Petra Olli jätti tuhdit tuet nostamatta – ihmettelee leipäpapeiksi uuvahtaneita tukirahaurheilijoita - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Petra Olli jätti tuhdit tuet nostamatta – ihmettelee leipäpapeiksi uuvahtaneita tukirahaurheilijoita

Petra Ollin kisamatkat eivät jääneet huipulla rahasta kiinni.

Julkaistu: 16.7. 15:26

Petra Ollin tarina todistaa, että suomalainen systeemi tukee avokätisesti kärkipään urheilijoita.

Urheilulehden kolme viikkoa sitten tekemä jättiselvitys suomalaisen urheilun julkisesta rahoituksesta paljasti, että urheilijoille jää opetusministeriön yli 150 miljoonan euron liikunta- ja urheilubudjetista rippeet.

Huippu-uransa tänä vuonna päättänyt painija Petra Olli on kuitenkin todiste siitä, että aivan absoluuttisen kärkipäänsä urheilijoita suomalainen systeemi tukee avokätisesti.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kamppailulajivastaava Pasi Sarkkinen laskee, paljonko yksikkö investoi tehostamisrahaa Ollin ja tämän valmentajan Ahto Raskan tarpeisiin vuosina 2015–2020:

– Keskimäärin tehostamisrahaa maksettiin vuosittain noin 40 000–50 000 euroa vuodessa. Petra ei sitä rahaa sinänsä lainkaan nähnyt, vaan se meni suoraan leirityksiin ja vastaavaan. Ja tuolla mitalisaldolla voin nyt todeta, että kyse on ollut huippu-urheilun määrärahojen loistavasta investoinnista.

Olli sanoo suoraan, että mikään ei jäänytkään rahasta kiinni, kun huippumenestystä tavoiteltiin.

– Kun tuosta laskee, niin siitähän tulee jopa yli 200 000 euron potti, mikä painissa tarkoittaa valtavaa rahasummaa.

Kun Olli tuskaili lopettamisilmoituksensa kanssa, kolikon kääntöpuoli paljastui.

– Kun kaikki olivat tukeneet minua niin sataprosenttisesti, niin tietysti kysyin itseltäni, että petänkö nyt kaikki? Mutta lopettamisen jälkeiset reaktiot paljastivat ne pelot aivan turhiksi.

Olli toteaa, nimiä mainitsematta, havainneensa, että jotkut urheilijakollegat ovat venyttäneet uraansa ilmeisimmin taloudellisista vaikuttimista, vaikka pää on jo kauan ollut vetävän kädessä ja puheet ”arvokisatavoitteista” lähinnä kuumaa ilmaa.

– Olisin minäkin voinut pitää turvan tukossa, treenata vähän puolivaloilla ja kuitata rahat. Mutta moraali ei olisi venynyt sellaiseen. Apurahan maksatus loppuikin heti lopettamisilmoituksen jälkeen.

Jarkko Ala-Huikun ja Vesa-Matti Savisen Kun liekki sammuu -dokumentti Ollin urasta, Yle TV2 torstaina 16.7. kello 21 ja sunnuntaina 19.7. kello 20.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?