Kehonrakentaja aloitti douppaamisen jo 14-vuotiaana – avautuu kiusallisista vaikutuksista petipuuhissa: ”Mitä helvettiä nyt tapahtuu?” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Kehonrakentaja aloitti douppaamisen jo 14-vuotiaana – avautuu kiusallisista vaikutuksista petipuuhissa: ”Mitä helvettiä nyt tapahtuu?”

Ruotsalainen kehonrakentaja tilittää dopingin äärimmäisen kiusallisista haittavaikutuksista. Kuvituskuva.

Julkaistu: 5.6. 13:10

Entinen ruotsalainen kehonrakentaja varoittaa dopingin vaaroista.

Dopingin käyttö on pitkään ollut tunnustettu ongelma voimailussa ja kehonrakennuksessa.

Selvitysten mukaan myös entistä useampi kuntoilija tehostaa treenejään vaarallisilla aineilla.

Ilta-Sanomat kertoi tällä viikolla, kuinka hurjista sivuvaikutuksista suomalainen kehonrakentajalegenda Marko Savolainen kärsi käytettyään testosteronia ja anabolisia steroideja.

Nyt tarinansa on kertonut ruotsalainen voimanostaja ja kehonrakentaja Kenneth Ekholm, joka sanoo aloittaneensa dopingin käytön jo 14-vuotiaana.

– Ihmiset ovat järkyttyneitä, kun kerron, kuinka se vaikutti seksuaaliseen kyvykkyyteeni, Ehkolm aloittaa Expressenin jutussa.

Varsinkin kehonrakennusta pidetään lajina, jossa ilman dopingiksi luokiteltavia aineita ei menestystä ole odotettavissa.

Vaikka lihas saattaa kasvaa aineilla nopeasti, voi dopingilla kuitenkin olla pitkäkestoisia fyysisiä ja henkisiä haittavaikutuksia.

Ekholm on nyt 43-vuotias. Hän sanoo lopettaneensa dopingin käyttämisen kauan sitten. Silti hän kertoo kärsivänsä yhä seitsemän vuotta kestäneen douppaamisen vaikutuksista, kuten nivelkivuista.

Kun Ekholm käytti testosteronia, olivat vaikutukset nuoren miehen elämään hurjia.

Aluksi ongelmat olivat lähinnä henkisellä puolella, mutta fyysisesti kulki hyvin. Sitten alkoivat Ekholmin mukaan verenpaineen nousu ja nenäverenvuodot.

Kaikista pahinta Ekholmin mukaan oli kuitenkin seksielämän muuttuminen. Kun ihminen ottaa testosteronia ulkoisesti, alkaa keho rajoittaa luontaista testosteronin tuotantoa.

– Monet tytöistä, jotka tapasin, olivat kiinnostuneita vartalostani. Mutta kun pääsin sänkyyn, mikään ei toiminut. Se oli ristiriitaista myös tytöille: ”Mitä helvettiä nyt tapahtuu”, Ekholm paljastaa.

– Yritin Viagraa ja kaikkea, mutta mikään ei auttanut.

Myös Savolainen viittasi näihin ongelmiin Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Seksuaalisissa hommissa vaikutuksen huomaa aika äkkiä. Kun jää kuurilta tauolle, se on monille kova paikka. Omat testotasot laskevat ihan naisten tasolle. Väsymys ja haluttomuus kaikenlaiseen elämään aiheuttaa monille jopa masennusta, Savolainen sanoi IS:lle.

1990-luvulla kehonrakennuksessa menestynyt Marko Savolainen kertoo nykyisin avoimesti dopingin käytöstään.

Kuten Savolainenkin, Ekholm puhuu avoimesti doping-ajoistaan varoittaakseen muita.

– Dopingin käytön aloittaminen ei ole koskaan sen arvoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?