Katso, mikä on suunnittelija Paola Suhosen lempivaate? Lue koko IS-haastattelu

Julkaistu:

Otimme Ivana Helsingin 15-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suunnittelija Paola Suhosen haastatteluun ja kysyimme häneltä muutamia kiperiä kysymyksiä.
Vuonna 1998 Paola Suhonen perusti yhdessä siskonsa Pirjo Suhosen kanssa Ivana Helsinki -muotimerkin. 15 vuoden kuluessa Ivana Helsingistä on tullut yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia brändejä.

Ivana Helsingin matkaa juhlistetaan nyt ilmestyneessä toimittaja Liisa Jokisen toimittamassa 15 - matkalla kotiin -juhlakirjassa. Kirjassa käydään läpi kaikkiaan 30 Ivana Helsingin mallistoa aina ensimmäisestä viimeisimpään. Samalla kirjassa kurkistetaan myös Paola Suhosen elämään.

Paola Suhonen, mikä on suosikkimallistosi ja -vaate näiden 15 vuoden varrelta ja miksi?


Ehkä tähän voi yleisesti sanoa, että suunnittelijan työ perustuu siihen että pidät siitä viimeisimmästä mallistosta aina eniten. Se näyttää raikkaimmalta ja tuntuu läheisimmältä.

Tällä hetkellä suosikkimallistoni on tuleva kesän/kevään 2014 Hiljaiset sillat -mallisto, joka on saanut vaikutteita Meryl Streepin ja Clint Eastwoodin tähdittämästä samannimisestä elokuvasta. Elokuva on kaunein näkemäni rakkaustarina.

Jos vanhoista mallistoista pitää valita suosikki, on se Leaving Circus -mallisto (kevät/kesä 2010). Siinä yhdistyy hyvällä tavalla pimeys ja hilpeys.

Circus-mallistosta löytyy myös yksi suosikkivaatteeni, joka on frillahihainen harmaa pallomekko. Toinen suosikkini on Rotterdam-malliston raidallinen mekko.

Muuten vintage-mekot ovat suuri rakkauteni ja keräilen niitä.

Mikä on urasi huippuhetki tähän mennessä?


Ammatillisesti Pariisin muotiviikot ja iso näytös syyskuussa New Yorkin muotiviikoilla. Myös elokuvapuolella Student Emmyn voittaminen oli erityinen hetki. Suunnittelijan työ on aika yksinäistä, joten tunnustukset tuntuvat aina hyviltä.

Nautin myös arkisesta yksin puuhastelusta, kun työhuoneella keittää kahvia ja on kynttilän valossa. Arki on myöskin huippuhetkiä. Arjen työpäivät vievät suurimman osan ajasta ja välillä pitää oikein muistuttaa itseään pysähtymään ja juhlimaan.

Minkälainen on normaali päiväsi suunnittelijana?


Kliseisesti sanottuna kaikki päivät ovat erilaisia ja työhön kuuluu paljon matkustelua. Silloin kun olen toimistolla suunnittelemassa, teen töitä aamuyhdeksästä puoleen yöhön.

Deadlinet on selkäranka työlle. Päivät kuluvat pitkälle tietokoneen takana, tosin piirrän printit ensin lähestulkoon aina käsin.

Mistä seuraava uusi mallisto on saanut vaikutteita ja mitä tällä hetkellä suunnittelet?


Tällä hetkellä tuotantoon on menossa seuraavaa kesä. Suunnittelupöydällä lähes valmiina on myös 2014-15 talvi ja seuraavaksi alan piirtää kesää 2015.

60-70-luku on aina perusalusta mallistojen tyyleille. Muutan inspiraatiot kumpuavat hyvin eri teemoista. Hiljaiset sillat -mallisto sukeltaa roadtrip-matkojeni tunnelmaan ja elokuvan rakkaustarinaan.

Kesä 2015 -mallistossa ollaan omissa nuoruuden maisemissa 80-luvulla Provinssissa. Silloin kun rokki oli vielä rokkia. Uusin syksy ja talvi taas sukeltaa folktähti Gram Parsonsin maailmaan. Tammikuussa lähdemme kuvaamaan mallistoa Joshua treen aavikolle.

Ketkä ovat muodin esikuvasi kotimaiset/ulkomaiset ja miksi?


Mulla ei ole muodin esikuvia, vaan enemmänkin ihailen tiettyjen ihmisten tyyliä. Tässä mielessä esikuviksi voisi mainita jazzmuusikko Eddie Harrisin ja ja Gram Parsonsin.

Karakteerit kiinnostavat mua. Kotimaisista klassikkosuunnittelijoista ihailen muun muassa Tapio Wirkkalan ja Birger Kaipiaisen työtyylejä, joissa näkyy kiehtova mystinen slaavilaisuus.

Miten onnistuu työn ja vapaa-ajan erottaminen? Oletko joutunut tekemään uhrauksia omassa elämässäsi työn takia?


En erottele työtä vapaa-ajasta. Esimerkiksi mallistokuvaukset yhdistän aina paikkoihin, jonne muutenkin haluan matkustaa. En koe, että olisin tehnyt uhrauksia.

Perheeni on mukana yrityksen toiminnassa ja yhdessäolomme perustuu enemmän yhdessä tekemiseen kuin kahvilla istumiseen. Ystävien kanssa vietän aikaa myös töiden kautta.

Koen, että tapaan normaalia enemmän läheisiä ihmisiäni, koska tapaamiset tapahtuvat usein töiden parissa. Se on erilainen elämäntapa.

Mitä tulevaisuus tuo sinulle?


Aikani jakautuu nykyään puoliksi elokuvaprojektien ja suunnittelun kesken. Ivana Helsingin 10-vuotisrajapyykki meni ohi töitä tehdessä, joten nyt on ihana, että 15-vuotistaipaleen kunniaksi kaikki Ivana Helsingin eri vaiheet on nyt koottu yksien kansien väliin.

Kirjassa ovat esillä kaikki vanhat mallistot ja on ollut ihana kuulla ihmisten muistoja eri mallistoista. Olen kuullut tarinoita, kuinka joku vaikka muistaa tietyn malliston vaatteen, koska puki sen ylleen ensitreffeillään.

Juhlavuoden kunniaksi olemme päättäneet tuoda tuotantoon rajoitetun määrän vanhojen mallistojen vaatteita. Säännöllisesti ihmiset kyselevät vanhojen mallistojen perään, ja jos jotakin tiettyä vaatetta on pyydetty tarpeeksi monta kertaa, olemme toisinaan tuottaneet niitä pieniä eriä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt