Anni Vuohijoki otti riskin: ”Paskin idea, joka minulla on koskaan ollut” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Moni olisi voivotellut kohtaloaan, mutta Anni Vuohijoki otti riskin – ”elämän p****n idea” muuttui loistoratkaisuksi

Olympiapaikkaa havittelevalla Anni Vuohijoella on monta rautaa tulessa.

Painonnoston EM-mitalisti Anni Vuohijoki on nykyään oman kuntosalin omistaja.

16.12.2019 5:37

Painonnoston EM-mitalisti Anni Vuohijoki tunnetaan siitä, ettei hän jää lepäämään laakereillaan. Ei siis mikään ihme, että juuri Vuohijoki päätti toimia, kun parinkymmenen hengen painonnostoporukalla oli vaikeuksia löytää Helsingistä pysyvää harjoittelutilaa.

– Ruskeasuon urheiluhalli, jossa olemme treenanneet, on ollut kesäisin kiinni. Kuvitellaan, että joudut kysymään joka päivä töissä ”voinko panna läppärini tähän pöydälle”. Se käy lopulta aika raskaaksi. Meillä on vähän sama homma, kun olemme joutuneet vierailemaan kesäisin muissa saleissa, Vuohijoki sanoo.

Siinä, missä moni olisi tyytynyt kohtaloonsa, Vuohijoki ja hänen aviomiehensä, painonnostaja Sami Köngäs päättivät alkuvuodesta perustaa oman salin. Kyselyjen jälkeen Helsingin kaupungin pelastuslaitos tarjosi paikkaa Kulosaaressa sijaitsevasta väestönsuojasta.

370 neliön tila oli vielä helmikuussa entinen autokorjaamo. Kesäkuussa Vuohijoki ja Köngäs avasivat siihen monipuolisen kuntosalin. Projekti kuulostaa monin tavoin uskomattomalta.

Sen lisäksi, että Vuohijoki, 31, harjoittelee ja kilpailee tähtäimenään Tokion olympialaiset kesällä 2020, hän suorittaa lääkäriopintoja Oulun yliopistossa, tekee töitä Orton-yksityissairaalassa ja pyörittää omaa liikunta- ja valmennusalan yritystään. Päälle tuli lattiasta kattoon tehty kuntosaliremontti.

– Olen sanonut kaikille, että tämä on ollut paskin idea, joka minulla on koskaan ollut, Vuohijoki nauraa.

– Kun treenaa ensin kuudesta kahdeksaan aamulla, on kahdeksasta neljään Ortonilla töissä, treenaa taas ja tulee valamaan salin lattiaa seitsemästä yhteen yöllä... Kyllä siinä miettii, että tätä elämää voisi viettää muutenkin.

Talkooporukan voimin

Vuohijoki kertoo, että sali on rakennettu talkooporukalla. Aviomies Köngäs oli avainroolissa, minkä lisäksi apua saatiin muun muassa Stadin ammattikoulusta ja tutuilta rakennusurakoitsijoilta. Sekä Könkäällä että rakennustekniikan diplomi-insinööriltä Vuohijoella on kokemusta rakennusalalta.

Vuohijoki myöntää, että aikaa vievässä remontissa ystävyyssuhteet olivat välillä koetuksella. Sali pystytettiin pikavauhdilla, sillä mieltä painoi ajatus vuokra- ja muista kuluista. Vuohijoki ja Köngäs ottivat salin pystyttämistä varten lainaa.

– Kun saamme maksettua lainan tästä salista, voin huokaista. Olen laskenut, että saamme maksettua lainan parissa vuodessa pois, jos saamme pyörittää tätä toimintaa tällaisenaan.

Omasta salista on tullut Anni Vuohijoelle tärkeä paikka tiellä kohti olympiatavoitetta.

Kulosaaressa sijaitseva kuntosali on pyörinyt kesäkuun alusta.

Oman kuntosalin avaaminen huippu-urheilijan kiireiden keskelle oli väistämättä riski. Nyt, kun salitoiminta on pyörinyt puoli vuotta, näyttää, että riski on kannattanut ottaa.

Treenikeskusta pyörittävät salin osakkaat Vuohijoki, Köngäs ja Jussi Jokinen sekä viisi valmentajaa. Sadan salijäsenen lisäksi väestönsuojassa harjoittelee maajoukkuenostajia ja muiden lajien urheilijoita. Lisäksi salilla vedetään muun muassa punttikouluja ja työssäjaksamisryhmiä.

Oman salin myötä Helsingissä asuva Vuohijoki voi harjoittaa yritystoimintaa ja järjestää harjoittelunsa samassa paikassa. Se on säästänyt runsaasti aikaa ja vaivaa.

– Uskaltaisin väittää, että olen saanut päivään 2–4 tuntia lisää vapaa-aikaa.

Vuohijoki opiskelee lääkäriksi Oulun yliopistossa ja työskentelee yksityisessä Orton-sairaalassa Helsingissä.

Erityisen iloinen Vuohijoki on siitä, että voi tarjota muillekin maajoukkueen painonnostajille mahdollisuuden yhdistää työ ja harjoittelu. Salilla työskentelee erilaisissa valmennushommissa useita maajoukkuenostajia.

– Minulla on ollut aina työpaikkoja, jotka ovat mahdollistaneet ammattimaisen treenaamisen. 4–5 viime vuoden aikana olen saanut Olympiakomitealta urheilija-apurahaa. Olen voinut tehdä valintoja sen mukaan, miten urheilu-urani kehittyisi. On ollut siistiä, että olen voinut mahdollistaa saman muille.

Vuohijoki on monessa mielessä poikkeuksellinen urheilija. Kuntosaliprojekti on vain yksi esimerkki värikkään persoonan ajattelutavasta.

– Kaikki meistä pystyvät aina valittamaan tilanteestaan, mutta harva uskaltaa tehdä siihen itse muutosta.

Olympiaunelma elää

EM-pronssia 63 kilon sarjassa 2017 saavuttaneen Anni Vuohijoen seuraava tavoite on paikka ensi kesänä järjestettäviin Tokion olympialaisiin.

– Olen paremmassa kunnossa kuin koskaan ennen. Kesä oli treeneiltään superhyvä. Jäin firmahommasta sivuun, kun saimme salin auki ja olin kaksi kuukautta treenilomalla, Vuohijoki kertoo.

Syyskuun MM-kisoissa Thaimaassa Vuohijoki oli 64 kilon sarjassa 18:s. Siellä urheilijaa vaivasi takareisivamma.

– Tulokseni oli 91 ja 117 kiloa. En ollut hirveän huonossa kunnossa, jos miettii, että takareiteni oli revennyt kahdesta kohtaa ja jäin kilon päähän Suomen ennätyksestä.

Yksi maa saa lähettää Tokion kisoihin enintään neljä painonnostajaa. Dopingepäilyjen kohteena olevista painonnostomaista, kuten monesta Itä-Euroopan maasta, otetaan Tokioon vain yksi urheilija.

Painonnoston karsintasysteemi on sen verran monimutkainen, että Vuohijoenkin on ollut sanojensa mukaan vaikea seurata, miten taistelu olympiapaikoista etenee.

– Tulossa on kolme olympiakarsintakisaa, ja ainakin yhdessä pitäisi onnistua.

31-vuotias urheilija sanoo olevansa levollisella mielellä. Hän korostaa, että suurin työ olympiaunelman eteen on tehty jo aiempina vuosina.

– Nyt pitäisi vain saada kehosta tehoa irti.

Moni arvokisatason urheilija voisi kokea vaativat lääkäriopinnot ylimääräiseksi stressitekijäksi. Vuohijoelle perehtyminen terveydenhoidon saloihin on ollut kuitenkin henkireikä.

– Minulle on tärkeää, että saan tehdä välillä muutakin. Paine nostamisesta pienenee, eikä ihmisarvoni nojaa pelkästään tähän lajiin. Näin minulla on paljon parempi mieli.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?