MyStyle

Botox kuluttaa euroja ja tappaa koe-eläimiä

Julkaistu: , Päivitetty:

Ryppyjä silottavan Botox-ruiskeen käyttö on edelleen kasvussa ympäri maailmaa. Aineen testaamisessa käytetään LD50 eläinkokeita, jotka tappavat 50 prosenttia eläimistä.

- Kokeissa valmistetta ruiskutetaan hiirien vatsaan. Tämän seurauksena hiiret halvaantuvat. Ne kärsivät hengitysvaikeuksista, kunnes ne kolmen tai neljän päivän kuluttua kuolevat. Menetelmä on erittäin tuskallinen, Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli kuvailee.

Botuliinitoksiini on erittäin vaarallinen bakteerien erittämä hermomyrkky, joka estää hermojen ja lihasten välisen signaalinvälityksen. Kun sitä ruiskutetaan kasvolihaksiin, se lamauttaa lihakset, mistä seuraa ryppyjen tasoittuminen. Aineen vaarallisuuden takia jokainen Botox-erä on testattava eläimillä.

- Meidän näkökantamme on se, että eläimille ei saa tehdä pahaa kosmetiikan testaamisessa. Jokainen voi sitten itse miettiä pitääkö ryppyjä oikoa.

Jokaisen Botuliinitoksiinituote-erän testaamisessa käytetään arviolta sata hiirtä. Maailmanlaajuisesti tämä tarkoittaa 100 000-300 000 eläintä joka vuosi.

- Toivomme, että lääkefirmat käyttäisivät testaamiseen eettisempiä menetelmiä. Niin kauan kuin EU:n säädökset vaativat eläinkokeita, Botuliinitoksiini-tuotteita tulisi boikotoida, Pulli toteaa.

Isossa-Britanniassa kaksi vuotta sitten esitellyssä tutkimuksessa esteettisistä syistä botuliiniruiskeen ottaneista 40 prosentille kehittyi pakonomainen tarve saada uusintahoitoa. - Ihmiset, joilla on huono itsetunto, saattavat vaikka laihduttaa tietyn määrän ja olettavat, että sen jälkeen he pystyvät pitämään itsestään. Näin ei kuitenkaan käy, ja halutaan lisää, psykologi ja syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier toteaa.

Monelle ihmiselle kielteinen minäkuva on omasta mielestään fakta. He vaativat itseltään lähes mahdottomia. Kauneuskirurgian kohdalla Charpentier uskoo, että kysymyksessä voi monta kertaa olla yksinkertaisesti kuoleman pelko.

- Useimmilla ihmisillä 50-60-vuotiaana ymmärretään ensimmäisen kerran, ettei elämä jatku loputtomiin. Tästä seuraa luonnollisesti kriisi. Ajatellaan, että mitä nuoremman oloinen olen, sitä kauempana kuolema pysyy, Charpentier miettii.