Sympaattinen pikkulaji sai niskaansa häirintäpommin – pitkän linjan lajiguru: ”Todella suuri yllätys, pettymys ja shokki” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Sympaattinen pikkulaji sai niskaansa häirintäpommin – pitkän linjan lajiguru: ”Todella suuri yllätys, pettymys ja shokki”

Kuvituskuva
Julkaistu: 13.2. 16:15

Luisteluliiton urheilupomo Janne Hänninen järkyttyi häirintä- ja kiusaamistutkimusten tuloksista.

Sympaattisena pikkulajina tunnettu pikaluistelukaan ei ole selvinnyt urheilumaailmaa viime aikoina ravistelleista paljastusaalloista.

Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) torstaina julkaiseman selvityksen mukaan Luisteluliiton alaisissa lajeissa (pikaluistelu, roller derby ja rullaluistelu) lähes puolet vastaajista on kokenut tai havainnut kiusaamista tai seksuaalista häirintää viime vuosien aikana.

– Jokainen kiusaamis- tai häirintätapaus on liikaa, mutta että niitä oli näin paljon, oli kyllä todella suuri yllätys, pettymys ja shokki, kommentoi Luisteluliiton urheilutoimenjohtaja Janne Hänninen.

Hänninen on toiminut luistelun parissa 6-vuotiaasta lähtien ensin menestysurheilijana, sitten huippuvalmentajana ja vuodesta 2015 Luisteluliiton urheilutoimenjohtajana.

– Tulos oli erittäin suuri järkytys, Hänninen sanoi.

Mikä toimi ennen ei toimi enää

Hänninen aloitti pikaluistelun 1981 ja lopetti aktiiviuransa 2006.

– En missään nimessä vähättele asiaa, mutta joidenkin tutkimuksessa esille tulleiden vastausten perusteella tuntuu, että yksi asia on yhteiskunnan muuttuminen: jutut, jotka aikanaan olivat hyvää pukukoppiläppää, eivät enää olekaan.

Hänninen ei vielä takavuosina tunnistanut mahdollista kiusaamista tai epäasiallista käytöstä sellaiseksi.

– Vuosia sitten en kokenut jotain asiaa kiusaamiseksi, mutta nyt ajateltuna, sitä se varmaan oli. Nyt kun ymmärrys kiusaamisesta on kasvanut ja sen määritelmät on tarkennettu, niin olen huomannut kiusaamista viime vuosina.

Kulttuurinmuutos edessä

Hänninen haluaa erityisesti muuttaa keskustelun kulttuuria urheilun piirissä. Huonot uutiset tulivat lajijohtoon yllätyksensä senkin takia, ettei ongelmista ollut puhuttu.

– Raportin mukaan vain muutama on vienyt kokemiaan asioita eteenpäin tai saattanut kenenkään tietoon. Sitäkin kautta se oli meille järkytys, koska mitään tällaista ei ollut saatettu meidän tietoomme.

Tutkimus paljasti, että valmentajien toiminta on koettu kiusaamisena. Hänninen on valmentanut suuren osan aikuiselämästään, ja tutkimuksen tulokset saivat hänet surulliseksi.

– Selvityksen ansiosta tiedämme nyt missä mennään, joten nyt meidän pitää äkkiä keksiä toimenpiteitä, että tilanne huomattavasti paranee.

– Nykynuoret ovat erilaisia ihmisiä kuin minun ikäluokkani ja heitä pitää kohdella eri lailla.

Uudet säännöt

Luisteluliitossa on jo luotu uudet eettiset toimintaohjeet. Hännisen mielestä tärkeää on, että valmennusryhmissä toimijat puhuvat keskenään ja luovat yhteiset, kestävät pelisäännöt.

– Ja valmentajan pitäisi perustella mielellään etukäteen, että miksi mitäkin asiaa tehdään. Valmentajan ainoa tehtävä on auttaa urheilijaa eteenpäin ja urheilijoiden ja valmentajien on oltava samalla puolella pöytää.

– Tutkimuksen joistakin vastauksista voi päätellä, että jotkut urheilijat kokevat, etteivät he ole samalla puolella valmentajien kanssa.

Tuoreimmat osastosta