Yli kymmenen miljoonan katsojan kato? Ranskan ympäriajo rajun päätöksen edessä: ”Olemme harkinneet kaikkia vaihtoehtoja” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Yli kymmenen miljoonan katsojan kato? Ranskan ympäriajo rajun päätöksen edessä: ”Olemme harkinneet kaikkia vaihtoehtoja”

Ranskan ympäriajo kerää etappiensa varrelle jopa yli kymmenen miljoonaa katsojaa.

Julkaistu: 26.3. 14:50

Ranskalaisille rakas tapahtuma on vaikea perua, kun kilpailuhistoriaa on reilusti yli sata vuotta.

Ranskan ympäriajon Tour de Francen johto toivoo voivansa järjestää maailman arvostetuimman pyöräilytapahtuman myös tänä vuonna. Uhkana on koronaviruspandemia, mutta maan urheiluministeri Roxana Maracineanu ehdottaa kilpailun järjestämistä ilman yleisöä.

Kilpailu on tarkoitus ajaa 27.6.–19.7. Tavallisesti tapahtuma kerää yli kymmenen miljoonaa katsojaa Ranskan maanteiden varrelle.

Ranskan hallitus on keskustellut kisajärjestäjän kanssa myös kilpailun siirrosta ja jopa perumisesta. Niin rajut päätökset ovat kuitenkin ranskalaisille vaikeita, sillä ympäriajo on järjestetty rauhan aikana joka kesä vuodesta 1903.

– Olemme harkinneet kaikkia vaihtoehtoja. Yksi niistä on yleisön sulkeminen tapahtumasta. Sillä ei edes olisi samanlaista vaikutusta kuin esimerkiksi jalkapallossa, koska ympäriajoon ei myydä lippuja, Maracineanu pohdiskeli ranskalaisen radiokanavan haastattelussa.

Pahalta näyttää

Tokion 2020 olympialaiset ja jalkapallon Euro 2020 EM-turnaus on jo siirretty ensi kesästä seuraavaan vuoteen. Nyt liipaisimella ovat keskikesän klassikkotapahtumat kuten Wimbledonin tennisturnaus ja Ranskan ympäripyöräily.

Tapahtumien järjestäminen näyttää hankalalta, kun viranomaismääräykset rajoittavat ihmisten elämää yhä ankarammin. Urheilutapahtumat antaisivat myös erikoisen signaalin ulkomaailmaan, jos samaan aikaan ihmisten kokoontumiset on rajattu kahteen henkilöön.

– Uskon, että kaikki tietävät nyt vastuunsa ja ymmärtävät tämän muista eristäytymisen, jota nyt toteutamme. Kaikki myös tietävät syyt näihin ja eristäytymisen hyödyt, Maracineanu sanoi haastattelussaan.