Kommentti: Urheilun koronapommi tikittää Suomen haavoittuvassa junioriurheilussa – laskun maksaminen kestää vuosikymmeniä

Koronapandemian loppulaskua maksellaan vielä vuosien päästä, mutta suurin kärsijä saattaa löytyä ihan muualta kuin huippu-urheilusta, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.

17.3.2020 13:59

NHL- ja NBA-kaudet keskeytetty ja mahdollisesti perutaan kokonaan.

Jalkapallon EM-kisat? Siirretään ainakin.

Jääkiekon MM? Peruttu.

Olympialaiset? Siirrettäneen.

Maailman huippu-urheilu pysähtyi kuin seinään koronaviruksen levittyä maailmanlaajuiseksi pandemiaksi.

Se oli shokki superliigoille, maailmantähdille ja kannattajille. Moni unelma tuhoutui, kun miljardien arvoinen urheiluviihdeteollisuus pysähtyi asemalle.

Sarjat tähtineen selviävät. Jos ihan rehellisiä ollaan, ei tässä nyt jaksa kauhean surullinen olla sen takia, että miljoonia tienaavat supertähdet saavat ylimääräisen parin kuukauden loman, ja monet heistä vielä täydellä palkalla.

Tuukka Rask pelasi Bostonissa unelmakautta.

Bostonin tähtimaalivahti Tuukka Rask todennäköisesti menetti mahdollisuutensa sekä Stanley Cupiin että historiallisesti toistamiseen voitettuun NHL:n parhaan maalivahdin titteliin, mutta olen varma, että hän selviää tästä.

Urheilun todellinen koronaongelma on ihan muualla.

Seurat seisahtuivat

Suomessa korona nimittäin pysäytti myös ruohonjuuritason seuratoiminnan. Yhteisharjoitukset peruttu. Turnaukset siirretty. Toiminta ajettu alas.

Joidenkin laskujen mukaan jopa miljoonaa lasta, vanhempaa ja muuta läheistä viikoittain liikuttava massiivinen seuratoimintakoneisto pysähtyi kuin seinään. Nyt kukaan ei osaa sanoa, miten ja milloin kone saadaan uudestaan käyntiin.

Joiltakin osin sitä ei mahdollisesti saada enää koskaan käyntiin, ja se on erityisen huolestuttavaa.

Kun junioriurheilussa ja nuorten liikuttamisessa siirrytään etätyöhön, seuraamuksia on mahdoton arvioida. Uhkia tuntuisi olevan enemmän kuin mahdollisuuksia, koska vanhemmat ovat jo parin sukupolven ajan ulkoistaneet lastensa liikunnan seuroille maksua vastaan.

Nyt on sormi suussa, kun suurella osalla on edessään pitkä tauko ohjatusta toiminnasta.

Ja kun seuroilla ei ole toimintaa, vanhemmat jättävät mittavat kuukausimaksunsa maksamatta. Se voi kaataa monta, suomalaisen kansanterveyden kannalta elintärkeää nuorten liikuttamistyötä tekevää seuraa.

Oululaiset jalkapalloilijat järjestivät omatoimiset harjoitukset Oulun Heinäpään tekonurmella maanantaina.

Iso ongelma

Tutkimusten mukaan merkittävä osa suomalaisista nuorista ei liiku edes minimivaatimusten mukaisesti ja suuri osa lapsista ja nuorista ylittää ruutuaikasuositukset reippaasti.

Vaikka koululiikunnan määrää lisättiin taannoisessa hallitusohjelmassa, ovat seurat suomalaisnuorten liikuttajina ratkaisevan tärkeässä asemassa.

On arveltu, että lasten ja nuorten liikkumattomuudesta syntyy yhteiskunnalle vuosikymmenten saatossa useiden miljardien lasku muun muassa ylipainon, diabeteksen ja ennenaikaisen työkyvyttömyyden takia.

Laskelmat ovat suuntaa antavia, mutta asiantuntijoilla on vakaa konsensus siitä, että liikkumattomuus on massiivinen ongelma yhteiskunnassamme.

Juuri nyt seurojen suurimmat ongelmat ovat tässä: mistä löytää maksajia, kun ei ole toimintaa? Miten rekrytoida uusia harrastajia, kun vanhoillekaan ei voi järjestää ohjelmaa? Ja kaikkein tärkeimpänä: miten saada nykyiset jäsenet liikkumaan omatoimisesti sen ajan, kun toiminta on seis?

Omatoiminen liikkuminen ja liikunnallisten ulkoleikkien järjestäminen on lähes täysin vieras konsepti Z-sukupolvelle. Miten he voisivat puissa kiipeilystä tai takapihalle organisoidusta viestikilpailusta tietääkään, kun jo heidän vanhempansakin – millenniaalit – ovat eläneet ohjatun ja ostetun liikunta- ja urheilutoiminnan maailmassa, ensin asiakkaina ja sitten maksajina.

Sellainen kansalaistaito kuin pihaleikin tai -pelin järjestäminen on kadonnut tai ainakin katoamassa kokonaan.

Jääkiekon SM-liigakausi katkaistiin perjantaina 13. maaliskuuta.

Kuinka suuri osa nykyisistä alaikäisistä aktiiviharrastajista lopettaa urheilun pakkoloman aikana kokonaan? Kuinka moni vanhempi keksii uuden tavan käyttää kausi- tai kuukausimaksut, jotka ovat 20 viime vuoden aikana räjähtäneet järjettömän suuriksi?

Jos istuu kotona karanteenissa, netistä löytää kyllä koukuttavaa ajanvietettä. Jos vanhemmat eivät nyt osaa tai jaksa keksiä omatoimisen liikkumisen keinoja, koronan loppulaskua maksellaan vielä 50 vuoden kuluttua.

Monet seurat aktivoivat jäseniään liikkumaan ja laativat harjoitusohjelmia tavoitteellisesti urheileville junioreille. Eivät kaikki nuoret jää pakkolomallakaan istumaan, mutta silti on valtava joukko ei niin tavoitteellisesti harrastavia.

He ja heidän seuransa ovat nyt vaarassa tippua kokonaan liikkuvasta junasta. Huippu-urheilun liikevaihdosta katoaa maailmalla nyt jopa miljardeja, mutta se on sille pieni töyssy.

Jos sukupolvi suomalaisia menettää nyt urheiluseuransa ja otteensa aktiiviseen liikkumiseen, sen laskun maksamiseen meillä ei olisi varaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?