Vaatekauppiaat huolissaan: Kevätuutuudet eivät myy

Julkaistu:

Kevään uutuusvaatteet ovat jääneet vielä kauppojen hyllyille.
Kevään uutuusvaatteet ovat jääneet vielä kauppojen hyllyille odottamaan säiden lämpenemistä. Kylmyys on rokottanut erityisesti kevättakkimyyntiä, jonka sesonki on muutenkin lyhyt.

– Viime vuonna takkikauppa lähti käyntiin suunnilleen kuukautta aikaisemmin, kertoo asustemyyjä Maria Lolax Oulun Pukumies-liikkeestä.

Sokos-ketjusta kerrotaan, että kevättakkien lisäksi myös ulkoiluvaatteiden ja kevätjalkineiden myynnissä on jääty tavoitetasosta.

- Kevätvaatteet saapuivat kauppoihin jo maaliskuussa. Niitä kuitenkin ostetaan vasta kun säätkin ovat keväiset, kertoo pukeutumisen osastopäällikkö Sari Toivonen Kauppakeskus Sellon Anttilasta Espoosta.

– Reilusti ollaan myöhässä. Uskoisin, että kauppa piristyy, kun lumet sulavat.

- Myös Stockmannilla kevätkausi on käynnistynyt hitaanpuoleisesti, sanoo Helsingin tavaratalon johtaja Tuija Wänttinen.

– Esimerkiksi lastenvaatteita ei osteta ennakkoon ennen kuin niille on kelien puolesta tarvetta.

Kaupat keksivät uusia sesonkeja

Kylmänä aikana kaupaksi käyvät tuotteet, jotka eivät ole säästä riippuvaisia. Tampereen Moda Aukiassa talvitakkien kysyntä kesti tänä vuonna tavallista pidempään.

– Lisäksi värilliset housut, kuten punaiset, keltaiset ja turkoosit farkut myyvät hyvin, kertoo myymäläpäällikkö Anita Nätkinmäki.

Kauppiaat odottavat jo kevään juhlia. Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenojan mukaan juuri kevätjuhlien ja päättäjäisten takia toukokuu on tärkeä sesonki vaatekaupoille. Siksi kevään myyntiluvuista ei hänen mielestään vielä kannata huolestua.

– Sää vaikuttaa koko kevään myyntiin vasta jos kylmyys jatkuu vielä toukokuussa, Kurjenoja arvioi.

Kurjenojan mukaan sesonkimyynnillä on iso merkitys maassa, jossa on neljä selkeää vuodenaikaa. Nykyään sesonkeja alkaa tosin olla enemmän.

– Kaupat keksivät kaikenlaisia sesonkeja, joita ei aikaisemmin ole ollut. Tällaisilla piikeillä, kuten ystävänpäivillä ja Halloweeneilla, yritetään täyttää rauhallisempiakin hetkiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt