Aaron Hernandez murhasi kylmäverisesti – mitä hänen mielessään liikkui? - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Kylmäverinen murhaaja Aaron Hernandez kantoi raskasta taakkaa lapsesta lähtien – puhelu vankilasta äidille paljasti tuskan

Aaron Hernandezista povattiin NFL:n suurpelaajaa. Hänen lyhyt uransa päättyi murhatuomioon. Hernandez teki vankilassa itsemurhan.

Julkaistu: 21.2. 6:06

Miksi rikkaasta ja rakastetusta NFL-tähdestä Aaron Hernandezista tuli kylmä murhamies?

Aaron Hernandezilla oli kaunis tyttöystävä ja vuonna 2012 syntynyt suloinen tyttölapsi. Palvottu urheilusankari nautti 40 miljoonan dollarin sopimuksesta, hulppeasta kartanosta ja luksustavaroista hienoista autoista lähtien.

Mikä ajoi hänet murhaamaan ystävänsä ja lopulta tappamaan itsensä lakanaan hirttäytymällä?

Hernandez tuomittiin huhtikuussa 2015 ystävänsä Odin Lloydin murhasta elinkautiseen vankeuteen ilman mahdollisuutta vapauteen. Lloyd seurusteli Hernandezin elämänkumppanin Shayanna Jenkins-Hernandezin siskon kanssa.

Hernandez surmasi Lloydin teloitustyyliin: ampui häntä kuudesti vain kilometrin päässä kotoaan sijainneella sorakuopalla kesäkuussa 2013.

NFL-tähti jätti jälkeensä kummallisen huolettomasti jopa DNA-todistusaineistoa itseään vastaan: pössyttelemänsä marihuanasätkän rippeet maahan, jauhamansa purukumin ja hylsyn käytössään olleeseen vuokra-autoon sekä kengänjälkensä murhapaikan soraan.

27-vuotiaana kuollut Hernandez on mysteeri hänen lähipiirilleen ja kamalia tapahtumia tutkineille poliiseille – suuresta yleisöstä puhumattakaan. Motiivit hänen rikollisille teoilleen tuntuvat edelleen olevan osittain hämärän peitossa.

Hernandezin aivot tutkittiin hänen kuolemansa jälkeen. Niissä paljastui, että NFL-tähti kärsi CTE:stä, joka on aivoja rappeuttava sairaus.

Kovien paineiden keskellä elänyt amerikkalainen oli aamusta iltaan juhlittu urheilusankari, jota jokin voima veti öisin pimeän puolelle.

Netflixin uusi minidokumenttisarja Urheilutähdestä tappajaksi: Matka Aaron Hernandezin mieleen piirtää kuvan miehestä, joka ei ollut tyytyväinen elämäänsä – saati tuntenut itsensä onnelliseksi.

Kolmeosainen sarja antaa ymmärtää, että Lloyd olisi tiennyt jotain sellaista Hernandezin elämästä, mikä ei kestänyt päivänvaloa.

Hernandez ampui Odin Lloydin kylmäverisesti näissä maisemissa vuonna 2013.

Lloydin väitetään nähneen Hernandezin ”kielletyissä leikeissä” ja vihjailleen, että Hernandez viihtyi miesten suihkussa muustakin syystä.

Netflixin sarjassa viitataan myös veljen DJ Hernandezin kirjaan, jossa hän esittää varmana tietona, että lastenhoitaja käytti pientä Aaronia seksuaalisesti hyväkseen teltassa piiloleikin aikana.

Hänen naapurinsa ja poikavuosiensa peli- ja petikaveri Dennis Sansoucie paljasti dokumentissa, että hän ja Hernandez – siis pelinrakentaja ja sisempi laitahyökkääjä – harrastivat vuosien ajan seksuaalista kanssakäymistä yläasteella ja lukiossa.

Kaksikko pelkäsi joutuvansa jopa vanhempiensa hylkäämiksi, jos heidän salaisuutensa paljastuu. Sansoucien mukaan hän oli vain yksi Hernandezin petikumppaneista.

Kun Hernandezin tapaus oli esillä, yksikään miljardibisneksessä mukana ollut NFL-pelaaja ei ollut vielä tullut kaapista. Hänen aikuisvuosiensa seksielämästä ei ainakaan minisarjassa kerro kukaan mies.

