Snookerpelaaja unohti saman säännön kahdesti parin minuutin sisällä. - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Marokkolaiselta snookerpelaajalta hulvaton töppäys – unohti saman säännön kahdesti parin minuutin sisällä: ”Hyvänen aika, älä tee sitä!”

Snookerin Shoot Out -turnaus pelataan normaalista poikkeavilla säännöillä.

Julkaistu: 21.2. 23:19

Marokkolainen Amine Amiri ei ollut perehtynyt snookerin Shoot Out -turnauksen poikkeussääntöihin.

Snooker on totuttu tuntemaan harkitsevien taiturien rauhallisena mittelönä, ”vihreän veran shakkina”, jossa yleisö seuraa hiiskumatta pelaajien jokaista liikettä.

Tänä viikonloppuna Watfordissa herrasmiespeli näyttää villin puolensa: Shoot Out -turnauksen pikapeleissä normaalisti tuntien aikana rakentuva draama tiivistetään yhteen intensiiviseen kymmenen minuuttia kestävään erään, ja yleisökin saa perinteisestä etiketistä poiketen pitää ottelun aikana ääntä niin paljon kuin sielu sietää.

Enemmän pisteitä kymmenen minuutin aikana kerännyt pelaaja voittaa ottelun. Ensimmäisen viiden peliminuutin aikana lyönnin suorittamiseen on pallojen pysähtymishetkestä aikaa 15 sekuntia, jälkimmäisellä viisiminuuttisella vain kymmenen.

Aikarajoitteiden lisäksi sääntöjä on Shoot Outia varten muutenkin suoraviivaistettu: vähintään yhden pallon on jokaisella lyönnillä mentävä pussiin tai osuttava valliin, ja kaikista virheistä vastapelaaja saa normaalista poiketen vapaan käsipallon.

Marokkolaispelaaja Amine Amiri, 25, ei kaikesta päätellen ollut käyttänyt juurikaan aikaa viikonlopun turnauksen erityissääntöihin perehtymiseen.

Turnauksen avausottelussaan viime vuoden finalistia Englannin Michael Holtia vastaan Amiri nimittäin unohti valliinosumissäännön täysin – ei vain kerran, vaan kahdesti.

Reilun kolmen minuutin pelin jälkeen mukavaan 28–1-johtoon karannut Amiri pussitti onnekkaasti punaisen, mutta oli pakotettu suunnittelemaan seuraavaksi turvalyöntiä mustalta pallolta.

Eurosportin tv-selostajien muistuttaessa katsojia siitä, ettei 25-vuotias voi pelata perinteiseen tapaan valkoista palloa kiinni mustaan palloon, Amiri teki pöydällä juuri sen, mistä selostajat varoittivat.

Marokkolainen seurasi hämmentyneen näköisenä tilannetta tuomarin julistaessa lyönnin virheelliseksi ja ojentaessa valkoisen pallon Holtille vapaasti pöydälle aseteltavaksi.

”Nyt olen nähnyt kaiken”

Holt karkasi käsipallonsa avulla johtoon lukemin 40–29 ennen yllättävää ohilyöntiä. Oli jälleen Amirin vuoro rakentaa sarjaa, mutta muutamaa lyöntiä myöhemmin hän löysi itsensä uudelleen mustan läheisyydestä ilman mahdollisuutta lyöntivuoron jatkamiseen.

– Älä tee samaa virhettä uudelleen, siinä minun neuvoni, 80-luvun huippupelaajiin lukeutunut Neal Foulds vitsaili kommentaattorin penkiltä selostaja Dave Hendonin hekotellessa vieressä, mutta pian nauru muuttui ällistykseksi.

– Älä rullaa kiinni siihen uudelleen, hyvänen aika, älä tee sitä! Mitä hän oikein tekee? Foulds kauhisteli Amirin toistaessa tarkalleen saman virheen, mistä häntä oli rangaistu vain paria minuuttia aiemmin.

Hämmentynyt marokkolainen ei voinut muuta kuin pyöritellä päätään tuskastuneena, kun tuomari toimitti kiven jälleen Holtin odottavaan kouraan.

– Nyt olen nähnyt kaiken. Amiri tarvitsee kopion sääntökirjasta, tai sitten hän on kärsinyt kaikkien aikojen ajatuskatkosta kahdesti parin minuutin sisällä, Hendon päivitteli Amirin yrittäessä nauraa töppäykselleen omassa nurkkauksessaan.

Kolmatta kunnon mahdollisuutta marokkolainen ei enää saanut Holtin kerätessä kasaan voiton varmistamiseen riittäneet pisteet.

Afrikan maanosapaikan ammattilaiskiertueelle täksi ja seuraavaksi kaudeksi voittanut Amiri ei ole vielä maailman huippuja vastaan vakuuttanut. Hän on hävinnyt kaikki viisi pelaamaansa ammattilaisottelua – voittamatta niissä erääkään.

Snookerin Shoot Out -turnaus huipentuu Watfordissa sunnuntaina, kun 128 pelaajasta viimeisenä seisomaan jäävä pokkaa 50 000 punnan (noin 60 000 euron) pääpalkinnon.