Modernisoitu Olympiastadion sisältää useita kiehtovia yksityiskohtia – sata kilometriä lautaa verhoiluun, 502 vessaa ja palamaton katos - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Satametrinen wc-maailma on yksi uudistetun Olympiastadionin ylpeydenaiheista – ja muitakin kiehtovia yksityiskohtia riittää

Tämä oli haastavaa, mutta innostavaa, kommentoi Olympiastadionin valtavaa korjausprojektia arkkitehti Kimmo Lintula.

18.8.2020 9:44

Lauantaina 22. elokuuta käyttöön vihittävä, peruskorjattu ja modernisoitu Olympiastadion pitää sisällään monia yllättäviä ja näyttäviä yksityiskohtia.

Silmiinpistävin muutos urheilu- tai kulttuuritapahtumaan saapuvalle on stadionia kiertävä katos. Stadion on nyt kauttaaltaan katettu, lukuun ottamatta päätykatteiden ja pääkatsomon väliin jääviä rakoja.

Katos sekä stadionin ulkoverhoilu ovat kivipuuta, palamatonta puumateriaalia, kertoo arkkitehti Kimmo Lintula. Ulkoverhoiluun on käytetty sitä sadan kilometrin verran.

– Näin yleisöturvallisuus ei vaarannu, mutta ei tarvittu myöskään sprinklerijärjestelmiä, Lintula kertoo.

Koska korjattu Olympiastadion on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön – esimerkiksi tammi-helmikuussa 2021 järjestetään hiihtotapahtuma Helsinki Ski Weeks – olisi vedellä toimiva sprinklerijärjestelmä ollut ongelmallinen.

Olympiastadionin katto on sisäpuolelta kivipuuta.­

Logistiikkakeskus sijaitsee maan alla, mikä on osaltaan myös turvallisuustekijä.

Stadionille saapuvat joukkueet ajavat bussinsa jatkossa maanalaisiin tiloihin, ja sieltä pelaajat pääsevät pukuhuoneisiin. Logistiikkakeskus palvelee samalla muun muassa jätehuollossa.

Kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakivi kertoo, että ratkaisu juontaa juurensa Euroopassa tapahtuneisiin terrori-iskuihin. Esimerkiksi Nizzassa 2016 kuoli 80 ihmistä, kun kuorma-autolla ajettiin päin ilotulitusta seurannutta väkijoukkoa.

Olympiastadionin logistiikkakeskus sijaitsee noin 14 metriä maan alla. Kuvassa näkyy väylä, jota pitkin joukkueiden bussit ajavat stadionin uumeniin.­

Aiemmin Olympiastadionin oheispalvelut olivat suuriin tapahtumiin, kuten loppuunmyytyihin jalkapallo-otteluihin, riittämättömiä.

Nyt stadionin uumenista löytyy niin sanottu wc-maailma, 100 metriä pitkä käytävä. Se on sijoitettu varsinaisen yleisökäytävän alapuolelle, eikä vie näin ollen tilaa esimerkiksi kioskipalveluilta.

– Suurin osa on unisex-vessoja, mutta ne ovat jaettavissa helposti miesten ja naisten vessoiksi. Portaat vessoihin ovat turvaportaita eli ne eivät luista, turvallisuus on huomioitu tässäkin, Rautakivi sanoo.

WC:tä, urinaaleja ja pisuaareja uudistetulla stadionilla on yhteensä 502 kappaletta.

Kioskipalvelupisteitä entisen kahdeksan sijaan on 25 kappaletta.

Näissä altaissa urheilijat voivat ottaa suoritustensa jälkeen jääkylvyn.­

Rautakivi esittelee, että Suomen maajoukkueiden pukuhuone on valittu.

Pukuhuoneista löytyvät Euroopan jalkapalloliiton Uefan vaatimusten mukaisesti kylmäaltaat, hierontahuone ja saunat.

– Suomi on tasa-arvon maa, joten vieras- ja kotijoukkueen pukuhuone ovat tismalleen samanlaisia, Rautakivi heittää.

Olympiastadionin maanalaisten tilojen sydän on yhdeksän metriä korkea palloilusali.­

Maanalaisista tiloista löytyy kokous- ja monitoimitiloja 12 kappaletta sekä yhdeksän erilaista sisäliikuntatilaa.

– Yhdeksän metriä korkea palloilusali on maanalaisten tilojen sydän. Siellä voidaan järjestää junioriturnaus tai se muuntuu vaikkapa lehdistökeskukseksi, arkkitehti Lintula esittelee.

– Stadion on kansallinen symboli, joten arkkitehdin näkökulmasta tämä oli haastavaa, mutta innostavaa. Yksi suurimmista muutoksista aiempaan on, että yleisö pystyy kiertämään stadionin vapaasti kauttaaltaan, Lintula kuvailee projektia.

Olympiastadion on katettu nyt lähes kauttaaltaan. Katteet eivät kuitenkaan näy ulospäin, joten kaupunkikuvassa stadion näyttäytyy samanlaisena maamerkkinä kuin aiemminkin.­

Faktoja Olympiastadionista:

- Stadion on vihitty ensimmäisen kerran käyttöön 12. kesäkuuta 1938.

- Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishanke toteutettiin vuosina 2016–2020.

- Peruskorjattu Olympiastadion avataan ja vihitään käyttöön virallisesti 22. elokuuta 2020.

- Stadionilla pelataan kaksi testiottelua: Kansallisen liigan paikallisottelu PK-35 – HJK ke 19.8. klo 18:30 ja miesten Kakkosen ottelu FC Kiffen – FC Viikingit ti 25.8. klo 20:00.

- Yleisölle, tapahtumajärjestäjille ja kaupunkilaisille on käytössä 19 290 bruttoneliötä uusia tiloja. Hankkeen kokonaislaajuus oli 40 720 bruttoneliötä ja kenttäalue sekä katsomot mukaan luettuna 90 000 bruttoneliötä.

- Olympiastadionin katsomokapasiteetti on 36 200 istuinta ja konserttikapasiteetti 50 000.

- Maanalaisiin uudistiloihin on käytetty lähes 19 000 kuutiometriä betonia ja rakenteiden vahvistamiseen noin 12 000 kuutiometriä betonia.

- Stadionin uudistetussa julkisivussa on käytetty suomalaista puuta verhoilulautana yli 100 kilometriä.

- Varattavissa olevia kokous- ja monitoimitiloja on 12 kappaletta, yksittäiseen tilaan mahtuu 8–150 henkilöä kerrallaan.

- Varattavissa olevia sisäliikuntatiloja on yhdeksän kappaletta.

Lähde: Stadion.fi

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?