Tapani ”Tape” Valkonen sai tuomion doping- ja lääkerikoksesta - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Kehonrakentaja Tapani ”Tape” Valkonen tuomittiin oikeudessa doping- ja lääkerikoksesta

Tapani Valkonen vuonna 2017.

Julkaistu: 17.4. 17:13

Valkonen tuomittiin 1 vuoden ja 6 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Etelä-Karjalan käräjäoikeuden päätös ei ole lainvoimainen.

Kehonrakentaja ja valmentaja Tapani ”Tape” Valkonen, 59, on tuomittu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa törkeästä dopingrikoksesta ja lääkerikoksesta 1 vuoden 6 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Valkonen myönsi käräjäoikeudelle toimineensa dopingaineiden välittäjänä ja sellaisena oikeuskin häntä tuomiossa pitää.

– Hirveän vaikea on tietää, onko dopingaineet oikeita ja vääriä, varsinkin Virossa, Valkonen myönsi kuulustelussa.

Dopingvyyhti paljastui, kun tulli iski toukokuussa 2018 Tapani Valkosen hotellihuoneeseen Radisson Blu Royal -hotellissa Helsingin keskustassa.

Huoneesta tavattiin Valkonen, hänen voimailututtunsa sekä Valkosen valmentaman fitness-urheilijan aviomies.

Lisäksi huoneessa oli matkalaukku, jossa oli noin 318 käyttöjakson verran doping- ja lääkeaineita. Määrä on erittäin huomattava, sillä törkeän teon raja kulkee kymmenessä käyttöjaksossa.

Ratsia liittyi törkeän huumausainerikoksen tutkintaan, joka oli alkanut tullin ja Kaakkois-Suomen poliisin voimin jo edellisenä vuonna.

Esitutkintapöytäkirjojen mukaan tutkinnassa oli erityisesti seurattu 35-vuotiaan miehen ja Valkosen tapaamisia Valkosen entisessä kotikaupungissa Lappeenrannassa.

Muun muassa telekuuntelun perusteella viranomaisille vahvistui käsitys siitä, että Valkonen liittyy laittoman tavaran maahantuontiin ja välittämiseen.

Valkosen havaittiin hoitavan tavalliset asiat kännykällä, mutta arkaluontoisemman viestinnän nettipuhelujen ja pikaviestisovelluksien avulla, joihin viranomaiset eivät päässeet käsiksi.

Hotelli-iskun jälkeen juttu kirkastui Valkosen osalta dopingjutuksi.

Aluesyyttäjä ehti vaatia hänelle rangaistusta myös huumausainerikoksesta, joka liittyi väitettyyn vähäiseen amfetamiinimäärän hallussapitoon ja levittämiseen. Syyttäjä luopui istunnossa huumesyytteestä.

Tunnettu kehonrakentaja oli tuonut dopinglaukun Valkosen hotellihuoneeseen. Tämä paljastui hotellin valvontakamerasta.

Kun Valkoselta kysyttiin kuulustelussa, miksi kehonrakentaja toi laukun huoneeseen, hän käytti oikeuttaan olla vastaamatta kysymykseen. Valkonen ei tunnustanut doping- ja lääkeaineita omikseen.

– Ne olivat hotellihuoneessani, mutta ne eivät olleet minun. Oikeus voi ottaa kantaa syyllisyyteni, Valkonen lausui tässä vaiheessa.

Käräjäoikeudessa hän tunnusti syyllistyneensä törkeään dopingrikokseen ja samoihin aineisiin liittyvään lääkerikokseen ajalla 23.4.–20.5.2018.

Käräjäoikeus on tuominnut Valkosen näistä rikoksista 1 vuoden 6 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Oikeus perustelee ehdollista tuomiota sillä, ettei Valkosella ole aikaisempia merkintöjä rikosrekisterissä.

Oikeus on velvoittanut Valkosen korvaamaan valtiolle oikeudenkäyntikuluja 2 348 euroa.

Valkosen hotellihuonetoveri, 51-vuotias mies, on tuomittu huumausaineen käyttörikoksesta, dopingrikoksesta ja lääkerikoksesta 360 euron sakkoihin.

Vaimolleen dopingaineita testikäyttöön hakenut 44-vuotias mies on tuomittu dopingrikoksesta 560 euron sakkoihin. Mies on toimi takavuosina merkittävässä asemassa Suomen Kehonrakennusliitossa.

Dopinglaukun hotellihuoneeseen tuonut 41-vuotias mies on saanut dopingrikoksesta yhden vuoden ehdollisen vankeustuomion.

Jutussa oli kaikkiaan 13 syytettyä.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden päätös ei ole lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?