Suomalaiset estejuoksijat hämmentävässä tilanteessa – Australian valmentaja ongelmissa miliisien kanssa - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Suomalaiset estejuoksijat joutuivat kummalliseen tilanteeseen Moskovan olympialaisissa – ”Parempi, kun ei sano mitään”

Ilta-Sanomat muistelee juttusarjassa vuoden 1980 poikkeuksellisia kesäolympiakisoja.

24.7. 6:06

Torstai heinäkuun 24. päivä 1980 oli Moskovan kesäolympialaisten viides kilpailupäivä. Tuona torstaina ilmestynyt Ilta-Sanomat kertoi aiempien päivien tapahtumista esimerkiksi seuraavaa.

Lehdessä puitiin etenkin sitä, saavatko juoksijat Tommy Ekblom ja Vesa Laukkanen sittenkään osallistua yleisurheilussa 3000 metrin esteisiin.

Ongelmaksi nousi, että Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) oli asettanut olympialaisiin ilmoittautumisen takarajaksi päivämäärän 13.7., mutta tulosraja kisoihin olisi pitänyt olla rikottuna viimeistään 6.7. Ekblom ja Laukkanen olivat juosseet kisoihin oikeuttavat ajat Turussa 9.7.

Lisäksi aikaraja oli rikottu ”salaisissa testijuoksuissa”, eikä varsinaisessa kilpailussa. Suomen olympiakomitean varapuheenjohtaja Nisse Hagman kuvaili tapahtunutta noloksi.

– Parempi tässä on, kun ei sano mitään. Niin on käsketty, kommentoi Ekblom asiaa IS:lle.

– En voi antaa mitään tietoja, koska urheiluliiton johtohenkilöitä ei ole paikalla. Tämä asia on heidän juttujaan. Pojat vain juoksevat ja minä valmennan, totesi puolestaan lajivalmentaja Hannu Posti.

Tommy Ekblom (vas.) on toiminut urheilu-uransa jälkeen valmennustehtävissä. Hän valmensi Jukka Keskisalon (oik.) yllätyskultaan 3000 metrin estejuoksussa EM-kisoissa 2006. Keskisalo palkittiin Urheilugaalassa vuoden urheilijana.­

Vielä Suomen kamaralla kuntoaan hioneet nuorukaiset, 20-vuotias Ekblom ja 21-vuotias Laukkanen, suhtautuivat asiaan maltilla ja totesivat, että uraa on vielä rutkasti jäljellä, jos Moskovan kisakoneen ovet sulkeutuvat.

Lopulta kaksikko sai kuitenkin Moskovassa juosta. Ekblom ylsi finaaliin, jossa sijoittui sijalle 12.

Vesa Laukkanen (vas.) vauhdissa Suomi–Ruotsi-maaottelussa vuonna 1976.­

Mauri Röppänen sijoittui pienoiskiväärin kolmiottelussa neljänneksi jääden mitalista vain yhden pisteen.

– Kun Juha Miedon sadasosasekuntia ällisteltiin Lake Placidissa, voisi Röppänen nyt mietiskellä pisteiden tuhannesosaa, palaa yhdestä millistä, intoutui IS vertailemaan.

Röppänen kuuluu niihin harvinaisuuksiin, jotka ovat menestyneet sekä talvi- että kesäolympiakisoissa. Sapporossa 1972 hän oli Suomen ampumahiihdon viestijoukkueessa voittamassa olympiahopeaa.

Röppänen ampui Moskovassa tuloksen 1 164, joka jäi pisteellä hänen ennätyksestään.

– En asettanut itselleni mitään mitalitavoitteita tänne tullessani, mutta olin ajatellut ampua 1 170. Siihen laskin pystyväni, Röppänen harmitteli.

Mauri Röppänen oli Moskovassa erittäin lähellä saavuttaa kesäolympiamitalin 1972 talviolympialaisten hopean jatkoksi.­

Tasan 40 vuotta sitten uutisoitiin myös Australian yleisurheiluvalmentaja John Dalyn nostattamasta hässäkästä. Hän toi kisapaikalle mukanaan starttipistoolin.

– Kun miliisit havaitsivat aseen olevan länsisaksalaisvalmisteisen, asia vain paheni. Minut vietiin pieneen huoneeseen puoleksi tunniksi kuulusteltavaksi ja pistooli takavarikoitiin. Miliisit antoivat kuitin, jota vastaan starttari luvattiin palauttaa kisojen jälkeen.

  • Ilta-Sanomat muistelee juttusarjassa poikkeuksellisia Moskovan kesäolympialaisia 1980.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?