Minna Kauppi paljastaa kujanjuoksunsa alkoholistin elämänkumppanina - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Maailmanmestari Minna Kauppi paljastaa tylyn kujanjuoksunsa alkoholistin elämänkumppanina: ”Deliriumharhoja konekiväärillä ampuvista olennoista”

Minna Kauppi teki kaikkensa Pasi Ikosen auttamiseksi. Lopulta hänen oli nostettava kädet pystyyn.

Minna Kauppi ja Pasi Ikonen olivat vuosia maan tyylikkäimpiä urheilijapareja. Tässä suunnistajatähdet matkalla itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan 2011.­

22.4.2020 6:16

Suunnistuksen 9-kertainen maailmanmestari Minna Kauppi, 37, kertoo keskiviikkona ilmestyvässä elämäkertakirjassaan Suunta/Vaisto (Otava, kirj Ari Väntänen) erittäin avoimesti elämästään toisen lajin maailmanmestarin, vaikeista alkoholiongelmista kärsineen Pasi Ikosen kanssa.

Parin suhde päättyi loppuvuodesta 2012, kun Kaupin oli lopulta myönnettävä itselleen, ettei hän enää pysty auttamaan miestään.

Kauppi kertoo kirjassa jo vuosituhannen alussa alkaneen suhteen alkumetreillä joskus hämmästelleensä Ikosen alkoholinkäyttöä.

Saattoi vetää kännit

– Se saattoi vetää kännit vaikka kesken maajoukkueleirin. Tiesin jo alussa, että jos tuohon koskee, saattaa polttaa näppinsä, Kauppi muistelee uutuuskirjassa.

Erityisesti Kauppia jo suhteen alkuvuosina häiritsi Ikosen tapa jatkaa juomista vielä juhlien päätyttyä ja jopa vielä seuraavana päivänä.

– Kun me palattiin EM-kisabanketin jälkeen (2006) laivalla Virosta Suomeen, Pasi meinasi jatkaa bileitään. Huusin, että vi..u, pidä vaan tää sormukses ja yritin vetää sitä sormesta pois, mutta eihän se lähtenyt.

Ongelma syveni

Vuosikymmenen loppua kohti lajinerona pidetyn Ikosen, yhden Suomen kaikkien aikojen parhaan suunnistajan, alkoholiongelma paheni.

– Pikkuhiljaa Pasi ei enää saanut salattua ongelmiaan. Kyselin juomisesta ja joskus jopa raivosin siitä. Luottamus alkoi rakoilla, kun toinen valehteli ummet ja lammet, Kauppi virvelöi muistojen mustaa virtaa.

Vuoden 2009 MM-kisoissa Unkarissa Ikonen piti viinapulloa esillä parin huoneen pöydällä, mikä sai Kaupin raivostumaan.

Ikosen MM-reissusta tuli erittäin viinanhuuruinen, mikä pilasi osin myös Kaupin kisat.

Vuonna 2010 tilanne levähti Kaupin silmille kaikessa kauheudessaan.

– Yksi huolestuttavimmista päivistä oli se, jona Pasi näki deliriumharhoja konekiväärillä ampuvista olennoista.

Kauppi vei miehen lääkäriin, joka kertoi, missä nyt mennään.

Varjosti Ikosta

Lopulta oltiin tilanteessa, jossa Kauppi varjosti Jyväskylässä miestään löytääkseen tämän alkoholijemmat mm. pyörävarastosta ja lähimetsistä.

– Sillä oli pyörävarastossa piilossa halvimpia kaupan siidereitä, joiden näkeminen kuvottaa mua edelleen.

Lisäksi hän takavarikoi joskus Ikosen luottokortit ja rahat.

Pasi Ikonen on Suomen kaikkien aikojen parhaita suunnistajia ja arvostettu lajinero. Vuonna 2011 hän otti Ranskassa MM-hopeaa pitkällä matkalla.­

Ikonen sai katki alkoholinkäyttönsä vuonna 2010, menestyi taas erinomaisesti urheilijana, mutta retkahti uudestaan vuonna 2012. Käytös muuttuu itsetuhoiseksi päiväkausien katoamistemppuineen.

Valitsi juomisen

– Sinä syksynä jouduin tottumaan siihen, että Pasi oli valinnut juomisen minun ja muiden läheistensä sijaan.

Marraskuun alussa 2012 Kauppi ojensi Ikoselle kihlasormuksensa parin ensimmäisessä ja viimeisessä yhteisessä omistusasunnossa.

– Voi olla, että rakastan sinua aina, mutta en enää pysty elämään kanssasi, Kauppi lopettaa 12 vuoden suhteen.

Parin välit ovat nykyään hyvät, ja Ikonenkin on saanut elämälleen uuden alun. Hän on myös antanut Kaupin elämäkertaan laajan, rehellisen haastattelun.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?