Raimo ”Höyry” Häyrinen on kuollut –Seppo Kannas muistelee kollegaansa - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Ylen legenda Seppo Kannas, 87: ”Tilanteet vaihtelivat, mutta ei Höyryllä ollut aikaa niitä selostaa”

Ylen tv-selostajana tunnettu Seppo Kannas muisteli persoonallista työkaveriaan Raimo Häyristä.

Raimo Häyrinen ja Seppo Kannas (oik.) olivat työkavereita Ylessä.­

15.5. 10:25

– Annan Höyryn verbaalisuudesta täydet pisteet, tv-selostajana tunnettu Seppo Kannas muisteli STT:lle Yle-kollegaansa.

Urheiluselostajalegenda ja toimittaja Raimo "Höyry" Häyrinen kuoli 79-vuotiaana kotonaan Helsingissä keskiviikkona. Hän sairasti Alzheimerin tautia.

Kannas, 87, tunsi Häyrisen jo ennen Yle-vuosia, sillä Kannaksen veli oli Häyrisen luokkatoveri Munkkivuoren yhteiskoulussa. Kannaksen työvuodet Ylellä osuivat samoihin aikoihin Häyrisen kanssa. Toimittajat olivat yhtiössä kuitenkin eri osastoilla, sillä Kannas oli urheilutoimittajana tv:ssä ja Häyrinen radiossa.

– Meillä oli eri työpisteet radiolle ja televisiolle, toisin kuin nykyään. Aika paljon kävimme kuitenkin samoilla työkeikoilla, Kannas kertoi ja totesi, että Häyrinen sopi hyvin radioon.

Raimo Häyrinen Tunturirallissa 1975. Autona Saab 96.­

Häyrinen oli tunnettu etenkin puhenopeudestaan, ja Turun yliopistossa hänen puhenopeudekseen on mitattu parhaimmillaan yli 440 sanaa minuutissa. Häyrisen selostuksissa puhe karkasi monesti varsinaisten urheilutapahtumien ulkopuolelle, mutta kansa tykkäsi.

Kannas muisteli takavuosien jääkiekon MM-kisoja, joissa television ja radion selostuspisteet olivat lähekkäin.

– Meillä oli radio auki, ja samalla nauhoitettiin kuvanauhalle tv-lähetystä. Tulostaululla tilanteet vaihtelivat, mutta ei Höyryllä ollut aikaa niitä selostaa, kun hänellä oli omat jutut. Hän oli sitoutunut kertomuksiinsa.

– Hän oli erikoislaatuinen kaveri, ja radio menetti paljon, Kannas sanoi.

Pentti Salmi (vas.) ja Seppo Kannas (oik.) ja Anssi Kukkonen kuuluivat Raimo Häyrisen ohella Suomen kansan suosikkiselostajiin. Kuvassa kolmikko mainosti kesän 1976 Montrealin olympiakisoja.­

Kannas piti Häyristä sydämellisenä ihmisenä, kun tämän kanssa pääsi keskustelemaan kahdestaan. Isossa joukossa suosikkiselostajan rooli oli erilainen.

Häyrinen työskenteli Yleisradiossa 1965–1997. Hän oli aikansa suosituimpia radioääniä, joka oli selostamassa Ylelle yhdeksät talviolympialaiset ja yhdeksät kesäolympialaiset. Hän sai kansan äänestämänä Telvis-patsaan parhaasta radioäänestä 13 kertaa vuosina 1977–1990.

Häyrisellä oli laaja urheilun tuntemus, ja hän selosti lukuisia lajeja. Parhaiten hän tunsi jääkiekkoa ja nyrkkeilyä, jossa nousi kehään myös urheilijana.

Häyrinen oli syntynyt 31. heinäkuuta 1940 Savonlinnassa.

Muistatko Raimo ”Höyry” Häyrisen selostuksia? Kerro muistosi alla olevassa kommenttikentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?