Oireet alkoivat rintakivusta – mystinen kohtaus vei olympiasuuruus Pete Reedin pyörätuoliin: ”Voi olla, etten toivu” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Oireet alkoivat rintakivusta – mystinen kohtaus vei Peten pyörätuoliin: ”Voi olla, etten toivu”

Pete Reed voitti soudussa kolme olympiakultaa. Nykyisin hän ei tiedä, pystyykö enää koskaan kävelemään.

Julkaistu: 23.7. 8:52

Kolmissa eri olympialaisissa kultamitalin voittanut soutaja sai vakavan sairaskohtauksen viime syksynä. Nyt unelmana on, että hän pystyisi vielä kävelemään.

Isobritannialainen Pete Reed on soudun kolminkertainen olympiakultamitalisti. Rion kesäolympialaisissa 2016 Reed oli osa venekuntaa, joka voitti kultaa miesten kahdeksikossa.

Pekingissä 2008 ja Lontoossa 2012 Reed oli voittamassa kultaa nelikkokilpailussa.

Viimeisen kymmenen kuukauden aikana 198 senttiä pitkä järkäle on kuitenkin kamppaillut aivan muiden asioiden kuin raakaa fysiikkaa vaativien soutulajien parissa.

Nykyisin Reed iloitsee, kun saa painettua jalallaan roskalaatikon avauspainiketta.

– Kun katson taaksepäin, kuinka hyväkuntoinen, vahva ja taitava olin, ja vertaan sitä istumiseen pyörätuolissa, kun yritän liikuttaa jalkaani edes hieman tai heiluttaa varvastani, ero on tyrmistyttävä, Reed kuvailee tuoreessa BBC:n jutussa.

38-vuotias soutaja joutui pyörätuoliin saatuaan selkäydinvamman viime syyskuussa. BBC kertoi marraskuussa julkaistussa artikkelissaan, että lääkärit eivät tiedä, mistä Reedin vammassa tarkemmin on kyse. Joka tapauksessa verenkierto miehen selkäytimessä häiriintyi äkillisesti.

Aluksi Reed oli tuntenut kipuja rinnassaan ja esimerkiksi vaikeutta virtsata. Sairaalassa lääkärit tutkivat häntä, kunnes kolmantena sairaalapäivänä kivut palasivat, paljon aiempaa voimakkaampina.

– Kumppanini Jeannie piteli jalkojani, koska pyysin häntä tekemään niin. Heiluttelin jalkojani ylös ja alas, kunnes ne yhtäkkiä pysähtyivät. 45 minuutissa kipu oli kadonnut, mutta en pystynyt enää liikkumaan, Reed kertoi syksyllä.

Hän halvaantui rinnasta alaspäin.

– Lääkärit ovat epävarmoja, mikä aiheutti kohtaukseni. Se tapahtui selkärankani keskiosassa, joten olen nyt halvaantunut rinnasta alaspäin. Ennuste: ei ole kristallipalloa. Voi olla, etten toivu lainkaan tai voi olla, että toivun täysin. Luultavasti se on jotain siltä väliltä, Reed kirjoitti lokakuussa pysäyttävässä Instagram-julkaisussaan.

Sen jälkeen Reedin aikataulut ovat koostuneet vesiterapiasta, fysioterapiasta ja toimintaterapiasta. Marraskuussa ainoa rinnan alapuolella tapahtuva liike oli pieni isovarpaan heiluttelu.

Kahdeksassa kuukaudessa Reed on edistynyt hitaasti, mutta edistynyt kuitenkin.

– Oikea jalkani kehittyy paljon nopeammin kuin vasen. Oikeaa jalkaani pystyn ojentamaan ja liikuttamaan jalkaterääni hieman ylös ja alas.

Kesäkuussa Reed julkaisi Instagram-tilillään videon, jossa avaa jalallaan roskiksen.

– Huikeat 10 sekuntia tältä päivältä! Ensimmäinen kerta sitten syyskuun 2019, kun jalkani pystyy tekemään jonkin hyödyllisen liikkeen. Monia roskakorin avaamismahdollisuuksia odottaen, Reed kirjoitti.

BBC:lle Reed kertoo, että videon kuvaaminen tuotti valtavasti iloa – tosin olympialaisten palkintokorokkeella seistessään hän ei olisi uskonut, kuinka ylpeä hän itsestään jonain päivänä on saadessaan roskiksen auki.

Koska Reedin aika syksyn sairaskohtauksen jälkeen on kulunut erilaisissa kuntoutuskeskuksissa, olivat koronaviruksen aikana karanteenissa Wiltshiressä vietetyt kahdeksan viikkoa ensimmäiset hetket, kun hän ja Jeannie asuivat yhdessä.

Pariskunta kertoo, että tulevaisuuden suunnitelmat, kuten asuminen tai työnteko, riippuvat täysin Reedin kuntoutumisesta.

– Teen kaiken voitavani, jotta kävelisin taas joskus ja ehkä pystyn vielä soutamaankin. Niin kauan, kun en vertaa itseäni aiempaan elämääni, olen onnellinen. Kuulostaa naurettavalta, mutta pystyn löytämään joka päivästä nautintoa ja täyttymystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?