Uskomattomat 89 056 porrasta! Kolme vuotta sitten halvaantunut Ed valloitti ”Mount Everestin” vanhempiensa portaikossa - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Uskomattomat 89 056 porrasta! Kolme vuotta sitten halvaantunut Ed valloitti ”Mount Everestin” vanhempiensa portaikossa

Ed Jackson halvaantui allasonnettomuudessa kaulasta alaspäin. Kuntoutunut ex-urheilija inspiroitui elämänsä haasteeseen koronakaranteenissa vanhempiensa kotona.

Ed Jackson inspiroitui toteuttamaan jokaisen vakavan kiipeilijän haaveen ja kauhun kotiportaissaan.­

28.4. 19:50

Entinen ammattilaisrugbypelaajan Ed Jacksonin tarina on traaginen, mutta samalla liki satumainen.

Uransa huippuaikaa elänyt pelaaja mursi niskansa ja selkärankansa vuonna 2017 hypättyään uima-altaan pohjaan. Tuolloin 29-vuotias, Englannin korkeimman sarjatason huippuseuraa Wasps RFC:tä edustanut Jackson sai lääkäriltä musertavan tuomion, jonka mukaan mies ei enää koskaan kävelisi. Ihme tapahtui kuitenkin jo kuuden päivän jälkeen, jolloin Jackson onnistui koskettamaan varpaitaan, kirjoittaa muun muassa Dagbladet.

Ura oli paketissa, mutta kuntoutus eteni kovaa vauhtia, ja tänä päivänä Jackson pystyy jo kävelemään hieman kangerrellen. Samalla into fyysisiin koitoksiin on kasvanut. Himalajallekin jo ehtinyt, vuorikiipeilyyn hurahtanut britti tempaisi koronakaranteenissa kiipeilijöiden legendaarisimman nousun – Mount Everestin.

Tai ainakin melkein. Koronan vaikeuttamissa oloissa Jackson päätti toteuttaa mittavan haaveensa vanhempiensa kodin portaikossa, joissa Mount Everestiä vastaavaan, 8 848 metrin nousuun olisi matkaa 5 566 porrasvälin verran.

Jackson varautui koitokseensa asianmukaisesti.­

Hän piti leikkimielisestä suoriutumisestaan tiuhasti lokia omalla Instagram-tilillään, jolla hän raportoi nousun etenemistä ja kerryttämäänsä tukisummaa hyväntekeväisyyteen. Kiipeilypäiväkirjaan kirjautui julkaisuja ”matkan” varrelta, ja kunnolla varustautunut kiipeilijä yöpyikin retkiteltassa päästäkseen todelliseen tunnelmaan.

Palautuminen on tärkeintä, kiipeilijä muistutti ensimmäisen päivänsä jälkeen, jolloin nousua oli takana jo hulppeat 12 tuntia ja 2404 metriä. Jacksonin äiti muisti myös auttaa poikaansa palautumaan viskomalla jääpaloja hänen päälleen – edelleen, autenttisempaa tunnelmaa hakien.

Leirieväinä toimi muun muassa nuotiolla (takkatulessa) paistetut vaahtokarkit.

Ja viimein, neljän vuorokauden koitoksen, 45 tunnin kiipeämisen, 89 055 portaan, ”lumivyöryjen” ja Jacksonin julkaisemien kuvien perusteella myös raajojen ruhjoutumisen jälkeen, vuoren huippu oli enää askeleen päässä. Huipulla odotti juhlasuihku ja onnitteluiden vyöry vanhemmilta, joille Jackson vuodatti suuret kiitokset.

– He ovat saaneet minusta jo tarpeekseen. Minulla oli teltta heidän keittiössään, töhrin heidän seinänsä verellä ja revin portaiden kaiteenkin. Olen syönyt paljon, ja isäni täytyi käydä päivittäin kaupassa, sillä tyhjensin jatkuvasti jääkaappia. He ovat uskomattomia. En olisi voinut tehdä tätä ilman heitä, Jackson kommentoi DB:n mukaan.

Jackson keräsi matkansa aikana jopa 40 000 euroa, jotka hän aikoo lahjoittaa Wings for Life -järjestölle. Järjestö tukee Britannian terveydenhuollon selkäydinvammatutkimusta.

Britti ei aio asettua aloilleen. Seuraavaksi haasteekseen hän ehti jo kaavailla legendaarisen Ranskan ympäriajon valloittamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?