanoo lehdelle.

Uusi trendi passaa suomalaisille


Tämä voi selittää esiin nousseen, uuden normcore-tyylin. Normcore-sana tulee sanojen ”normaali” ja ”hardcore” yhdistämisestä.
Siihen liitetty simppeli ja konstailematon tavallisuus on reaktio ajatukselle, että yksilöllisyys on kaupallistettavissa: ei pidetä päällä mitä sattuu, vaan ostetaan esimerkiksi H&M:n rekistä mahdollisimman tavallisia vaatteita.

- Sanotaan, että normcoressa ei haluta vapautta tulla joksikin. Normcoressa ”viileys” ei synny erosta muihin vaan post-autenttisuuteen, joka nojaa samanlaisuuteen.Tämän näkemyksen valossa monella tunnetulla suomalaisella on tuleva trendi hyvin hallussaan, kuten Helsingin Sanomien Nyt.fi kertoi jo maaliskuussa.

Tämä voi kuulostaa vitsiltä, mutta Sanderson on tosissaan.

- Se on kaiken sen vastakohta, jota nyt pidetään yleisesti coolina, ja se on myös hyvin maskuliinista, mikä sitoo trendin paluuseen äijämäisyyteen.

Ota kantaa

Mikä näistä kuvaa tyyliäsi parhaiten?

Hipsteri 22% Proto-hipsteri 13% Normcore 65%
Ääniä yhteensä 30298

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt