Nämä videot eivät ole herkille: Lihansyöjäbakteerit iskivät NFL-tähden jalkaan – aikoo yhä pelata 17 leikkauksen jälkeen - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Nämä videot eivät ole herkille: Lihansyöjäbakteerit iskivät NFL-tähden jalkaan – aikoo yhä pelata 17 leikkauksen jälkeen

Pelinrakentaja Alex Smithin tarina on karmaiseva.

Alex Smith makasi maassa loukkaannuttuaan vakavasti NFL:n ottelussa marraskuussa 2018.

3.5.2020 19:13

Loukkaantuminen sai katsojalla palan nousemaan kurkkuun. Kaksi Houston Texansin puolustajaa taklasivat Washington Redskinsin pelinrakentajaa Alex Smithiä amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan ottelussa lokakuussa 2018.

Smith, 34, yritti nousta heti maasta, muttei voinut. Hänen oikea jalkansa roikkui hervottomana säären kohdalta. Sääriluu oli pahasti murtunut, pohjeluu katki. Luu oli läpäissyt ihon.

Smithiä taklannut J. J. Watt (numero 99) saatteli loukkaantuneen pelinrakentajan kentältä.

Smith leikattiin operaatiossa, jonka piti olla lääketieteen mittakaavassa normaali toimenpide, vaikka jalkaan kiinnitettiin useita laattoja ja ruuveja. Haavasta poistettiin pala likaista sukkaa, minkä vuoksi pelinrakentajalle aloitettiin antibioottikuuri. Smithin piti päästä parissa päivässä kotiin. Ei päässyt.

ESPN kertoo dramaattisista tapahtumista operaation jälkeen. Smithin yleistila heikkeni, hänen tajunnantilansa heitteli ja hänelle nousi kova kuume. Leikattuun jalkaan oli kehittynyt tulehdus.

Kiitospäivänä, neljä päivää loukkaantumisen jälkeen, lääkäri saapui aamulla tarkistamaan Smithin kunnon. Lääkäri tiesi, että jokin oli vialla. Siteiden alta paljastui mustunut raaja, jossa oli suuria rakkoja.

– Näky oli jotain, jota en olisi uskonut näkeväni edes sotaelokuvassa. Nyt kyseessä oli aviomieheni. Hetki oli pahin painajaiseni, kertoo Smithin vaimo Elizabeth ESPN:lle.

Alla olevat, ESPN:n julkaisemat videot sisältävät rajuja kuvia Smithin jalasta. Niiden katsomista ei suositella herkille.

Smith leikattiin uudelleen ja jalasta poistettiin paljon ihoa sekä lihaskudosta. Lääkäreille selvisi, että lihansyöjäbakteerit olivat vallanneet jalan pehmytkudoksen. Hyvin harvinainen bakteeri oli aiheuttanut nekrotisoivan faskiitin. Se on hengenvaarallinen tulehdus, joka johtaa pehmytkudosten ja lihasten kuolioon.

– Ensimmäinen prioriteettimme on, että yritämme pelastaa miehesi hengen. Sen jälkeen teemme parhaamme pelastaakseme hänen jalkansa. Kaikki sen päälle tuleva on ihme, eräs lääkäri sanoi Elizabeth Smithille ESPN:n mukaan.

Smithin jalkaa leikattiin yhä uudelleen tulehtunutta kudosta poistaen. Lopulta säärestä ei ollut jäljellä juuri muuta kuin luut nilkasta polveen asti. Vammaa ei enää kohdeltu urheilijan loukkaantumisena, vaan vammana, jonka voi saada sodassa.

Oli mahdollista, että jalka amputoitaisiin joko polven alapuolelta tai jopa yläpuolelta, jos tulehdus leviäisi.

– Onneksi nekrotisoiva faskiitti ei koskaan noussut yli hänen polvensa. Alexilla on yhä jalkansa… tai se, mitä jalasta on jäljellä, Elizabeth Smith kertoo.

Alex Smith päätti, että amputoinnin sijaan hänen vasemman jalkansa lihaksista rakennettaisiin uudet lihakset oikeaan jalkaan. Urheilija operoitiin loukkaantumista seuranneiden yhdeksän kuukauden aikana yhteensä 17 kertaa. Hän oli sairaalassa neljästi.

Leikkauksia on seurannut raivokas fysioterapeuttinen kuntoutus. Smith kävi helmikuussa 2019 tutustumassa San Antoniossa keskukseen, jossa kuntoutetaan sotainvalideja. Palatessaan keskuksesta, hän kertoi vaimolleen, että aikoo vielä pelata jalkapalloa.

ESPN:n dokumentissa kuvataan hetkeä, jona Smith saa koskea soikeaan palloon ensimmäistä kertaa kuukausiin.

– Lopulta taistelu on hänen – fyysisesti, tunteellisesti ja henkisesti. Haluan, että hänellä on jotain, mitä kohti taistella. Tuen häntä, Elizabeth Smith sanoo miehensä jalkapallohaaveesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?