Tällaisen huvilan Paavo Nurmi rakennutti Helsinkiin – olympiasankarit Rantanen, Virén ja Jauhojärvi vierailivat legendan saunassa - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Tällaisen huvilan Paavo Nurmi rakennutti Helsinkiin – olympiasankarit Rantanen, Virén ja Jauhojärvi vierailivat legendan saunassa

Kun Siiri Rantanen, Lasse Virén ja Sami Jauhojärvi piipahtivat Paavo Nurmen saunassa, uutta tarinaa riitti.

Vilttiketjun Sami Jauhojärvi, Jari Tauren, Lasse Virén, Antero Verto, Siiri ”Äitee” Rantanen ja Hannu Kemppi piipahtivat Paavo Nurmen saunassa.­

9.8. 6:58

– Nyt pojat saunaan!

Siiri ”Äitee” Rantasen huudahdus on tarkoitettu muun muassa juoksulegenda Lasse Virénille ja ex-hiihtotähti Sami Jauhojärvelle, jotka ovat hänen kanssaan jalkautuneet Paavo Nurmen kesällä 1939 rakennuttamalle merenrantahuvilalle Itä-Helsingissä.

Ikinuoren hiihtosuuruuden, 95-vuotiaan Rantasen kutsun saavat myös esimerkiksi pitkän linjan urheiluvaikuttaja Antero ”Napu” Verto sekä Votkinin kuuluisan lihatukun voimahahmot Veijo ja Asmo Votkin, jotka omistavat nyt osan Nurmen aikanaan vasaroimasta hulppeasta majapaikasta.

Elokuisena päivänä seurueen on tarkoitus puhua erityisesti vuonna 1973 edesmenneestä, yhdeksänkertaisesta olympiavoittajasta Nurmesta sekä pitkälti Verron ja viihdetaiteilija Vesa-Matti ”Vesku” Loirin kulisseissa perustamasta urheiluyhteisöstä ”Vilttiketjusta”. Sen jäsenistä paikalla ovat myös bisnesvaikuttaja Hannu Kemppi ja ravintoalan johtotehtävissä työskentelevä Jari Tauren.

– Vesku (Loiri) olisi mielellään tullut, mutta hän lomailee parhaillaan Lapissa. Kutsun olisivat itseoikeutetusti saaneet myös mäkihyppysuuruudet Matti Nykänen ja Juhani Kärkinen, mutta valitettavasti nämä Vilttiketjun jäsenet nukkuivat pois viime vuonna, Verto kertoo.

Vilttiketjun ideana on aika ajoin koota yhteen suomalaisurheilun erilaisia vaikuttajia keskustelemaan yhdessä menneestä ja tulevasta.

– Tässä seurassa kelpaa kyllä olla ja saunoa, olympiavoittaja Jauhojärvi sanoo.

Paavo Nurmen kesällä 1939 nikkaroima majapaikka Itä-Helsingissä ja rannassa sijaitseva sauna (alla).­

Ennen löylyjä puhetta syntyy automaattisesti takavuosien juoksusankarista, jonka kunniaksi vuosittain järjestettävä Paavo Nurmi Games kilpaillaan tiistaina Turussa. Lasse Virén ei ole unohtanut päivää, jolloin hänen piti tavata Nurmi.

– Ikävä kyllä Paavo oli kuollut juuri sen päivän vastaisena yönä, kun olin menossa tapaamaan häntä. Meillä olisi varmasti ollut paljon puhuttavaa, nelinkertainen olympiavoittaja kertoo.

– Paavo oli juoksijana aikaansa edellä. Piinkova harjoittelija, joka tunsi hyvin oman kroppansa. En tiedä, pitääkö paikkaansa, mutta tarinan mukaan Paavo harjoitteli jopa junakiskoilla, oppiakseen nimenomaan pitkiä askelia.

Uransa jälkeen Nurmi hankki useampia tontteja ja kiinteistöjä Helsingin seudulta. Kun Nurmen vanha kilpakumppani ja ystävä Ville Ritola oli aikanaan vaikeuksissa, legenda majoitti hänet ilmaiseksi yhteen asunnoistaan. Veljellisyys on kunniassaan myös nykypäivän suomalaisessa yleisurheilussa, mutta kestävyysjuoksusta puuttuvat tähdet.

– Suomalaiset harrastavat nyt joukolla yksilölajeja, mutta vaikea sanoa, miksi nuoresta polvesta ei tunnu kypsyvän kansanvälisen huipputason juoksijoita. Kyllä kelpaisi, jos joku tulevaisuudessa nousisi esiin, Virén näkee.

Paavo Nurmi (vas.) voitti ja Ville Ritola juoksi hopealle 10000 metrin kilpailussa Amsterdamin olympialaisissa 1928.­

Löylyt sihahtavat historiaa huokuvassa saunassa. Lauteilla Rantasta, Viréniä ja Jauhojärveä naurattaa – jo se, että he istuvat noin 80-asteisessa saunassa yhä vaatteet päällä.

– Nyt minä lähden vilvoittelemaan ja jätän teidät pojat rauhassa saunomaan, Rantanen sitten tokaisee.

Kahdeksankertaisella arvokisamitalistilla riittää vientiä hieman toisaalla Nurmen paikan rantatörmällä, nimittäin hänestä parhaillaan tekeillä olevan dokumenttielokuvan kuvaukset. Jani Walleniuksen ohjaama Sisulla voittoon -elokuva saa ensi-iltansa 14. joulukuuta Lahdessa, jossa se esitetään alkuun ilmaiseksi kaikille paikallisille. Yleisempään levitykseen se menee vasta sen jälkeen.

– Tämä on jännää puuhaa, Rantanen viittaa elokuvan valmistusprosessiin.

– Kuulemma itsensä Sauli Niinistö haluaa haastatella minua tätä elokuvaa varten. Presidentin haastattelu vasta jännittääkin, eikä siihen ole enää pitkä aika, kun olen menossa tapaamaan presidenttiä.

Olympiavoittajat Siiri Rantanen ja Lasse Virén olympiavoittaja Paavo Nurmen rakentamassa mökissä.­

Saunomisen jälkeen puhetta syntyy vielä ennen kaikkea Nurmesta. Historiadokumentit paljastavat, että ex-presidentti Urho Kaleva Kekkonen valmisteli muistopuheen Nurmelle jo viisi vuotta ennen tämän poismenoa.

– Harva suomalaisurheilija on päässyt Suomessa niin suureen asemaan, että jopa presidentti miettii etukäteen hänen muistopuhettaan, Virén ja Jauhojärvi sanovat kuin yhdestä suusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?