Toinen minisarjassa esille nouseva teema on Hernandezin suhde isäänsä Dennikseen, jota paikallinen yhteisö kutsui ”Kuninkaaksi”.

Aaron joutui todistamaan teininä, kun isänsä tuli humalassa kotiin ja takoi lastensa äidin Terrin päätä lavuaariin, kunnes tämä menetti tajuntansa.

Aaron halusi pikkupoikana cheerleaderiksi serkkutyttöjensä innoittamana, mutta sellainen ei tullut isän mielestä kuuloonkaan.

Yhden teorian mukaan machomiesten jenkkifutis oli Hernandezille myös pakotie ja kulissi peittää todellinen minänsä. Eläminen homona homofobisessa lajin ytimessä saattoi olla syy sille, miksi hänen sisällään riehunut viha purkautui raivona kohteenaan jopa satunnaiset ohikulkijat.

Hernandez joutui elinaikanaan median piirittämäksi eri syiden takia.

Isä-Hernandezin, miesten miehen, kuvaillaan olleen persoona, joka olisi ravistellut pojastaan pelkät ajatukset homoudesta yhdellä kädenhuitaisulla. Jos olisi vain niistä tietänyt.

Vaativa isä tajusi poikansa lahjakkuuden ja piiskasi häntä kaikin keinoin eteenpäin. Aaronin pelaamisen ja harjoittelemisen ei sallittu päättyvän kovankaan kivun keskellä. Poika sai tällejä myös päähänsä jo nuorena.

Dennis Hernandez kuoli täysin yllättäen tyräleikkauksessa, kun Aaron oli 16-vuotias. Sen jälkeen urheilijanuorukainen menetti elämästään suunnannäyttäjän ja kurinpitäjän.

Hernandez käyttäytyi väkivaltaisesti jo ennen NFL-vuosiaan (2010–13).

17-vuotiaana Floridassa hän kävi paikallisen baarinpitäjän kimppuun. Minisarjan mukaan Hernandez oli kuvitellut, että hänen ei tarvitse maksaa laskuaan urheilijastatuksensa vuoksi. Asia painettiin villaisella, mikä ei varmasti tehnyt hyvää hänen käsitykselleen oikeasta ja väärästä.

Myöhempinä vuosina Hernandez sai elämäänsä tyydyttävää sisältöä aseista, huumeista ja gangsterityylisestä elämänmenosta, Netflixin minisarja painottaa.

NFL-tähti asui Massachusettsissa hulppeasti. Hänellä oli myös pienempi asunto, jossa vietti aikaa salaa.

Häntä ei pystytty pitämään poissa vanhasta huumevetoisesta kaveripiiristään edes äärimmilleen viritetyn urheilu- ja rahakoneiston, New England Patriotsin, aikoina.

Hernandez kiihtyi nollasta sataan hujauksessa. Äsken leppoisasti rupatellut mies suuttui ja muuttui pullistelijaksi jo siitä, jos joku tapitti häntä baarissa.

Hernandezin kuvaillaan tuijottaneen murhaamaansa Lloydia hyvin oudosti ja pitkään yökerhossa pari päivää ennen äärimmäistä tekoa. Vain hetki ennen sitä hän jätti jonkun naisen yksin tanssilattialle kesken kappaleen.

Lloydin uskotaan sanoneen jotain sellaista, joka järkytti Hernandezia.

Hernandezia syytettiin vuonna 2017 Bostonissa vuonna 2012 tapahtuneesta kaksoismurhasta. Todisteet osoittivat vahvasti urheilutähteen, mutta häntä ei koskaan tuomittu siitä.

Hernandezin epäiltiin ampuneen kaksi puertoricolaista siivoojamiestä autonsa ikkunasta liikennevaloissa. Motiiviksi esitettiin sitä, että miehet olivat vahingossa läikyttäneet juomaa NFL-tähden päälle yökerhossa.

Tapahtuneen jälkeen hän epäili vainoharhaisesti poliiseja juonittelusta kaikkialla eikä halunnut iPhoneja lähelleen, koska uskoi niiden tallentavan kaiken.

Siitä huolimatta hän allekirjoitti 40 miljoonan dollarin sopimuksen vain kuukausi tapahtuneen jälkeen ja pelasi sen perään täyden NFL-kauden. Myöhemmin suuri joukko amerikkalaisia tajusi hurranneensa murhamiehelle.

