Monet urheilukeskukset uhmaavat yhä hallituksen ohjeita - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Helsinkiläisen kuntosalin sisäänpääsyssä piilee iljettävä ”korona-ansa” – monet urheilukeskukset uhmaavat yhä hallituksen ohjeita

Monilla kuntosaleilla on koronakriisistä huolimatta täysi tohina päällä. EasyFit- ja LadyLine-ketjujen suurmies haluaisi valtiojohdolta selvempiä ohjeita.

Kuntosaleja on vielä runsaasti auki ympäri Suomea.­

31.3. 8:08

Vaikka kunnalliset liikuntapalvelut määrättiin suljettaviksi jo lähes kolme viikkoa sitten ja nyt kiinni ovat myös ravintolat, yksityisen sektorin liikuntapaikat saavat pitää vielä oviaan auki.

Hallitus on kehottanut niitä keskeyttämään toimintansa, mutta virallista määräystä ei ole kuulunut. Esimerkiksi suuret kuntosaliketjut Elixia ja Forever ovat sulkeneet ovensa, mutta iso osa sisäliikuntapaikoista tarjoaa vielä palveluitaan täysin normaaliin tapaan.

Uudenmaan ”muurien” sisäpuolella Espoon Tapiolassa sijaitseva jättimäinen liikunnan monitoimikeskus Esport Center on yksi niistä.

– Kaikki on normaalisti käytössä. Ryhmäliikunnat ja muut. Rauhallisempaa on nyt ollut, mutta kävijöitä riittää, keskuksen asiakaspalvelusta kerrotaan puhelimessa.

Esport-liikuntakeskuksen ovessa oleva kyltti toivottaa asiakkaat tervetulleeksi koronapandemiasta huolimatta.­

Ihmisiä on kehotettu pysymään kotona, mutta monen on päästävä liikkumaan tuttuun paikkaan. Noin kymmenen minuutin seisoskelu yhden Esport-liikuntakeskuksen sisäänkäynnin edessä maanantai-iltapäivänä todistaa tämän.

Sisään ja ulos soljuu tasaisena virtana liikunnanhimoisia kansalaisia. Ei kyseessä mikään ruuhka ole, mutta kävijöitä tuntuu kuitenkin riittävän.

Kuntoilemaan matkalla oleva Mikko ei tunne oloansa turvattomaksi, vaikka koronaviruspandemia on mullistanut jo Suomessakin monen elämän täysin.

– Ei ole minkäänlaista stressiä sen osalta. Paras tapa pitää terveydestä huolta on huolehtia immuniteetista. Jos maataan vain kotona, niin siellä se ei ainakaan parane, Mikko ilmoittaa.

Mikon treenirutiineja ei koronakriisi haittaa.­

Keski-ikäinen Tommi on menossa kuntosalille.

– Tuolla on niin vähän porukkaa ja koko ajan desinfioidaan paikkoja, hän perustelee, miksi yleisellä punttisalilla käyminen on hänen mielestään nyt ihan hyväksyttävää.

Pariskunta Kimmo ja Paula ovat puolestaan menossa pelaamaan tennistä.

– Menemme pelaamaan vain kahdestaan. Asummekin saman katon alla, joten olemme muutenkin yhdessä. Emme aio tavata täällä muita ihmisiä. Ryhmäliikuntatunnit olemme jättäneet väliin ja jumppaamme kotona, Paula kertoo.

Sisällä Esport Centerissä on rauhallista. Kun tiskin takana asiakaspalvelijana työskentelevältä nuorelta naiselta kysyy, saako toimittaja käydä vilkaisemassa käytävän päässä olevan kuntosalin ovella, hän lähtee kysymään lupaa esimieheltään.

Tunnelma muuttuu äkisti salamyhkäiseksi.

Suljetun oven takana lähes viisi minuuttia kestäneen neuvonpidon jälkeen samainen nuori nainen tulee ilmoittamaan, ettei toimittajalla ole nyt mitään asiaa kuntosalille. Esimiestä ei myöskään saa nähdä, eikä häneltä saa kysyä mitään.

Myöskään tunteja aiemmin lähetettyyn sähköpostiin, jossa tiedusteltiin perusteluita hallituksen kehotuksen uhmaamiselle, ei vastata.

Ei Esport-kompleksi kuitenkaan ole suinkaan ainoa auki oleva liikuntapaikka. Pelkästään pääkaupunkiseudulla käy vilinä monissa paikoissa. Muun muassa suosituilla Fitness24Seven-saleilla, joita on Suomessa yli 50.

Espoon Olarissa sijaitsevalla ketjun kuntosalilla on maanantaina alkuillasta tunnelma kuin minä tahansa muunakin maanantaina.

Menevä musiikki pauhaa, ja pienehköissä tiloissa hikoilee yhtä aikaa parisenkymmentä henkeä. Suurin osa väestä on nuorehkoja miehiä, mutta mahtuu mukaan myös ainakin pari arviolta keski-ikäistä naistakin. Salihanskat näkyvät vain kahden tai kolmen käsissä.

Tällä salilla oli maanantaina alkuillasta vilskettä.­

Turvaväleistä tai koronapelosta ei ole tietoakaan, kun muutama riuska köriläs riuhtoo rautaa tiivistunnelmaisella vapaapainopuolella.

– Ei tämä tilanne oikeastaan ole vaikuttanut minun treenaamiseeni. Koetan vain olla varovainen, salille tulossa oleva Kamra sanoo ulko-ovella.

– En ole huomannut, että väki olisi hirveästi vähentynyt. Itse käyn täällä noin viidesti viikossa. Liikkumaan pitää päästä. Jos tämä suljettaisiin, ihmiset makaisivat vain kotona, kun ulkonakin on niin kylmä.

Kamraksi esittäytyvä mies kuntoilee tiuhaan espoolaisella kuntosalilla.­

Tällä ympäri vuorokauden toiminnassa olevalla kuntosalilla vastaanoton aukioloaikojen ulkopuolella sisään kuljetaan sormenjälkitunnisteella. Sama käytäntö on käytössä ketjun monissa muissakin – ellei jopa kaikissa – kuntosaleissa.

Jokainen kävijä siis hieroo vuorotellen paljasta sormeaan lukijan pintaan, kunnes ovi aukeaa.

– Se on vähän mietityttänyt minua, kun kaikki laittavat siihen sormensa. Vähän erikoista, Kamra pohtii.

Esimerkiksi Helsingin Kallion Fitness24Sevenin lukulaitteen vieressä olevassa ohjetaulussa kerrotaan muutamia niksejä, mikäli laite ei tunnista sormenjälkeä ensimmäisellä yrittämällä. Yksi vinkeistä kuuluu: Sormesi saattaa olla liian kuiva – hönkäise siihen ja yritä uudelleen.

Tällainen sormenjäljenlukulaite on käytössä ainakin Helsingin Kalliossa sijaitsevalla Fitness24Seven-kuntosalilla.­

Myöskään Olarissa esimiehen tavoittaminen ei käy ihan niin vain. Tiskillä oleva asiakaspalvelija kertoo, ettei saa antaa mitään esimiehensä yhteystietoja ja ohjeistaa lähettämään sähköpostia koko ketjun yhteiseen asiakaspalveluun – josta vastausta ei kuulunut ainakaan ensimmäisiin 12 tuntiin.

Selvempiä ohjeita kaivataan

Niin ikään ovensa ovat pitäneet auki muun muassa isot EasyFit- ja LadyLine-kuntosaliketjut, jotka käsittävät noin 60 sisäliikuntapaikkaa ympäri maan. Niissä on kuitenkin rajoitettu ryhmäliikuntatunteja.

– Tämä on meidän ketjumme linjanveto. Noudatamme alan etujärjestön SKY:n ohjeistusta, molempien franchising-ketjujen takana olevan Ab LL International Oy:n Helsingin toimipisteen toimitusjohtaja Jyrki Hannula kertoo.

Hannula peräänkuuluttaa suositusten ja kehotusten sijaan hallitukselta selvempiä ohjeita.

Monilla kynnys lapun luukulle laittamiseen on koronaviruksen tartuntariskistä huolimatta todella korkea. Esimerkiksi turkulainen kuntosaliyrittäjä kertoi pari viikkoa sitten IS:n haastattelussa, että hänellä pelissä on koko elämä ja vaati Hannulan tavoin selkeämpiä ohjeita.

– Siinä on niin isot asiat kyseessä, jos kuntosaleja lähdetään sulkemaan. Tämä on vähän sama tilanne kuin ravintoloiden kanssa, Hannula sanoo.

– Toivoisimme, että valtiovalta antaisi selkeän ohjeistuksen, miten pitää toimia. Yksityiselle yrittäjälle on kova päätös laittaa ovet kiinni ilman mitään tukipaketteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?