Lääkäriltä synkkä varoitus varusmiesten huonosta kunnosta - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Huonokuntoisten varusmiesten määrä jopa kaksinkertaistunut – lääkäriltä synkkä varoitus ”kuolemanriskistä”

UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari muistuttaa, ettei kestävyyskunnolla ole tapana parantua myöhemmällä aikuisiällä.

7.9. 7:05

Puolustusvoimien julkaisemat Cooperin testin tulokset osoittavat, että varusmiehet ovat ennätyksellisen surkeassa kestävyyskunnossa.

Varusmiesten Cooper-tilastot ovat karua luettavaa, mutta huolestuttavinta niissä on kaikkein huonoiten suoriutuvien räjähdysmäinen kasvu.

Siinä missä kiitettävän tuloksen juosseiden määrä on pysynyt 2000-luvulla pitkälti samana, on heikon tuloksen, eli alle 2 000 metriä juosseiden, määrä yli kaksinkertaistunut.

– Se on todella huolestuttava trendi. Huono kestävyyskunto, eli sydämen ja verenkiertoelimistön heikko kunto, on yksi isoimpia ennenaikaisen kuolemanriskin aiheuttajia, UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari tiivistää.

Nuorten kestävyyskunnon romahtamisen taustat ovat tutut ja moneen kertaan kerrotut: lasten ja nuorten päivittäinen liikunta-annos on riittämätön.

– Tämä on tulos siitä, mitä nuorelle miehelle on tapahtunut ensimmäisen 19 ikävuoden aikana. Fyysistä rasitusta ei ole yksinkertaisesti tarpeeksi, Vasankari toteaa.

Hän muistuttaa, että kestävyyskunto harvemmin paranee parinkymmenen ikävuoden jälkeen – suunta on valitettavan usein päinvastainen. Sen todistavat lukuisat, pitkittäisotannalla toteutetut väestötutkimukset.

– Väestötasolla ei ole nähty vuosikymmeniin, että kestävyyskunto lähtisi aikuisiällä nousuun. Mitä enemmän tulee ikää, sitä todennäköisemmin sairaudet ja muut yleiskuntoa heikentävät tilat huonontavat kestävyyskuntoa ja terveyttä.

Johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari, UKK-instituutti.­

Varusmiespalveluksen 1980-luvun alussa käyneet lähestyvät nyt eläkeikää. Silloin parikymppiset miehet juoksivat Cooperissa keskimäärin noin 2 750 metriä. Nyt, 40 vuotta myöhemmin, varusmiehet pinkovat 12:ssa minuutissa ratakierroksen verran vähemmän.

Monen nuoren aikuisen avaimet pitkään elämään ja ehjään työuraan ovat vuonna 2020 pelottavan huonot.

– Huonokuntoiset nuoret lähtevät rakentamaan omaa elämäänsä ja työuraansa nyt kurjasta tilanteesta. Heikko kestävyyskunto on yksi isoimmista riskitekijöistä, emmekä pysty vaikuttamaan siihen lääkinnällisesti, kuten kolesteroliin, verenpaineeseen tai sokeritasapainon.

Huonokuntoisuuden hinta nähdään vasta tulevina vuosikymmeninä.

– Parikymppisten kestävyyskunnon dramaattisella laskulla voi olla pitkässä juoksussa vaikutusta suomalaisen eliniän odotteeseen. Yhteiskunnan pitää yrittää vaikuttaa siihen, mutta tärkeintä olisi, että nuoret aikuiset löytäisivät itse liikunnan kipinän, Vasankari korostaa.

Puolustusvoimien liikuntapäällikkö, majuri Lasse Torpo kertoi IS:lle, ettei varusmiesten lihaskunto ei ole heikentynyt samaan tahtiin kuin kestävyys.

Vasankari on mielissään varusmiesten hyvästä lihaskunnosta, vaikka sillä ei paikatakaan kehnoa kestävyyskuntoa.

– En aliarvioi lihaskunnon merkitystä – sekin on tärkeää, sillä tuki- ja liikuntaelimistön hyvä kunto torjuu tiettyjä vaivoja oikeinkin hyvin. Jos kuitenkin katsomme asiaa kaikkein raadollisimpien ja dramaattisimpien terveysriskien kautta, on kestävyyskunnon merkitys huomattavasti suurempi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?