Ilmaista kauneudenhoitoa! Kerää nämä raaka-aineet luonnosta

Julkaistu:

Kesälomalla mökkisaunassa on aikaa kokeilla pehmeämpiä keinoja kaunistua.
Nokkonen
Nokkonen on tehokas sisäisesti sekä ulkoisesti. Nokkosia voi kerätä noin puoli litraa ja kaataa päälle kuumaa vettä sen verran, että ne peittyvät. Anna muhia noin 15 minuuttia, niin syntyy tehokas haude.
Sen jälkeen veden sekaan voi kaataa lisää kylmää vettä, jotta se jäähtyy noin 38 asteiseksi. Jalat upotetaan nilkkoja myöten veteen.
Nokkoshaude pehmentää ihoa ja elvyttää tehokkaasti verenkiertoa. Hauteessa voi hoitaa myös sormien kynsiä. Sormen päät upotetaan veteen. Hautomisen jälkeen (n. 10 min) voi vetää hieman kynsinauhoja varovasti taaksepäin ja rasvata sormet.

Nokkoshauteella moni on saanut päänahan hilseongelman kuriin, estänyt alkavaa harmaantumista tai jopa kaljuuntumista. Nokkosen teho perustuu siihen, että verenkierron tehostuminen tuo ravinteita hiusten juureen eli tuppeen. Haudetta voi levittää päänahkaan ja antaa vaikuttaa. Jos haluaa olla vitsikäs, nokkoset voi murskata tehosekoittimella, hieroa päänahkaan ja laittaa myssyn hiuksiin.

Tuloksia saadaan, kun nokkoshaude tehdään pari kertaa viikossa. Sisäisesti nautittuna nokkonen puhdistaa ja elvyttää keuhkoja ja munuaisia. Sitä voi laittaa esimerkiksi lettuihin, pitsaan, keittoon tai teehen. Pintaverenkierron elpyminen saa ihon näyttämään hehkeämmältä.

Pihatähtimö eli vesiheinä
Vesiheinää voi murskata ja sillä voi hautoa silmäpusseja sekä punoittavia silmiä. Se auttaa myös ihottumien hoidossa. Hauteen kanssa ei kuitenkaan kannata mennä aurinkoon, sillä vihreä neste edesauttaa palamista. Vesiheinä vie pois myös ihottumien kutinaa.

Ratamo
Ratamolla on puhdistavia ja desinfioivia vaikutuksia. Sen voi painaa suoraan haavan tai rakon päälle. Ratamoa voi käyttää myös kasvovetenä esimerkiksi akneiholle.

Ruusu
Kotimaisesta, puhtaasta ruusun terälehdestä voi tehdä samanlaisen hauteen kuin nokkosesta. Ruusuvettä voi käyttää kasvovetenä tai pirskotella koko vartalolle. Jos mökillä sattuu olemaan amme, niin voi myös kylpeä ruusuvedessä. Ruusu on onnellisuuden kukka, joka elvyttää sydänalaa ja tunteita. Couperosasta kärsivät saavat ruususta apua, sillä se laskee ihon punoitusta.

Poimulehti

Vanha kansa sanoi, että jos nuolaisee aamukastetta poimulehdeltä, pysyy tuoreena, terveenä ja kauniina iäti. Se pitää huolta naisellisista elimistä ja vaikuttaa ihon kuntoon elvyttävästi. Poimulehteä voi myös hauduttaa ja valella iholle saunan jälkeen. Kun se kerätään ennen juhannusta, siitä voi hauduttaa yrittiteetä.

Kehäkukka
Auringossa palanutta ihoa voi hoitaa kehäkukalla. Kehäkukasta käytetään mykerö, josta tehdään ensin haudeke, jota viileänä valellaan iholle tai imeytetään sideharsoon tai pehmeään flanelliin ja annetaan olla paloalueella noin puoli tuntia. Kätevintä on kuitenkin käyttää kehäkukkavoidetta ja lisätä tippa eteeristä laventeliöljyä sekaan rauhoittamaan ihoa, ettei rakkoja tule.

Koivu
Liota saunavihtaa puhtaana vedessä ja ota noin 2 litraa talteen juomavedeksi. Koivuvesi laittaa nesteet liikkeelle grilliruoan syömisen jälkeen ja helpottaa turvotusta. Vedellä voi myös huuhtoa saunan jälkeen hiukset. Vihtomisen tuoman verenkierron kohenemisen ja hyvänolontunteen sekä tuoksun moni tuntee vanhastaan.

Jokamiehen oikeudet
Luonnosta saa kohtuudella kerätä ruohomaisia kasveja. Kokonaan ei saa aluetta putsata ja luonnonsuojelualueita täytyy kunnioittaa. Uhanalaisia lajeja ei saa kerätä. Puiden oksien tai havujen, jäkälän ja kaarnan keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Marjoja ja sieniä saa poimia. Älä käytä teiden varsilla tai muissa epäpuhtaissa paikoissa olevia kasveja ryöppäämättä.

Lautaselle
Käytä salaatissa tuoreita villivihanneksia: voikukan- ja vuohenputken lehtiä, litulaukkaa ja ratamon sekä mustaviinimarjan lehtiä. Niissä on runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Muista myös juoda kesällä 2-3 litraa vettä vuorokaudessa ja nauti yrttiteetä.

Lähde: Frantsilan luomuyrttitilan emäntä Virpi Raipala-Cormierin haastattelu ja kirja Luonnon kaunis (WSOY 2008).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt