Bull Mentula uupui täysin ja jäi sairauslomalle – palaa nyt salille yli puolen vuoden tauon jälkeen: "Oli tehtävä ratkaisuja” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Bull Mentula uupui täysin ja jätti treenaamisen – palaa nyt salille yli puolen vuoden tauon jälkeen: "Jaa paljonko penkki?"

Uupumus vei Jari ”Bull” Mentulan pakkolepoon. Nyt hän kertoo Ilta-Sanomille palaavansa treenaamaan pitkän tauon jälkeen.

Bull Mentula uupui hektisessä menossa ja lopetti treenaamisen. Nyt hän uskaltaa palata harjoittelemaan pitkän tauon jälkeen.

18.5.2020 6:45

Jari ”Bull” Mentula oli viime vuoden syksyn kynnyksellä synkissä tunnelmissa.

Täydellinen uupumus vei televisiosta tunnetun lihaskimpun voimat sekä henkisesti että fyysisesti. Uutteran yrittäjän oli hidastettava tahtiaan. Edessä oli pakkohuili.

– Uuvuin. Se oli se kokonaispaketti. Oli tehtävä ratkaisuja. Lopulta ratkaisu oli helppo – valitsin jatkuvan työnteon ja treenaamisen sijasta perheen ja ison huilin. Se oli vain otettava, 1- ja 2-vuotiaiden poikien isä Mentula huokaa Ilta-Sanomille.

Kuntoiluun ja treenaamiseen liittyviä liiketoimia pyörittävä Mentula, 44, jäi sairauslomalle. Aluksi hän oli kokonaan poissa töistä, mutta on sittemmin palannut töihin jaksamistaan tarkkaillen.

Huili tarkoitti kuitenkin sitä, että Mentula lopetti salilla treenaamisen. Se oli hyvin outo tilanne miehelle, joka on harjoitellut intensiivisesti 25 vuotta ja kilpaillut kehonrakennuksessa ammattilaisena.

Jari ”Bull” Mentula kuvattuna vuonna 2017.

Mentula sanoo, ettei hän ole treenannut yli puoleen vuoteen. Hänellä ei ole koskaan ollut vastaavaa taukoa sen jälkeen, kun hän aloitti punttien kolistelun.

– Kroppa oli ylirasittunut. Tässä on treenattu kovaa ja paiskittu töitä samaan aikaan. Totta kai se rassaa – tuli aika keventää oikein kunnolla. Mitään varsinaista loukkaantumista minulla ei ollut ja olen säästynyt vakavammilta vammoilta, vaikka toki useaa paikkaa vartalossa on kolottanutkin, Bull kertoo.

– On siinä ollut haasteitakin pysyä pois treenaamasta, mutta järjellä ajateltuna oli yksinkertaisesti laitettava asioita tärkeysjärjestykseen.

Nyt Mentula kokee, että on aika on kypsä paluulle. Hän aikoo palata tällä viikolla punttien pariin tutulla WFC-kuntosalilla Tampereella.

– Maanantaina tai tiistaina olisi tarkoitus aloittaa taas treenailemaan. Se on mahtavaa, se on sellainen juttu mistä minä tykkään!

Minkälainen on ensimmäinen treeni, kun Bull Mentula marssii salille?

– Se on sellainen koko kropan kutittelu. Täytyy pitää maltti mukana tässä alussa.

Mitä mainitsemasi kutittelu tarkoittaa Bullin asteikolla?

– Ei vedetä päätyyn asti ihan heti. Saatellaan liikeratoja kuntoon ja haetaan hermotuksia lihakseen ja niin poispäin. Ensimmäiset treenit ovat sellaista pappajumppaa, jotta saadaan lihasmuistia hereille.

Näin Bull Mentula myhäili vuonna 2018.

Kehonrakennuksen lisäksi Mentula tunnetaan kovana karjuna etenkin penkkipunnerruksessa.

Hän kertoo nostaneensa ennätyksekseen ilman varusteita niin sanottua raakapenkkiä 270 kiloa. Penkkipaidalla hän sanoo murjoneensa penkiltä 322,5 kiloa.

Entä nyt? Kuuluuko penkkipunnerrus Mentulan ensimmäiseen treeniin ja minkälaisia rautoja hän voisi penkiltä pitkän tauon jälkeen liikutella?

– Jaa, että paljonko penkki vai, Mentula naurahtaa joka salin vakiokysymykselle.

Niin, nouseeko 200 kiloa niin sanotusti vanhasta muistista?

– Ei ainakaan ihan heti uskalla sellaisia määriä käsille ottaa.

– Mutta penkki kuuluu varmasti ensimmäiseen treeniini. Sehän on ihan perusliikkeitä, mitä kannattaa tehdä. Teen samassa treenissä myös jalat, keskivartalon ja niin edelleen. Pilkon treenejä vasta myöhemmin eri lihasryhmille, Bull suunnittelee.

Mentula aikoo harjoitella 4–5 kertaa viikossa riippuen siitä, miten kroppa reagoi harjoitteluun. Hän kertoo menettäneensä tauon aikana lihasmassaa useita kiloja, mutta kroppansa vireystilaa hän kuvailee hyväksi.

– Pikkuhiljaa kovennan treeniä ja uskon, että juhannuksen jälkeen voidaan mennä jo aika kovaakin. Motivaatio on korkealla!

Mentula uskoo, että fyysisen kunnon kohentamisen lisäksi salilla harjoittelu virkistää myös mieltä.

– Kai ne katsovat, että taas tuo luupää on täällä heilumassa. Treenin lomassa on mukava heittää juttua vanhaan malliin.

Koronavirus koettelee Mentulaa niin kuin muitakin yrittäjiä. Hänellä on kuntoiluun ja treenaamiseen liittyviä liiketoimia valmennuksessa, urheiluravinteissa ja treenivaatteissa. Lisäksi hän on osakkaana tamperelaisessa WFC-kuntosaliketjussa.

– Se on vain jatkettava töitä ja uskottava omiin juttuihin, Mentula toteaa.

Korona on näkynyt Mentulan arjessa myös siten, että hän on perheineen viettänyt tavallistakin enemmän aikaa kotona Pirkkalassa.

– Mikäs siinä, minä nautin suunnattomasti perheeni kanssa olemisesta!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?