Pitkäaikainen ystävä kertoi, miten Raimo Häyrisen sairaus eteni - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Pitkäaikainen ystävä kertoi, miten Raimo Häyrisen sairaus eteni – yksi asia paljasti yhteisillä kävelylenkeillä

Raimo Häyrinen kesällä 2010. Häyrisen omaiset kertoivat perjantaina suru-uutisen urheiluselostajalegendan poismenosta.

Julkaistu: 16.5. 7:15

Raimo Häyrisen kanssa monta kertaa viikossa ympäri Helsinkiä kävellyt Hannu Ranta muistelee ihaillen selostajalegendan yleissivistystä.

Selostajalegenda Raimo Häyrisen hyvälle ystävälle, helsinkiläiselle freelance-toimittajalle Hannu Rannalle Häyrisen, 79, perjantainen kuolinuutinen ei ollut yllätys.

Ranta kuului henkilöihin, jotka olivat Häyrisen kanssa eniten tekemisissä tämän viimeisen vuosikymmenen aikana. Miehiä yhdisti erityisesti kävelyharrastus.

– Voisin sanoa, että vuodet 2009–2019 käytiin yhdessä kävelyllä ainakin neljä kertaa viikossa. Vielä toissa vuonna lenkki saattoi ulottua Lauttasaareen saakka, viime vuonna enää siihen Raimon kotikadun Ratakadun lähikortteleihin.

Tämän vuoden aikana Ranta ei enää saanut lenkkiseuraa vakavasti muistisairaasta Häyrisestä.

Ranta kertoo tutustuneensa Häyriseen työn kautta 1990-luvun alussa. Häneen teki erityisen vaikutuksen selostajalegendan yleissivistys, joka urheilun ulkopuolella ulottui mm. elokuviin, musiikkiin, kuvataiteeseen, arkkitehtuuriin, merenkulkuun tai sotahistoriaan.

– Kolusimme yhteisillä kävelyillä kaikki Helsingin kolkat. Se oli minulle kaupunkiarkkitehtuurin koulu. Raimo kertoi aina rakennusten historiallisia vaiheita. Joskus googletin ja tarkistin niitä juttuja, mutta lopetin, kun kaikki piti aina paikkansa. Tietopankki oli uskomaton.

Vuosien mittaan Häyrisen muistisairaus puhkesi ja eteni.

– Sen huomasi siitä, että lähimuisti alkoi oireilla. Raimo saattoi sanoa lenkillä, että mennään kahville, vaikka juuri oli käyty. Muistan yhden pitkän juontokeikan, joka meni aivan putkeen ja hullaannutti ihmiset, vaikkei Raimo meinannut muistaa, minne olimme jättäneet auton.

– Mutta saman tien, kun vaihdoin puheenaiheeksi vaikka Muhammad Alin, 1970-luvun jääkiekkotähdet tai Jack Nicholsonin, juttu palasi raiteilleen. 60-, 70- tai 80-luku, ihmiset, asiat, selostukset, hän muisti kaiken. Ja verbaliikka oli yhä rautaa.

Raimo Häyrisellä oli kotonaan taidekokoelma. Kuva on vuodelta 2012.

Ranta kertoo, ettei ihmetellyt Häyrisen laajaa sivistystä saatuaan aikanaan kutsun tämän kotiin tutustumaan mittavaan kirjastoon ja taidekokoelmaan.

Yksi suomalaisen viihde-elämän legendaarinen henkilö oli Häyriselle erityisen tärkeä: vuonna 1990 kuollut musiikintekijä Juha Vainio.

– Kun hän muisteli ”Junnu” Vainiota, niin tunteet olivat todella pinnassa. Silloin Höyry itki ainoan kerran minun nähteni, Ranta muistelee.

Ranta kertoi olevansa ystävyyssuhteesta kiitollinen.

– Samanlaista ei enää varmasti tule. Raimo oli monella tavalla aivan ainutlaatuinen ihminen. Nyt kotka on laskeutunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?