Tyhmä, tyhmempi, missi

Julkaistu:

Hevosennaama, ruikku, saapas. Porno, tasapaksu, tavallinen. Tihrusilmä, taikinaperse, pullohartia. Missiehdokkaathan ne siinä.
Miss Suomi-kilpailu tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden paitsi päteä älyllisellä ylemmyydellään (koska osaisi itse paketoida jokaiseen 30 sekunnin vastaukseen Platonin haastavaa viisautta ), myös tilaisuuden sanoa että missit ovat ”epäaitoja”, kun taas minä sotanorsu olen sillai terveesti kaunis.

Ulkonäkökilpailujen moraalista ja suhteesta naisten asemaan voidaan tietenkin olla montaa mieltä, mutta koulukiusaajien kokoontumisajoista käsin esitetty kritiikki ei vain ole oikein uskottavaa. Olen usein miettinyt mikä tekee missien ja erilaisten tukiaisten kiusaamisesta yleisesti hyväksyttyä, kun minkä tahansa muun ihmisryhmän kohdalla me tuomitsemme sellaisen käytöksen kuten kuuluukin. 

Poikkeuksellisen kaunista ihmistä saa lyödä kuin vierasta sikaa. Miksi?
Usein kuultu hokema on myös se, että ”länsimaiset kauneusihanteet ovat ahtaita.”

Kymmenen minuutin seisoskelu missä tahansa kadunkulmassa osoittaa väitteen vanhentuneeksi. Ohi purjehtii paitsi niitä klassisia blondeja, myös lävistettyjä goottinaisia, hullulta kuvismaikalta tyylinsä omaksuneita gudrunsjögrenejä, rastapäitä, sliipattuja bisnesmimmejä, manga-tyttöjä, elovena-tyttöjä, Chanel-mummoja, kassialmoja ja rokkipimuja ilman että kukaan jaksaa olkaansa kohauttaa.

 

Poikkeuksellisen kaunista ihmistä saa lyödä kuin vierasta sikaa. Miksi?


Itse asiassa harvassa maailman kolkassa kauneusihanteet ovat niin suvaitsevaisia kuin juuri länsimaissa. Tai ainakin ihanteiden diversiteettiä on vaikea havainnoida paikoissa, joissa naiset joutuvat peittämään itsensä päästä varpaisiin tismalleen samanlaisilla vaatekappaleilla tai heidän ulkonäköään säätelevät muuten tiukat sosiaaliset säännöt.

Kauneusihanteiden kritiikkiin sisältyy myös kiusallinen ajatus siitä, että ”vallitseva” ihanne pitäisi korvata jollakin toisella, paremmalla ihanteella. Eli perustilanne pysyy muuttumattomana – osa naisista näyttää aina väärältä.
Mitä misseiltä näyttävien naisten sitä paitsi pitäisi itselleen tehdä jos klassinen kauneus julistetaan pannaan? Pistää pussi päähän tai hankkia helvetillinen akne?

Missihaastatteluissa korvaani tarttui yhden ehdokkaan vastaus, kun häneltä kysyttiin minkä asian hän muuttaisi Suomessa jos voisi.
”No musta kaikki vois moikata toisia vaik ei tuntisikaan.”
 Niin voisi. Ja sitten kaikki voisivat opetella käyttäytymään muutenkin mukavammin.

Kirjoittaja on toimittaja ja tuottaja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt