Arvi Savolainen kärsi karun tappion EM-välierässä - Muut lajit - Ilta-Sanomat

EM-pronssista ottelevan Arvi Savolaisen otteet raskaassa sarjassa vakuuttivat Marko Yli-Hannukselan: ”Aivan huikeata tekemistä”

Georgian Levan Arabuli teki selvää jälkeä Arvi Savolaisesta Rooman EM-välierässä. Savolainen kamppailee tiistaina pronssista.

Arvi Savolainen painii Rooman EM-kisoissa. Kuva tammikuun SM-kisoista.­

10.2. 20:55

Georgian Levan Arabuli ei antanut Suomen ensikertalaiselle Arvi Savolaiselle mahdollisuuksia kreikkalais-roomalaisen painin raskaan sarjan EM-välierässä.

Vuoden 2017 EM-pronssimies Arabuli pyöritteli Savolaisesta puhtaan 9–0-voiton. Ottelu kesti vain reilut kaksi minuuttia.

Arabulilla oli ottelussa etunaan sekä kokemus että koko. 21-vuotias Savolainen painoi punnituksessa vain 102,7 kiloa. Lahden Ahkeran ottelija näyttikin ajoittain kevyeltä isokokoisen georgialaisen vyörytyksissä.

Suomen päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela näki ottelun ratkenneen siihen, kun tuomari komensi Savolaisen mattoon, vaikka ottelu oli siihen asti ollut hyvin tasainen.

– Kaveri ansaitsi ehkä mattovuoron ja käytti sen rajusti hyväkseen. Ei ainakaan jäänyt jossiteltavaa. Vielä videohaasto päälle, jossa Arvi otti vähän jalasta kiinni. Se oli sitä myöden selvä, Yli-Hannuksela kertoi puhelimitse Roomasta.

Videohaasto harmitti

Arabuli vyörytti itsensä ensin 5–0-johtoon. Sitten georgialaisen taustajoukot pyysivät tuomarit tutkimaan videoita ja saivat haaston kautta vielä kaksi lisäpistettä sekä Savolaiselle varoituksen.

Varoituksen jälkeen Savolainen joutui vielä uudestaan alle ja Arabuli vyörytti ottelun lopullisesti ratkaisseen suorituksen. Haaston hyväksyminen hieman kismitti vuoden 1997 MM-kultamitalistia Yli-Hannukselaa.

– Sitähän ei haastettu kun se heitto lähti, vaan vasta koko tilannesarjan jälkeen. Kaveri yritti vielä vyöryttää. Näin ei tietysti saisi tehdä, vaan haastaa pitäisi silloin kun vääryyden omin silmin näkee, mutta eipä siinä nyt jäänyt paljon jossiteltavaa.

”Hyvä sauma iskeä”

Välierätappiosta huolimatta Savolaisen urakka EM-kisoissa ei ole ohi. Hän ottelee tiistaina EM-pronssista. Yli-Hannuksela kehui kovasti Savolaista, joka raivasi tiensä mitaliotteluihin, vaikka kamppaili itseään kymmeniä kiloja painavampia vastustajia vastaan.

– Aivan huikeata tekemistä taas kerran. Ammattimiehen työtä huomattavasti isompia miehiä vastaan. Kaksi rutiinivoittoa ja tuolle välierätappiolle ei nyt voinut mitään. Tiistaina tapellaan vielä pronssista.

Savolainen saa vastaansa voittajan keräilyerästä, jossa kohtaavat italialainen El Mahdi Roccaro ja saksalainen Jello Krahmer. Sekä Roccaro että Krahmer hävisivät myös Arabulille 0–9.

– Etukäteisveikkaus on, että saksalainen tulee. Hyvä sauma on iskeä, Yli-Hannuksela sanoi.

Savolainen kilpailee Rooman EM-kisoissa sarjassa 130 kiloa, vaikka normaalisti hänen sarjansa on 97 kiloa. Savolainen lähti arvokisoihin luokkaa ylemmäs, sillä Elias Kuosmanen nappasi paikan 97-kiloisiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?