Kirurgi kertoi kammottavia yksityiskohtia vammoista – urheilulegenda Alex Zanardin kunto tiedetään vasta päivien päästä: ”Jos hän herää” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Kirurgi kertoi kammottavia yksityiskohtia vammoista – urheilulegenda Alex Zanardin kunto tiedetään vasta päivien päästä: ”Jos hän herää”

Entinen F1-kuski Alex Zanardi joutui vakavaan pyöräilyonnettomuuteen perjantaina.

Alex Zanardi on parapyöräilyn legenda. Kuva vuodelta 2010.­

21.6. 11:21

Alex Zanardin tila neurokirurgisen aivoleikkauksen jälkeen on vakava mutta vakaa, entisen F1-kuskin operoinut Giuseppe Olivieri kertoi eilen lauantaina.

– Kun Zanardi saapui sairaalaan, hänellä oli vakava kallon etupuolen vamma, murskautuneet kasvot ja syvästi murtunut otsaluu. Potilaan lukemat ovat nyt hyvät, mutta hänen tilansa on yhä hyvin vakava, Olivieri valotti Zanardin vammoja sienalaisessa sairaalassa AP:lle Motorsport.comin mukaan.

Zanardia leikattiin perjantaina kolmen tunnin ajan.

– Emme tiedä, mikä hänen neurologinen tilansa on, ennen kuin hän herää. Jos hän herää. Vakava tila tarkoittaa tilaa, jolloin voi kuolla. Tilanteen paraneminen vaatii aikaa ja muutos huonompaan suuntaan voi olla nopea. Leikkaus meni suunnitelman mukaan. Lähtökohdat olivat kuitenkin hyvin vakavat.

Zanardi vaivutettiin koomaan lauantaina leikkauksen jälkeen.

Lääkäri Olivierin mukaan Zanardin tila pyritään seuraavaksi vakauttaa tulevien 10 päivän aikana.

– Jos asiat sujuvat hyvin, hänet voidaan lopulta herättää ja hänen kuntonsa uudelleenarvioida. Kuten kerroin hänen vaimolleen, potilas on hoidon arvoinen. Ennustetta huomiselle, ensi viikolle tai 15 päivän päähän en tiedä. Olen varma, että häntä pitää hoitaa, kirurgi kertoi.

Motorsport.comin mukaan sairaalan tehohoitoyksikön johtaja lisäsi, että Zanardin tila on myös ”selvästi kriittinen aivovamman suhteen”.

53-vuotias Zanardi törmäsi perjantaina rekan perävaunuun Sienan lähistöllä Italiassa. Zanardi osallistui parapyöräilykisaan käsikäyttöisellä kilpapyörällä. Hän menetti ajokkinsa hallinnan alamäessä.

Zanardi on noussut paraurheilulegendaksi vuonna 2001 sattuneen auto-onnettomuutensa jälkeen, jolloin hän menetti molemmat jalkansa Saksan Lausitzringin radalla. Ennen onnettomuutta hän ajoi muun muassa F1:n MM-sarjassa kaudet 1991–94 ja 1999.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?