Siiri Perälä sai 27-vuotiaana järkyttävän syöpädiagnoosin - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Olkapää kipeytyi ja yskitti, 27-vuotias Siiri kävi viikoittain lääkärissä tuloksetta – lopulta hän sai järkyttävän syöpädiagnoosin

Siiri Perälä kertoi syövästään julkaisemallaan YouTube-videolla.

Julkaistu: 16.7. 6:58

Siiri Perälä kertoi Ilta-Sanomille muun muassa käyneensä 15 kilometrin lenkillä päivää ennen toivottoman kuuloista syöpädiagnoosia. Urheilusta hän saa edelleen voimaa rankkojen hoitojen keskellä.

Futsalin maajoukkuepelaaja ja Suomen mestari Siiri Perälä kertoi heinäkuun alussa YouTubessa julkaisemallaan Syöpästoori-videolla sairastuneensa 27-vuotiaana vaikeaan ja laajalle levinneeseen syöpään.

Diagnoosi tehtiin 14. huhtikuuta. Perälä kertasi Ilta-Sanomille järkyttävät faktat.

– Suurisoluinen, B-solun lymfooma. Se oli levinnyt laajalle, kuten lähes koko keuhkoihin, soliskuopan imusolmukkeisiin, munuaisiin, kallon luuhun ja sydämeen. Suurin kasvain oli kuitenkin keuhkojen välissä – se litisti sydäntä ja kavensi laskimoita.

– Kävin vielä edellisenä päivänä ennen diagnoosia 15 kilometrin kävelylenkillä pitääkseni kuntoa yllä futsalin EM-karsintoja varten, vaikka jo pelkkä kävely ja oleminen oli vaikeaa, Perälä ällistyttää.

Perälä pääsi keväällä 2019 juhlimaan Suomen mestaruutta GFT:n kapteenina.

Tammikuussa Perälä edusti Suomen maajoukkuetta kuuden maan turnauksessa Ukrainassa. Vielä maaliskuussakin hän osallistui maajoukkueen harjoitusleirille, vaikka kärsikin jo oudosta yskästä ja olkapääkivuista.

– Vasen olkapää kipeytyi, ja yskä alkoi. Ne olivat ensimmäiset oireet. Pikkuhiljaa yskä muuttui veriseksi. Hikoilin öisin, ja syke oli yölläkin yli sadassa. Parilla edellisellä viikolla ennen diagnoosia pyörryin joka toinen päivä.

Perälä oli käynyt lääkärissä jo maaliskuun alussa, mutta syöpädiagnoosi tehtiin vasta huhtikuun puolivälissä.

Perälää huvittaa, että maaliskuisen maajoukkueleirin päätteeksi valmentaja sanoi, ettei yskä ollut haitannut pelisuorituksia – nainen vain vaikutti normaalia rauhallisemmalta.

Kun koronavirus keskeytti kauden, Perälä joutui jo ravaamaan viikoittain lääkärissä. Lääkäri huomasi sydämestä kuuluvan sivuäänen, mutta sitä tutkittaisiin yskän mentyä ohi. Yskä pysyi, ja lopulta Perälä sai myös astmadiagnoosin.

Pääsiäisen jälkeen Perälä meni kardiologille.

– Sitten minut lähetettiin kiireellisenä Meilahteen, jossa jo samana iltana aloitettiin hoidot, Perälä kertoo.

Diagnoosin saaminen oli valtava järkytys.

– Illalla lääkäri lopulta sanoi, että ”löytyi lymfooma, todella ärhäkkä kasvain sydämen ympärillä”. Aloin itkeä, vaikka en oikein tajunnut, että mikä on lymfooma. Tajusin vain, että joku syöpä varmaan. Soitin ekana Antille, että ”mä kuolen”. Sitten soitin äidille – se oli elämäni hirvein puhelu ja hirveä päivä.

Varhaiskasvatuksen opettajaksi valmistunut ja myös fysioterapiaa opiskellut Perälä naureskelee, että sairaalan papereissa hänen tiedoissaan luki ”futsalpelaaja” eikä esimerkiksi ”opiskelija”. Onhan futsal kuitenkin pieni palloilulaji, jota Suomessa ammatikseen pelaa vain jokunen miespelaaja.

Lääkäreiden viesti järkyttävien faktojen päätteeksi oli onneksi rauhoittava. Kuolemantuomiosta ei ollut kyse, vaikka lymfooma oli ärhäkkä ja levinnyt. Hoidot kuitenkin kestäisivät pitkään.

– Alkuun vointi parani paljon, kun kasvaimet katosivat aika nopeastikin. Juhannuksesta alkaen hoidot ovat olleet tosi rankkoja, kun kroppa ei oikein jaksakaan enää. Tulokset ovat kuitenkin tosi hyviä.

– Ylipäätään hoidot lymfoomaan ovat nykyään erittäin hyviä. Hoitoon pääsystä lähtien olen saanut hyvää hoitoa, ja lääketiede on ihan uskomatonta. Vaikka alkuun tilanne näytti kauhealta, niin lääkäritkin olivat toiveikkaita.

Siiri Perälä on saanut syöpähoitojenkin aikana voimaa urheilusta.

Vaikka hoidot jatkuvat vielä, ja esimerkiksi hampaansa Perälä jaksaa välillä pestä vain istualtaan, hän on saanut voimaa urheilusta.

– Alussa kyselin jokaiselta lääkäriltä, että ”kuolenko mä?” Kun lääkärit vastasivat, että ”et sinä välttämättä kuole”, niin heti seuraavaksi kysyin, että ”syyskuussa on tulossa futsalin EM-karsinnat, joten ehdinkö mä niihin?” Vaikka asiat pitää asettaa perspektiiviin, itseäni on helpottanut ajatus tulevasta kaudesta – konkreettisista asioista.

Perälä kertoi tilanteestaan ensin vain kavereilleen. Edes maajoukkueen valmentajalle hän ei aluksi sanonut mitään, koska pelkäsi, että se voisi jatkossa vaikuttaa hänen valintaansa joukkueeseen.

– Lähipiirissä kannustettiin sitten tekemään video sillä ajatuksella, että joku voisi saada vertaistukea. Olen saanut palautetta siitä videosta, että hyvä kun tein. En odottanut sellaista suosiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?