Suomalaisesta urheilusta paljastui uusi häirintäskandaali – karmeita paljastuksia urheilijoilta: ”Hän kosketteli alapäätäni ilman lupaa” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Suomalaisesta urheilusta paljastui uusi häirintäskandaali – karmeita paljastuksia urheilijoilta: ”Hän kosketteli alapäätäni ilman lupaa”

Suomen urheilun eettinen keskus Suek tutki häirintää ja kiusaamista Luisteluliiton alaisissa lajeissa (pikaluistelu, roller derby, rullaluistelu).

Suomen urheilun eettinen keskus Suek tutki häirintää ja kiusaamista Luisteluliiton alaisissa lajeissa (pikaluistelu, roller derby, rullaluistelu).

Julkaistu: 13.2. 16:01

Suekin tekemän selvityksen perusteella merkittävä osa roller derbyn ja pikaluistelun urheilijoista ja valmentajista on kokenut viime vuosien aikana kiusaamista tai seksuaalista häirintää.

Suomen urheilun eettinen keskus (Suek) julkaisi torstaina selvityksen, jossa tutkittiin kiusaamista ja häirintää Luisteluliiton alaisissa lajeissa: pikaluistelussa, roller derbyssä ja rullaluistelussa. Kiusaamista oli kokenut tai havainnut lähes puolet, eli 48 prosenttia vastaajista.

Tulokset ovat huolestuttavia ja antavat huonon kuvan lajien ilmapiiristä. Selvityksen mukaan valmentajien epäasiallinen käytös on ollut laajamittaista.

Suurelta osin selvitys koski vain roller derbyä ja pikaluistelua, sillä kyselyyn vastasi vain yhdeksän rullaluistelijaa.

Vakavaa seksuaalista häirintää

Kyselytutkimuksena toteutetun selvityksen perusteella seksuaalinen häirintä luistelulajeissa on yleistä: lähes neljännes (24 prosenttia) kyselyyn vastanneista oli kokenut tai havainnut seksuaalista häirintää lajinsa parissa.

– Seksuaalisen häirinnän osalta huolestuttavaa oli etenkin itsemääräämisoikeutta rikkovan, fyysisen seksuaalisen häirinnän yleisyys vastauksissa, selvityksen johtopäätöksissä kirjoitettiin.

Suekin mukaan useat kerrotut tapaukset olivat vakavia, ja osa saattaa täyttää myös seksuaalirikosten tunnusmerkistöjä.

Karmeita vastauksia

Kyselyyn vastanneilla oli mahdollisuus kertoa kokemuksistaan anonyymisti avoimilla vastauksilla. Vastauksien joukossa oli pysäyttäviä puheenvuoroja:

Eräs henkilö ”vitsaili” tulevansa kuvaamaan [kilpailu]tapahtumaan, jotta saisi ns. ”runkkumatskua”, yksi vastaajista kirjoitti.

Olen havainnut, että naisia on pidetty jollain tapaa alempiarvoisina miesvalmentajan toimesta. Epäilen myös joutuneeni kiusaamisen kohteeksi, koska en suostunut seksiin miesvalmentajan kanssa, toinen kertoi.

Eräs vastaajista kertoi joukkuetoverinsa muuttuneen yhtäkkiä painostavaksi.

Hän kosketteli alapäätäni ilman lupaa ja kielloistani huolimatta. --- Kun yritin poistua tilanteesta, hän painoi minut tiskipöytää vasten eikä päästänyt pois, vaikka vaadin. Hän hengitti korvaani ja tuijotti jonkin aikaa, kunnes pääsin pois.

Seksuaalista häirintää oli omakohtaisesti kokenut 20 vastaajaa: roller derbyssä 14, pikaluistelussa viisi ja rullaluistelussa yksi vastaaja.

Useimmiten häiriköijä oli valmentaja. Naiset olivat kokeneet ja havainneet seksuaalista ja sukupuolista häirintää eniten. Alaikäisistä vastaajista kaksi oli kokenut seksuaalista häirintää.

Seksuaalista häirintää oli koettu kolmessa eri kategoriassa. Sanallinen seksuaalinen häirintä ilmeni esimerkiksi seksuaalisina vihjailuna. Fyysistä seksuaalista häirintää oli koettu vakavimmissa tapauksissa seksuaalisena kaltoinkohteluna tai väkivaltana.

