Täysmaratoni Pispalan portaissa keskellä yötä – ”Vähän siinä ehti kastua” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Haaste vastaanotettu! Aksu, 25, veti täysmaratonin Pispalan portaissa keskellä yötä – ”Vähän siinä ehti kastua”

Aksu Karima lähti matkaan perjantaina illalla, ja maali häämötti lauantaiaamulla.

Julkaistu: 6.6. 19:08

Aksu Karima heitti vuosi sitten ilmoille haasteen, jonka lunastamisen aika tuli nyt.

25-vuotias tamperelainen Aksu Karima sai suunnilleen vuosi sitten hullulta kuulostavan idean.

Hän näki netissä jutun kaverista, joka oli keksinyt valloittaa puolimaratonin Tampereen Pispalan legendaarisissa portaissa Pyynikinharjun rinteillä. Tempaus oli vaikuttava, mutta mitä ilmeisimmin ei kuitenkaan tarpeeksi – hänen oli pistettävä vieläkin paremmaksi.

Karima talsi samaisessa portaikossa ei vain puolikkaan, vaan kokonaisen maratonin mittaisen matkan perjantain ja lauantain välisenä yönä.

– Sanoin silloin heti, että kävelisin täyden ihan koska vaan! Karima kertoo lauantaina julkaisemassaan Facebook-päivityksessään.

Ilta-Sanomat soitti Karimalle, joka oli lauantai-iltapäivällä juuri heräilemässä pitkän uurastuksen jälkeisiltä ”yöuniltaan”. Nuorempana kilpauintia, jääkiekkoa ja nyrkkeilyä muiden muassa harrastanut tamperelainen kertoo, ettei valmistautuminen maratonille ollut hänen kohdallaan mitenkään erityistä.

– Ei tässä kyllä yhtään tätä varten tullut treenattua. Kaksi viikkoa sitten kaverin kanssa päätettiin, että nyt sen voisi käydä heittämässä. Ei siis mitenkään treeniä sitä varten, kunhan käytiin kokeilemassa, Karima kuvaili.

Mikäli valmistautuminen – tai sen puute – toi minkäänlaisia haasteita Karimalle, toi sitä ainakin valittu ajankohta. Ajaksi valikoitui yö, sillä päiväsaikaan Pispala tuppaa täyttymään lenkkeilijöistä ja treenaavista urheilijoista.

– Noi on tosi suositut, nuo Pispalan portaat, niin tuohon aikaan sai hyvin ja rauhassa keskittyä suoritukseen.

Kariman matka alkoi perjantaina kello 20.40 ja päättyi lauantaiaamuna kello 9.25. Kokonaisaika suoritukselle oli 12.32,27. Kariman seurannan mukaan matkaan sisältyi huimat 5 131 metriä korkeuseroa ja se kulutti kokonaisuudessaan 7 112 kaloria.

Kariman suorituksen tavoiteaika ei ihan täyttynyt, mutta yhtä kaikki – kova veto!

Matkan alku taittui Kariman mukaan yllättävän helposti. Muutama hänen kaveriaan oli illan ajan askeltajan seurana huoltojoukkoina. Koko ajaksi huolto ei kuitenkaan pystynyt paikalle jäämään, ja yön pikkutunneilla haasteet hiipivät paikalle.

– Muutama kaveri antoi juomaa ja oli siinä tsemppaamassa. Siinä yöllä sitten, joskus kahden ja neljän välillä, oli aika paha mieli, kun yksin siellä tamppasi. Mutta sitten kun aurinko alkoi jossain kohtaa lopulta nousta, niin alkoi taas elämä maistua, Karima kertoo.

– Ja samat kaverit tulivat sitten taas aamulla paikalle, toivat evästä ja muuta. Heille iso kiitos, ei olisi varmaan tullut käveltyä maaliin ilman heitä, hän kiittelee perään.

Osan Suomea yli pyyhälsi illan ja yön aikana rankka saderintama, ensimmäisiä aikoihin. Karima oli huomioinut sateen mahdollisuuden, ja tavoite oli ehtiä maaliin hyvän sään aikana.

– Se oli itse asiassa aika hauska homma, että tuossa ysiltä aamulla alkoi sataa. Tavoiteaika oli niin, että oli tarkoitus ehtiä ennen sitä, mutta vähän siinä ehti kastua, kun meni 20 minuuttia yli siitä, Karima naureskelee.

Vaatimattoman oloinen Karima ei liiemmin valmistautunut juhlimaan saavutustaan. Maaliintulon jälkeen suunta kävi melko suoraa tietä omaan sänkyyn.

– Kyllä me ihan vaan haettiin ruuat ja laitettiin meikäläinen unille. Itse pidin tästä (tempauksesta) aika pientä ääntä, kun olisi ollut tyhmää huudella siitä, jos koko homma olisi sitten jäänyt jostain syystä kesken. Ei siis olla mitään bileitä pidetty, hän laskelmoi.

Kariman lenkki taittui Pispalan portaita sahaamalla.

Lauantai-iltaan heräillyt maratoonari ei liiemmin suunnitellut juhlia postuumistikaan. Elämä jatkuu, jahka kroppa palautuu.

– Nyt on vielä jalat sen verran kipeät, etten ihan vielä tiedä, miten se tästä jatkuu, mutta kyllä se aina voitoksi kääntyy.

Karima kertoo muutoinkin olevansa tempauksiin helposti taipuvainen. Viime kesänä hän päätyi uimaan kaverinsa mökille Teiskoon, jolloin matkan mitaksi tuli kunnioitettavat 5,5 kilometriä.

– Mä oon vähän sellainen, että jos jotain sanoo – iskä on opettanut – niin puheet pidetään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?