Pertti Tapola kasvoi ja oppi ”Höyry” Häyrisen rinnalla – ”Hän kehotti meitä täyttämään sanaristikoita” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Pertti Tapola kasvoi ja oppi ”Höyry” Häyrisen rinnalla – ”Hän kehotti meitä täyttämään sanaristikoita”

Pertti Tapola kiittää edesmennyttä kollegaansa radiotyön opista ja rikkaan kielen korostamisesta.

Jääkiekko oli yksi Raimo Häyrisen leipälajeista. Kuvassa selostaja Helsingin jäähallin katsomossa 1974. Pertti Tapola (pieni kuva) työskenteli Häyrisen kanssa Ylellä.­

15.5. 11:33

Urheiluselostajalegenda ja toimittaja Raimo "Höyry" Häyrinen on kuollut. Alzheimerin tautia sairastanut Häyrinen kuoli 79-vuotiaana kotonaan Helsingissä keskiviikkona. Asian vahvistaa Häyrisen toisena edunvalvojana toiminut Juhani Lavén.

Häyrinen työskenteli Yleisradiossa 1965–1997. Hän oli aikansa suosituimpia radioääniä, joka oli selostamassa Ylelle yhdeksät talviolympialaiset ja yhdeksät kesäolympialaiset. Hän sai kansan äänestämänä Telvis-patsaan parhaasta radioäänestä 13 kertaa vuosina 1977–1990.

– Annan Höyryn verbaalisuudesta täydet pisteet, tv-selostajana tunnettu Seppo Kannas muisteli STT:lle Yle-kollegaansa.

Radiossa Häyrisen työtoverina 90-luvulla toiminut Pertti Tapola muisteli entistä kollegaansa haikeudella, mutta myös kiitollisuudella. Häyrinen korosti nuoremmalle kollegalleen rikkaan kielen merkitystä.

– Hänellä oli mieletön sanavarasto, mikä lähti siitä, että hän luki paljon. Hän kehotti meitä muitakin lukemaan ja täyttämään sanaristikoita, Tapola kertoi.

Häyrinen painotti nuoremmille kollegoilleen myös sitä, että radiotoimittajan on oltava kuuntelijan silmät. On kerrottava esimerkiksi tarkasti, missä kohtaa viimeistä kierrosta juoksija menee.

Häyrinen oli tunnettu etenkin puhenopeudestaan – Turun yliopistossa hänen puhenopeudekseen on mitattu parhaimmillaan yli 440 sanaa minuutissa.

Huolimatta siitä, että Häyrisen selostuksissa puhe karkasi monesti varsinaisten urheilutapahtumien ulkopuolelle, kansa nautti.

– Vaikka hänen puhenopeudestaan puhutaan paljon, hän pystyi säätelemään myös äänenkäyttöään, Tapola muistutti ja kuvasi Häyristä selostajana omaan luokkaansa kuuluvaksi.

Pertti Tapola työskenteli Häyrisen rinnalla radiossa 1990-luvulla. Kuva Pekingin olympialaisista 2008.­

Kannas ja Tapola pitivät Häyristä sydämellisenä ihmisenä, kun tämän kanssa pääsi keskustelemaan kahdestaan. Isossa joukossa suuren egon suosikkiselostajan rooli oli erilainen.

– Hän oli kiistelty persoona, jossa oli kuitenkin myös aitoa herkkyyttä, Tapola sanoi.

Häyrinen opetti Tapolaa paljon muun muassa Urheiluradio-lähetysten teossa.

– Jos Rammy oli jossain tapahtumassa, hän kysyi, miten pitkän raportin tarvitset. Jos oli sovittu 52 sekunnista, häneltä tuli 52 sekunnin raportti. Hän vaati samaa muilta, ja se oli hyvä koulu, Ylen radiourheilussa 1994 aloittanut Tapola sanoi.

Häyrisellä oli laaja urheilun tuntemus, ja hän selosti lukuisia lajeja. Parhaiten hän tunsi jääkiekkoa ja nyrkkeilyä, jossa nousi kehään myös urheilijana. Vahvoihin lajeihin kuului myös yleisurheilu.

Häyrinen oli syntynyt 31. heinäkuuta 1940 Savonlinnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?