Sanaton seksuaalinen häirintä puolestaan ilmeni esimerkiksi samaan suihkutilaan tulemisena tai tuijottamisena.

Kyselyyn vastasi yhteensä 272 joko urheilijana tai valmentajana toimivaa henkilöä. Vastausprosentti oli 25 eli 75 prosenttia lajeissa mukana olevista ei vastannut kyselyyn lainkaan.

Lähes puolet oli kokenut tai havainnut kiusaamista

Selvityksessä kysyttiin myös kiusaamisesta. Vastaajista peräti 48 prosenttia kertoi kokeneensa tai havainneensa kiusaamista urheilu- tai valmennusuransa aikana. Kiusaajat olivat useimmiten valmentajia. Miehet ja naiset olivat kokeneet kiusaamista suhteellisesti lähes yhtä paljon.

Kiusaamista oli tapahtunut sekä fyysisesti että henkisesti. Vastaajat olivat kokeneet myös sosiaalisessa mediassa, netissä ja puhelimitse tapahtuvaa kiusaamista.

Kokemuksista ei ole uskallettu puhua

Yksi selvityksen päähavainnoista on se, etteivät kiusaamista tai häirintää kokeneet laji-ihmiset ole uskaltaneet kertoa kokemuksistaan eteenpäin. Etenkin häirinnästä kertomiseen vastaajilla oli ollut korkea kynnys leimaantumisen tai häpeän tunteen pelon vuoksi.

Tuloksia tulkittaessa on muistettava, että kiusaamista ja häirintää kokeneet henkilöt ovat saattaneet vastata kyselyyn ahkerammin kuin ne, joilla ei ole vastaavia kokemuksia.

Lisäksi selvityksessä mainitaan, että monet kiusaamistapaukset liittyvät yksittäisten henkilöiden epäasialliseen käyttäytymiseen.

Selvitys toteutettiin syyskuun 2019 ja tammikuun 2020 välisenä aikana. Suurin osa kokemuksista ja havainnoista sijoittuu neljän viime vuoden ajalle.

Suek toteutti tutkimuksen Luisteluliiton tilauksesta.

  • Kerro asiasta luotettavalle henkilölle. Sinulla on kertomiseen täysi oikeus, vaikka häirintätapauksessa tekijä on voinut vaatia sinulta salaisuuden säilyttämistä.

  • Hae apua terveydenhuollosta, psykologilta tai luottamaltasi henkilöltä lajiliitosta, seurasta tai pelaajayhdistyksestä.

  • Voit ottaa yhteyttä Et ole yksin -palveluun, josta saat apua nimettömästi. Palvelu on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke. Soita ma–ti klo 14–17.30 puh. 0800 144 644. Chattaa ke–to klo 14–17.30. Voit ottaa nimettömästi yhteyttä ma–pe klo 14–20 ja la su 17–20 Lasten ja nuorten puhelimeen puh. 116 111 tai chattiin ma–ke klo 17–20.

  • Alle 20-vuotiaat pojat voivat ottaa yhteyttä myös Poikien puhelimeen ma–pe klo 13–18 puh. 0800 94 884. Poikien puhelimen chat arkisin klo 13–15.

  • Naiset ja tytöt saavat neuvontaa ja tukea Naisten Linjan puhelinpalvelusta ma–pe 16–20 ja la–su 12–16 puh. 0800 02400.

  • Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille ja heidän läheisilleen.

  • Rikosuhripäivystys auttaa, jos olet joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi tai rikoksen todistajaksi.

  • Lisää tietoa seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta löydät esimerkiksi Nuortennetistä.

  • Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin nettisivujen ILMO-palvelun kautta voi kuka tahansa ilmoittaa, jos epäilee jonkinlaista eettistä rikkomusta urheilussa. ILMO-palvelussa voi ilmoittaa nimettömästi, mikäli epäilee esimerkiksi häirintää tapahtuneen.

  • Sinulla on oikeus tulla kuulluksi ja autetuksi, vaikka tekijä on voinut sanoa, ettei sinua kukaan usko. Säilytä toivo ja luottamus tulevaan. Ikävistä kokemuksista on lupa ja mahdollisuus toipua.

Lähde: Suomen urheilun eettinen keskus

Tuoreimmat osastosta