Olympialaisissa kisannut painonnostaja Anni Vuohijoki avoimena – kirjoittaa välillisestä itsetuhoisuudesta: ”Se tunne on saanut minut voimaan pahoin” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Anni Vuohijoki jakoi pysäyttävän kuvan – avautui julkaisussa uransa kipukohdasta: ”Välillisiä tapoja tuhota itseään on lukuisia”

Anni Vuohijoki on tehnyt painonnostossa Suomen ennätystuloksen ja voittanut muun muassa EM-pronssia.

Julkaistu: 16.7. 13:34

Anni Vuohijoki kirjoitti Instagramissa, kuinka on läpi uransa kärsinyt lava-ahdistuksesta.

Suomalainen painonnostaja Anni Vuohijoki julkaisi Instagramissa rohkean kuvan ja tekstin, jossa kertoi urheilu-uraansa varjostaneista itsetunto-ongelmista.

Suomea Rion olympialaisissa 2016 edustanut Vuohijoki, 32, kertoo kärsineensä lava-ahdistuksesta läpi uransa.

– Olen änkyttänyt, punastellut ja väistänyt tilanteet, joissa olen valokeilassa. Tämä lava-ahdistus on ollut mukanani koko urheilu-urani, ja olen vasta viimeisten vuosien aikana oppinut nauttimaan kilpailemisesta, Vuohijoki aloittaa päivityksensä.

Vuoden 2018 EM-kisoissa Vuohijoki kilpaili 63-kiloisten sarjassa. Hän nosti tempauksessa 91 kiloa ja työnnössä 112 kiloa, yhteistuloksena 203 kiloa. Näin hänestä tuli ensimmäinen suomalainen painonnoston arvokisamitalisti 17 vuoteen.

Vuohijoki kirjoittaa, että uusista ennätyksistä tai onnistumisista huolimatta hän ei osannut olla koskaan tyytyväinen. Painonnostaja kokee minäkuvansa olleen vääristynyt.

Lääkäriksi Oulun yliopistossa opiskeleva Vuohijoki myöntää vaikuttavansa ulospäin suuntautuneelta, mutta kisalavoilla ahdistus otti vallan.

– Se tunne siitä, miten kaikki odottavat epäonnistumistani, on saanut minut voimaan pahoin. Vaikka se on vain tunne, ei todellisuutta. Rakastan harjoittelua, mutta kilpailu oli vaikeaa, kunnes aloin parantua, Vuohijoki avautuu.

Vuohijoki analysoi, että kyse on osittain välillisestä itsetuhoisuudesta. Sillä hän tarkoittaa, että ihminen on matkalla itsetuhoisuuteen, kun lopettaa välittämästä itsestään ja elämästään.

– Tunnesyöminen, pään täyteen vetäminen, lääkärikäyntien skippaus, liikunnan minimalisointi, sosiaalisten tilanteiden välttely, nukkumattomuus. Välillisiä tapoja tuhota itseään on lukuisia. Välittäkää toisistanne. Yksinäisenä olet vielä oikeutetumpi itsetuhoisuuteen, lääkäriopiskelija kirjoittaa.

Anni Vuohijoki omistaa miehensä kanssa oman kuntosalin Helsingin Kulosaaressa.

Sen lisäksi, että Vuohijoki opiskelee lääketiedettä ja treenaa ammattimaisesti tavoitteenaan Tokion olympialaiset, hän perusti viime vuonna miehensä Sami Köngäksen ja kolmannen osakkaan Jussi Jokisen kanssa oman treenisalin Helsingin Kulosaareen.

Omalla kuntosalilla Vuohijoki pystyy sekä itse treenaamaan että tarjoamaan valmennuspalveluita muille nostajille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?