Triathlonin parissa jalostumassa neljä uutta Suomen olympialupausta – ”Yritämme tuoda sitä mallia Suomeen” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Neljä triathlonlupausta tavoittelee ryhmässä historiallista olympiapaikkaa – ”Yritämme tuoda sitä mallia Suomeen”

Kilpailijoita triathlonliiton nuorten lupausten Top Team -ryhmän leirikisoissa Espoossa heinäkuun toisena viikonloppuna.

Julkaistu: 14.7. 18:28

Liitto kaipaa triathlonista hurahtaneita yritysjohtajia nuorten Top Team -valmennusryhmän tueksi.

Triathlon on kuulunut olympiaohjelmaan jo kaksikymmentä vuotta, mutta yksikään suomalainen ei ole pystynyt lunastamaan lajiin olympiapaikkaa. Lähimpänä ovat olleet Kaisa Sali ja Merja Kiviranta.

Kiviranta oli Pekingin 2008 olympialaisissa varasijalla ja Sali jäi 2012 tyttönimellään Lehtonen sijan päähän Lontoon olympiatriathlonista. Sittemmin Sali vaihtoi pitemmille matkoille ja piti lähes yksinään suomalaisten lajimainetta yllä viime vuoden lopettamiseensa asti.

Tänä kesänä Triathlonliitto laittoi uuden vaihteen silmään ja luotsaa Salin jalanjälkiin uusia, lupaavia nuoria. Liitto perusti Top Teamin nimellä valmennusryhmän, johon kuuluu neljä nuoresta iästään huolimatta jo kykynsä osoittanutta urheilijaa. Ryhmän tavoitteena on nostaa lajin tunnettavuutta, löytää yhteistyökumppaneita ja tarjota urheilijoille tasokasta harjoittelua yhteisillä leireillä.

– Triathlonissa on selvä suuntaus, että on maajoukkue- ja muita kansainvälisiä tiimejä, jotka treenaavat yhdessä. Yritämme tuoda sitä mallia Suomeen, kertoi Triathlonliiton valmennuspäällikkö Mika Luoto, Havaijin Ironmanin kahdeksas vuodelta 2002.

Luodon mukaan ryhmä pyrkii harjoittelemaan yhdessä kuukausittain. Ulkomaan leirit yritetään nivoa kisareissuihin.

Mika Luoto veti liiton leiriä Espoossa.

Top Team on ensimmäinen Triathlonliiton lanseeraama, selvästi olympialaisiin tähtäävä valmennusryhmä. Ryhmään kuuluvat nuorimpina 18-vuotiaat Ville-Valtteri Salonen Nokialta ja uimarina aloittanut Veikka Saren Somerolta. 21-vuotias Timi Malinen on Helsingistä ja 23-vuotias Joel af Hällström Espoosta.

Nuoria naisia ei ole mukana, sillä lupaavin eli Astrid Snäll suuntaa liiton päävalmentajan Paul Sjöholmin mukaan toistaiseksi triathlonia enemmän juoksuun.

Astrid Snäll panostaa tällä hetkellä juoksuun.

Top Teamin nuorten tavoite on kirkas: olympiapaikka joko 2024 Pariisista tai 2028 Los Angelesista. Projekti on pitkä, sillä olympiakarsinnan pisteitä kerätään kolmen vuoden syklissä maailmancupeissa ympäri maailmaa.

– Harjoittelun pitää olla ammattimaista. Tilanne parani huomattavasti, kun liitto perusti tämän ryhmän, Malinen iloitsi.

Ryhmää luotsaava Luoto arvioi, että maailmancupeja kiertävän triathlonistin vuosibudjetti on noin 20 000–30 000 euroa, joten liiton apu yhteistyökumppanien hankinnassa tulee tarpeeseen. Pienelläkin panoksella voi auttaa, jos ostaa 20 eurolla liiton kannatusjäsenyyden.

– Triathlon vetää hyvin yritysjohtajia, ja heitä pitäisi saada mukaan talkoisiin, Sjöholm totesi.

–Harjoittelun pitää olla ammattimaista, Timi Malinen painottaa.

Top Team -ryhmä starttasi kohti yhteisiä harjoitusvuosia perjantaina Solvallan urheiluopiston maastoista Espoosta. He kisasivat sairastellutta af Hällströmiä lukuun ottamatta EM-katsastuksena 500 metrin uinnin, 13 kilometrin pyöräilyn ja 3,5 kilometrin juoksun.

Noin parinkymmenen urheilijan joukossa ykkönen oli uinnista asti johtanut Malinen, perässään Salonen ja reiden lihasongelmista kärsinyt Saren.

Luoto muistutti, että vahva uinti on lajissa menestyksen avain. Uinnin tekniikka on parasta hioa kuntoon nuorena.

– Uinnissa ei voi voittaa triathlonkisaa, mutta siinä sen pystyy häviämään, vahvisti Top Teamiin kuuluva Salonen.

Ville-Valtteri Salonen kuuluu Top Team -ryhmään.

Maailmalla juuri lyhyet kisamatkat ovat nykyisin suositumpia kuin useiden tuntien urakat. Lyhyemmiltä matkoilta aloittaminen on järkevää myös valmennuksellisesti. Ensin pitää saada vauhdit riittävän koviksi, ja kestävyyttä voi rakentaa iän karttuessa.

– Liiton valmennus ohjataan lyhyemmille matkoille, ja niiltä voi sitten siirtyä pidemmille matkoille. Liitossa pitkiinkin matkoihin suhtaudutaan nykyään silti positiivisemmin kuin ennen, sillä kaikki lajin huippu-urheilu on meille eduksi, Luoto korosti.

Pitkille matkoille suomalaisista painottavat jatkossa etenkin Henrik Goesch, Juha-Matti Halonen, Minna Koistinen ja Heini Hartikainen.

Triathlonliiton leirijoukkio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?