Miksi suomalaisen toimittajayhdistyksen nimessä on yhä n-sana? Puheenjohtaja avautui: ”Nihkeä tilanne” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Miksi suomalaisen toimittajayhdistyksen nimessä on yhä n-sana? Puheenjohtaja avautui: ”Nihkeä tilanne”

Julkaistu: 8.7. 6:15

Lahden Seudun Urheilutoimittajat Ry:n virallinen nimi ei ole salonkikelpoinen, mutta asiaan on tulossa muutos.

Monet urheiluseurat, muun muassa yhdysvaltalaisjätit Chicago Blackhawks ja Washington Redskins, ovat joutuneet kohun keskelle kiistanalaisista nimistään.

Nimet ovat eittämättä vanhanaikaisia, mutta Lahdesta löytyy yhdistys, jonka nimi on vähintään hämmästyttävä.

Paikallisen urheilutoimittajain yhdistyksen nimessä ei juuri tulkinnanvaraa ole: Lahden Urheiluneekerit on yritysrekisterin mukaan toiminnassa oleva aatteellinen yhdistys.

Yhdistyksen puheenjohtaja Stiina Ikonen vahvistaa asian IS:lle.

– Nimenmuutoshakemus lähti jo kertaalleen patentti- ja rekisteriviranomaisille, mutta juuttui siihen, kun meillä ei ollut vielä silloin antaa uusia sääntöjämme. Olemme toimittaneet uudet paperit patentti- ja rekisteriviranomaisille, ja nimi on vaihtumassa virallisestikin toivottavasti jo elokuun aikana.

Stiina Ikonen postittamassa papereita viranomaisille.

Asia on saatu vihdoin etenemään. Ikonen kertoi toimittaneensa Patentti- ja rekisterihallitukseen kiirehtimispyynnön, ja PRH lupasi käsitellä hakemuksen ilman normaalisti vaadittavia sääntökohtia.

Yhdistyksen nimi on peruja 1930- ja 1940-luvuilta, jolloin toimittajia kutsuttiin lehtineekereiksi.

Enää lehtihenkilöiden kädet eivät tuhraannu mustaksi lehdissä käytettävän painovärin vuoksi, ja tummaihoisen väestön kuvaamiseenkin on keksitty suvaitsevampia ilmauksia.

Lahden seudulla perinnettä on kuitenkin päätetty pitää yllä aina vuoteen 2020 saakka – miksi?

– Yhdistyksen toiminta on ollut viime vuosina ymmärtääkseni vähäistä eikä kukaan ole ollut edistämässä nimenvaihtoa, Ikonen kertoo.

Hevosurheilun päätoimittaja Ikonen valittiin yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi vuodenvaihteessa. Hänen luotsaamansa hallitus aikoo herättää uinuvan yhdistyksen uuteen kukoistukseen.

Uuden hallituksen ensimmäinen tehtävä oli salonkikelpoisemman nimen keksiminen.

– Tuore hallitus ei todellakaan halunnut toimia tuon nimen alla lainkaan, mutta meillä ei ollut valtuuksia vaihtaa nimeä ennen kokousta. Emme valitettavasti päässeet asian kanssa kovin sukkelasti liikkeelle, sillä korona perui sääntömuutoksia koskeneen kokouksemme keväällä.

Ikonen painottaa, että viime aikoina esillä ollut keskustelu rasismista ja tasa-arvosta ei ole vaikuttanut nimenvaihtoon.

Se olisi päivitetty joka tapauksessa.

– Tämä on aika nihkeä tilanne.

Nimen vaihtamisesta ei tarvinnut keskustella kokouksessa kovin pitkään.

– Päätös ei ollut mitään muuta kuin yksimielinen, siinä ei kellään ollut kahta sanaa. Toiminta ei olisi jatkunut missään nimessä tuolla nimellä, Ikonen sanoo.

Stiina Ikonen on Hevosurheilu-lehden päätoimittaja.

Ikosen mukaan yhdistys tunnetaan jatkossa Lahden Seudun Urheilutoimittajat Ry:nä.

– Ärsyttää, kun olisi itse pitänyt pystyä parempaan ja nopeampaan toimintaan. Minun syytähän tämä on, mutta lupaan edistää tätä asiaa jatkossa entistäkin pontevammin, puheenjohtaja lupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?