Kenestä Timo Ritakallion seuraaja Olympiakomiteaan? – kabinettipeli käy kuumana - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Kolumni: Kenestä Timo Ritakallion seuraaja Olympiakomiteaan? – kabinettipeli käy kuumana

Julkaistu: 20.7. 8:35

Kolumni: Olympiakomitean puheenjohtajapeli on alkanut, mutta raskaan sarjan ehdokasta ei ole vielä ilmaantunut.

Korona on vähentänyt kesän urheilutarjontaa, mutta kabinettipeli Olympiakomitean puheenjohtajan Timo Ritakallion seuraajasta käy kuumana. OK:n kevätkokouksessa nimettiin etsintäpartio, jonka puheenjohtajaksi tuli Jukka Rauhala ja jäseniksi Tuija Brax, Olli-Pekka Karjalainen, Kalervo Kummola sekä Riikka Taivassalo.

Tämän ehdollepanotoimikunnan koostumuksesta voi vetää tiettyjä johtopäätöksiä. Rauhala on Ritakallion luottomies, ja tarvittaessa vanha puheenjohtaja näyttää peukaloa ylös tai alas seuraajakandidaatin nimen kuullessaan. Koripallotaustainen Brax edustaa joukkuelajeja ja Kummola puolestaan mennyttä maailmaa.

Kummolan ilmestyminen ryhmään ei miellyttänyt suomalaisen urheilun hämähäkkimiestä Harri Halmetta, jonka suunnitelman ”rautakansleri” saattaa sotkea. Lukuisten urheilijoiden managerina toiminut Halme on häärinyt suomalaisen huippu-urheilun taustapiruna koko 2000-luvun. Amerikkalaisessa jalkapallossa opittu aggressiivinen tyyli on tuonut paljon vihamiehiä.

***

Halme ajaa Olympiakomitean johtoon kansanedustaja Sari Multalaa. Ex-purjehtija saa kannatusta erityisesti naispuolisilta päättäjiltä, mutta monien lajiliittojen edustajat karsastavat kuningattarentekijää eli Halmetta.

Urheilupolitiikka on laji, jossa kärsivällisyys usein palkitaan. Valimotien sporttitalon käytäväkeskusteluissa pohditaankin, onko Multala esillä vain hämäyksen vuoksi. Kokoomuslainen johtaa Vantaan kaupunginhallitusta, mutta kokemus työelämästä on ohuenlainen.

Tätä urheilun saippuaoopperaa tarkkaavaisesti seuraavat tahot uskovatkin Halmeen takataskusta löytyvän vielä toisenkin kortin. Kyse on Kuortaneen urheiluopiston rehtorista Tapio Korjuksesta.

***

Ritakallio valittiin tehtävään, koska hän istui rahasäkin päällä. Hänen bisnesvainunsa uskottiin kasvattavan Olympiakomitean tukijajoukkoa merkittävästi. Näin ei käynyt, mutta vielä enemmän urheiluväki pettyi siihen, kuinka vaisusti suunnistustaustainen yritysjohtaja on esiintynyt järjestön keulakuvana.

Niinpä monissa lajiliitoissa kaivataan nyt veturia, joka tuntee urheilun järjestörakenteen ja jonka puhe resonoi seuraväkeen. Korjuksessa nähdään johtajuutta, ja joku on ollut havaitsevinaan karismaakin. Etsintäpartion nokkamies Rauhala ja ex-moukarinheittäjä Karjalainen ovat ”Kuortaneen poikia”, joten heidän on paha asettua Korjuksen valinnan esteeksi.

Braxin rulettipöydässä kuula pysähtyi Antti Zittingin nimen kohdalla. Kansainvälisen koripalloliiton hallitukseen kuuluva jättiläinen olisi valmis vankkurien vetäjäksi, mutta hänen suorapuheisuutensa ja jyräävä johtamistyylinsä on saanut vaalikarjan huutamaan apua.

Muutamaa elinkeinoelämän kovaa nimeä on kysytty, mutta yritykset eivät ole innokkaita päästämään johtohahmojaan aikaa vievään luottamustoimeen. Eräs kieltäytyi tehtävästä, koska katsoi, ettei hänellä ole riittävää asiantuntemusta.

Nyt odotellaan Kummolan valttikorttia.

Ja vielä

Nimiä tärkeämpää valinnassa pitäisi olla ehdokkaan näkemykset suomalaisen liikuntakulttuurin kehittämisestä 2020-luvulla. Useat urheiluvaikuttajat ovat muuttaneet mielipidettään Olympiakomitean reviirin suhteen. On ymmärretty, että huippu-urheilun ja koko kansan liikuttamisen liitto on epäpyhä allianssi, joka pikemmin hidastaa kuin edistää urheilun asemaa yhteiskunnassa.

Lisää Juha Kanervan kolumneja voit lukea täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?