Koronapandemian mallimaassa saatiin urheilukausi jo käyntiin – pelaajia odottaa katsomossa todellinen yleisöyllätys - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Koronapandemian mallimaassa saatiin urheilukausi jo käyntiin – pelaajia odottaa katsomossa todellinen yleisöyllätys

Taiwanin baseball-liiga alkaa pian, mutta elävää yleisöä ei päästetä paikalle. Robottikatsojien liput hyväksytään.

Baseball-kausi on jo käynnissä Taiwanissa. Taichungin stadionilla ei ollut robottiyleisöä, mutta sellainen odottaa pelaajia toisella paikkakunnalla.

12.4.2020 18:25

Viikonloppu oli juhla-aikaa Taiwanissa. Ripeästi ja tehokkaasti koronaviruspandemiaan reagoineessa Taiwanissa aloitettiin jälleen huippu-urheilu, kun paikallinen baseball-liiga CBPL alkoi.

Taiwanissa todettiin olevan turvallista aloittaa kausi, mutta elävää yleisöä ei katsomoon päästetty. 23 miljoonan asukkaan saarella oli perjantai-iltaan mennessä vain 380 todettua tartuntatapausta ja viisi kuolemaa. Vertailun vuoksi reilun viiden miljoonan asukkaan Suomessa kuolemantapauksia oli sunnuntaihin mennessä 56.

Kausi alkoi pettymyksellä lauantaina. Taoyuanin 20 000-paikkaisella stadionilla ei nähtykään pelejä, vaan ne jouduttiin siirtämään huonon sään vuoksi. Sen sijaan sunnuntaina pystyttiin pelaamaan Taichungissa. Chinatrust Brothers kohtasi Uni-President 7-Eleven Lionsin.

Katsomossa ei ollut yleisöä. Taoyunissa, jossa kauden piti alkaa lauantaina, tulee olemaan katsojia. Ei tosin eläviä sellaisia. Sen sijaan sinne löydettiin robotteja kannustajiksi – yhteensä noin 500 kappaletta.

Kotijoukkue Rakuten Monkeys kertoi aiemmin viikolla, että se tuo robottimannekiineja yleisöksi tapahtumaan, ja heidät puetaan asianmukaisiin fanivermeisiin. Osa roboteista jopa paukuttaa rumpuja kannustaakseen. Katsomossa on myös pahvihahmoja.

– Onneksi voimme pelata baseballia, olemme onnekkaimpia koko maailmassa, Monkeysin toimitusjohtaja Justin Liu kertoi NBC:lle.

Liu iloitsi, että kyseessä on iloinen tapahtuma paitsi joukkueille niin koko sarjalle, koska se voi toimia positiivisena esimerkkinä muille maille ja sarjoille.

– Tästä tulee toivon symboli ja suuri saavutus.

Baseball on joukkuelajiksi verrattain ”helppo” aloitettava pandemian aikana, sillä se ei ole jalkapallon, koripallon tai jääkiekon tyylinen kontaktilaji.

Kaikilta kontakteilta ei voi kuitenkaan välttyä, mutta liiga on päättänyt ottaa mahdollisimman tarkat varotoimet voidakseen jatkaa pelejä. Pelaajat majoittuivat yhteisesti ja heidän liikkumistaan rajoitettiin majapaikasta stadionille ja takaisin tartuntariskin minimoimiseksi.

Taiwan on kerännyt paljon kehuja pandemian hoidostaan.

– Maa on osoittanut todellista vastuuntuntoa. Tuntisin silti oloni levollisemmaksi, jos heillä olisi täysin suljettu pelisysteemi, jossa kaikki mahdolliset ulkopuoliset olisivat täysin tapahtumasta sivussa, epidemiologi Zachary Binney kertoi NBC:lle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?