Kommentti: Olympiatoivo Petra Olli ei ole kilpaillut kuukausiin – ”Yksi asia paljastaa kiusallisen paljon” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Kommentti: Olympiatoivo Petra Ollin katoaminen molskilta hämmästyttää - ”Yksi asia paljastaa kiusallisen paljon”

Petra Olli kuuluu erittäin pieneen suomalaisjoukkoon, jolle mitali Tokion olympiakisoista voisi olla realismia. Vielä ei kuitenkaan ole edes olympiapaikkaa, ja toimintaa ympäröi pahaenteinen salaperäisyys.

Julkaistu: 29.1. 12:45

Valistuneimpien arvioiden mukaan Petra Ollin tilanteen takaa löytyy hyvin tavallisia nuoren elämään ja huipputason painoluokkaurheiluun liittyviä syitä.

27 kultaa, 29 hopeaa ja 29 pronssia. Mitali tai yleensä useampiakin 19 olympiakisoissa.

Tällaisista asioista ja perinteistä on kyse, kun suomalaiset painijat pelaavat maaliskuussa Budapestin ja huhti-toukokuussa Sofian olympiakarsintaturnauksissa viimeiset ottelupallonsa. Kisapaikka Tokioon vaatii kummassakin turnauksessa finaalipaikan.

Suomi ei koskaan ole jäänyt ilman olympiapaikkaa painissa. Tällä hetkellä kisapaikkaa ei vielä ole saavutettuna yhteenkään ensi kesän kisojen kamppailulajiin.

Vajaa neljä vuotta sitten Petra Olli matkusti Rio de Janeiroon nappaamaan monien muiden, ei päähenkilön, ”varmaksi” julistaman olympiamitalin pois kuljeksimasta. Kuten taas nähtiin, ne vasta ovat vaarallisia mitaleita.

Sittemmin Olli on saavuttanut MM- ja EM-kultaa sekä MM-pronssia, mutta Tokion olympiakarsintojen lähestyessä hänen ympärillään leijuva hiljaisuus vaikuttaa pahaenteiseltä.

Olli jäi aiemmin tässä kuussa yllättäen pois Rooman kansainvälisestä turnauksesta, vaikka edelliskerran viime keväänä otellut maailmanmestari olisi kipeästi tarvinnut kansainvälistä ottelutuntumaa ennen EM-kisoja ja olympiakarsintoja. Syy oli niin ”henkilökohtainen”, etteivät edes molskinreunusten tietävimmät syväkurkut ole osanneet asiasta enempää kertoa.

Tiivis pari

Yksi asia paljastaa kiusallisen paljon. Ahto Raska ja Olli ovat vuosikausia muodostaneet suomalaisen huippu-urheilun mittakaavassa äärimmäisen tiiviin, suorasanaisen ja rehellisen urheilija–valmentaja-parivaljakon. Kun Raska noin puoli vuotta ennen olympiakisoja myöntää, että urheilija tekee yhtäkkisiä päätöksiä hänetkin täydellisesti yllättäen eikä valmentaja tiedä, missä mennään, tilanne on kriittinen.

Olli ei syksyllä mennyt kilpailemaan MM-kisoihin, joista kuusi painijaa lunasti jo olympiatiketin. Syyksi hän kertoi harjoituskauden sairastelun. Siitä käynnistyivät spekulaatiot. Valistuneimpien arvioiden mukaan tilanteen takaa löytyy kuitenkin hyvin tavallisia nuoren ihmisen elämään ja huipputason painoluokkaurheiluun liittyviä syitä.

Petra Ollin edellisistä kilpaotteluista on aikaa yli puoli vuotta.

Painonpudotus olympiasarjaan eli 62-kiloisiin on EM-kisoissa parin viikon päästä 65-kiloisissa painivalle Ollillekin raakaa puuhaa. Motivaatio harjoitteluun ei ole koko ajan ollut Raskan edellyttämällä tasolla. Parisuhde Virossa vie osansa.

Kun edelliset tosiottelut ovat viime keväältä, myös lievä rimakauhu on jopa tämäntasoiselle urheilijalle täysin oikeutettu tunne – nuoressa lajissa, joka yhä elää nopean evoluution vaihetta. Se, mikä riitti vielä MM-kisoissa 2018, punnitaan kevyeksi jo Tokiossa ensi kesänä. Ollin elämä on yli puoli vuosikymmentä ollut askeesia primitiivisissä olosuhteissa. Jossain kohtaa saattaa palaa pohjaan.

Kafkamainen tilanne

Siinä missä Euroopan mestaruuksista painitaan 10 sarjassa, pakka kapenee Tokiossa kuuteen painoluokkaan. Se tarkoittaa, että joka sarjaan tulee periaatteessa huippupainijoita kahdesta painoluokasta.

Suomessa on 3–4 Tokiossa mitalitasolle, kaiken onnistuessa, kykenevää urheilijaa. Olli on edelleen budjetoitu yhdeksi. Painin kaltaisessa lajissa 97 prosentin valmistautuminen ei kuitenkaan ole edes 50 prosentin suoritus.

Miesten puolella EM-kisoihin ja ensimmäiseen olympiakarsintaturnaukseen matkustava 97-kiloisten Elias Kuosmanen on kafkamaisessa tilanteessa. Hän on kahdesti näyttänyt kaapinpaikan kovatasoiselle ykköshaastajalleen Arvi Savolaiselle.

Onko Elias Kuosmanen Suomen toivo miesten painissa?

Maajoukkuevalmennus näkee silti monipuolisessa Savolaisessa potentiaalisemman olympiamenestyjän aineksia. Sovitut pelisäännöt kuitenkin takaavat, että Kuosmanen on kuskinpukilla, kun haetaan todennäköisesti ainoaa miesten olympiapaikkaa.

Kun maajoukkuevalmentaja Marko Yli-Hannuksela 1996 debytoi olympiakisoissa, mukaan pääsi 201 kreikkalais–roomalaisen tyylisuunnan taitajaa 10 sarjaan. Tokiossa nämä luvut kuuluvat: 96 ja 6.

Lisää aiheesta