Simone Biles teki jotain, mitä kukaan muu ei ole tehnyt - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Supertähti Simone Biles teki jotain, mitä kukaan muu ei ole tehnyt – katso huimat videot taidonnäytteistä

Voimistelun supertähti Simone Biles teki historiaa vuoden 2019 aikana.

Voimistelun supertähti Simone Biles teki historiaa vuoden 2019 aikana.

Julkaistu: 24.12.2019 17:30

Simone Biles teki elokuussa Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa voimisteluhistoriaa – jälleen kerran.

Ilta-Sanomat julkaisee joulun aikaan uudelleen tänä vuonna puheenaiheeksi nousseita juttuja. Alla oleva juttu julkaistiin IS:n nettisivuilla alunperin 12. elokuuta:

Telinevoimistelun Yhdysvaltojen mestaruuksista kilpailtiin Kansas Cityssä Missourissa. Totuttuun tapaan suurin mielenkiinto kohdistui lajin kiistattomaan supertähteen Simone Bilesiin.

Biles, 22, on nelinkertainen olympiavoittaja, moninkertainen maailmanmestari ja kaikkien aikojen menestynein yhdysvaltalaisvoimistelija. Hän on hallinnut lajiaan sekä kansainvälisesti että kotimaassaan vuodesta 2013 lähtien. Tuolloin hän voitti ensimmäisen neliottelun MM-kultansa.

Kaikkien aikojen parhaaksi telinevoimistelijaksi kutsuttu Biles piti vuoden 2016 Rion olympialaisten jälkeen vuoden tauon, mutta palasi sen jälkeen suoraan huipulle – monen mielestä entistä parempana.

Kun voimistelumaailman huomio alkaa kääntyä pikkuhiljaa kohti ensi vuoden Tokion olympialaisia, Biles on nostamassa jo valmiiksi huippuvaikeiden liikkeidensä vaikeusastetta entisestään.

Biles häikäisi – ja teki kahdesti voimisteluhistoriaa – uusilla liikkeillään viikonlopun mestaruuskisoissa.

Perjantaina hänestä tuli ensimmäinen nainen, joka on tehnyt permannolla kisasarjassa kaksoisvoltin kolmella kierteellä. Vaikka Biles joutui voltin jälkeen ottamaan käsillään tukea matosta, tuomareiden kirjanpidossa liike merkittiin suoritetuksi. Alastulosta hän sai kuitenkin vähennyksiä, joten parannettavaakin jäi.

Hän sai permantosarjastaan pisteet 14,35.

Bilesin permantosarjan näet Yhdysvaltojen voimisteluliiton jakamalta YouTube-videolta. Historiallinen liike on heti ensimmäisellä volttisarjassa.

Bilesin mukaan hän ei pystynyt kontrolloimaan liikettä alastuloon asti koska hänen kehonsa oli adrenaliinia täynnä. Alastulon epäonnistuminen harmitti häntä.

– Kilpailen täydellisyydestä. Ja silloin kun en pääse sille tasolle, se ärsyttää minua todella paljon. Tiedän, että voisin onnistua paremmin, hän harmitteli Washington Postille.

Täydellisyys oli lähellä, kun Biles pääsi puomille. Siellä hänestä tuli kaikkien aikojen ensimmäinen voimistelija, joka on tehnyt puomisarjan alastulossa kaksoisvoltin kahdella kierteellä. Liike on monille huippuvoimistelijoille haastava permannollakin. Biles otti vaikeaan volttiin vauhtia kymmenen senttimetriä leveällä puomilla. Täysin paikalleen Bilesin alastulo ei tullut, mutta pieni pomppu oli minimaalinen kauneusvirhe muuten huikeassa suorituksessa.

Yhdysvaltojen voimisteluliitto jakoi YouTubessa videon Bilesin huimasta puomisarjasta.

Biles tarttui perjantaisilla suorituksillaan tiukasti kuudenteen neliottelun Yhdysvaltojen mestaruuteensa. Hänen pisteensä ensimmäisen päivän jälkeen olivat 58,650, kun toisena ollut Sunisa Lee oli kerännyt pisteet 56,900.

Sunnuntaina naiset kilpailivat neliottelun vielä toiseen kertaan, ja kahden kisapäivän yhteispisteet ratkaisivat mestarin.

Biles jatkoi toisena kisapäivänä siitä, mihin oli perjantaina jäänyt, ja vei mestaruuden lopulta 4,950 pisteen erolla Leehen.

Bilesin voittopisteet olivat 118,500. Ensimmäistä kertaa senioritasolla kilpaillut Lee, 16, otti hopeaa pistein 113,550. Pronssin voitti Grace McCallum (111,850).

Sunnuntaisessa permantosarjassaan Biles teki myös onnistuneen alastulon kaksoisvolttiin kolmella kierteellä. Videon tuosta permantosarjasta näet täältä (YouTube).

Biles nappasi kilpailun korkeimmat pisteet permannolta, hypystä ja puomilta, ja oli jaetulla toisella sijalla eritasonojapuilla.

– Ei pidä jäädä paikoilleen, vaikka olisitkin jo huipulla. Pitää aina haastaa itseään, Biles sanoi keskiviikkoisissa harjoituksissa.

Kilpailussa hän teki juuri niin.

Lähteet: Washington Post, New York Times

Tuoreimmat osastosta