NFL-tähti tuli kaksoismurhan oikeudenkäyntiin elinkautisvankina. Tämän käsittelyn aikana oikeussalissa läheisistään oli enää paikalla vain hänen tyttöystävänsä.

Hernandezin mielitietty Shayanna Jenkins-Hernandez kuultavana oikeudessa vuonna 2017. Hän ei suostunut Netflixin minidokumentin tekijöiden haastateltavaksi.

Jenkkifutari päätti päivänsä (19.4. 2017) kiven sisässä viisi päivää sen jälkeen, kun hän vapautui syytteestä kaksoismurhasta. New England Patriotsin silloinen joukkue vieraili samana päivänä Valkoisessa talossa. Hernandez pelasi Super Bowlissa, mutta ei koskaan voittanut sitä.

Kaksi päivää aikaisemmin bostonilaisen radiokanavan keskusteluohjelmassa maiskuteltiin huhulla, joka alleviivasi murhatun Lloydin tietäneen Hernandezin homoudesta.

Löydettäessä hänellä oli kirjoitettuna otsaansa Johanneksen evankeliumin kohta 3:16, jossa viitataan ikuiseen elämään Jeesuksen armosta.

Hernandezin perhe luovutti Aaronin aivot tutkittavaksi huippuammattilaisille hänen kuolemansa jälkeen. Motiivina oli saada lisävaloa hänen ratkaisuunsa tehdä itsemurha.

Bostonin yliopiston aivotutkijan Ann McKeen mukaan Hernandez kärsi CTE:stä, joka on aivoja rappeuttava sairaus.

Hernandez (oik.) sai urallaan useita kovia tällejä päähänsä. Kuvassa häntä taklataan vuonna 2012.

CTE oli edennyt etenkin Hernandezin otsalohkossa, jota ihminen tarvitsee päätöksenteossa, arvioinnissa ja tiedonkäsittelyssä.

CTE-potilaalla on suuria taipumuksia käyttäytyä impulsiivisesti, äkkipikaisesti ja väkivaltaisesti.

McKee ilmoitti, että hänen tutkijaryhmänsä ei ollut aiemmin nähnyt niin laajoja vaurioita vain 27-vuotiaalla. Hänen mukaansa Hernandezin tapauksessa sairaus oli kehittynyt jo vuosia – jopa vuosikymmenen ajan.

Netflixin minisarjassa huomautetaan, että amerikkalaisen jalkapallon tähdeksi edennyt Hernandez oli kärsinyt fyysisistä, henkisistä ja tunneongelmista lapsesta lähtien.

Netflixin minisarjassa on taltiointeja Hernandezin puhelinkeskusteluista vankilan muurien sisäpuolelta. Yhdessä niistä Aaron vaahtoaa äidilleen Terrille.

NFL-tähti vaikeroi, että hänen pitäisi pystyä puhumaan äitinsä kanssa ihan kaikista asioista.

– Haluaisin kertoa vaikka mitä, jotta tuntisit minut, mutta en ole voinut kertoa. Kuolet oppimatta tuntemaan omaa poikaasi, se tässä on hulluinta, hän julisti.

Leppoisemmissa tunnelmassa käydyssä eri keskustelussa Hernandez nosti esiin vankilassa olleet homoseksuaalit.

– Täällä on tosi naismaisia hinttejä. Naurettavaa, heille vielä puhutaankin, hän sanoi.

– No, he ovat sellaisia. Ihmisiähän hekin vain ovat, äiti vastasi.

Toisella kerralla Hernandez oli taas tunnemyrskyn pauloissa. Urheilusankari syytti äitiään siitä, että tämä oli aiheuttanut hänelle ongelmia. Terri aloitti uuden suhteen pian sen jälkeen, kun hänen isänsä oli kuollut täysin yllättäen tyräleikkauksessa.

Äidin uusi rakas oli Hernendezin serkun Tanya Singletonin aviomies Jeffery Cummings. Rintasyöpään kuollut Singleton oli urheilutähdelle erittäin tärkeä ihminen, jonka kanssa hänellä oli luottamuksellisen lujat välit.

– Olin maailman onnellisin pikkulapsi. Sitä laitoit minut sekaisin. Olin juuri menettänyt isäni. Minun piti lähteä collegeen, eikä minua tukenut kukaan. Mitä helvettiä kuvittelit? Että muutun täydelliseksi enkeliksi?

Aaron Hernandez päätti päivänsä vankilassa omien käsiensä kautta.