Lasten valmentajan diplomit paljastuivat tökeröiksi väärennöksiksi - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Vladimir valmensi turkulaislapsia vuosien ajan – todistukset huimista judotaidoista paljastuivat nyt tökeröiksi väärennöksiksi

Kuvituskuva
Julkaistu: 13.12.2019 8:21

Turun seudulla vaikuttanut kamppailulajivalmentaja Vladimir Oganyan on saanut kahden vuoden toimintakiellon. Syynä ovat Oganyanin taidoistaan Judoliitolle toimittamat tökeröt väärennökset.

Urheilun oikeusturvalautakunta hylkäsi yksimielisesti Vladimir Oganyanin tekemän valituksen joulukuun alussa ja piti voimassa Kamppailulajiliittojen yhteisen kurinpitovaliokunnan langettaman pannan.

Oikeusturvalautakunnan päätöksessä kuvaillaan Oganyanin toimintaa kovin sanoin. Lautakunta näki valmentajan johtaneen Judoliittoa tahallisesti harhaan. Hänen menettelynsä kuvailtiin olevan moitittavaa ja vakavasti vaarantavan luottamusta toiminnan eettisiin perusperiaatteisiin.

– Asiassa on kysymys urheilun keskeisimmän periaatteen eli reilun pelin periaatteen rikkomisesta.

Tapaus koskee Oganyanin yritystä hankkia itselleen 4. danin vyöarvo, joka kertoo todella huomattavista judotaidoista ja lajin pitkästä harjoittelusta.

Kurinpitovaliokunnan päätöksessä esimerkkinä käytetään Lontoon olympiakisoissa 2012 kilpailleita Jaana Jokista ja Valtteri Jokista, jotka molemmat suorittivat keväällä 2018 neljännen daninsa.

Teksti japaniksi paljasti

Oganyan oli toimittanut Judoliitolle 4. danin diplomit sekä Kansainväliseltä judoliitolta IJF:ltä että Kodokanin judoinstituutilta. Kuvat samoista diplomeista olivat nähtävillä myös Oganyanin perustaman seuran Gladiator Turku judo-samboseura ry:n kotisivuilla.

Judoliiton tarkastelussa diplomit paljastuivat kuitenkin tökeröiksi väärennöksiksi.

Esimerkiksi IJF:n diplomiin oli merkitty sähköpostiosoitteeksi europesecretary@gmail.com, joka ei ole järjestön virallinen osoite. IJF kertoi Judoliitolle, ettei se ole myöntänyt diplomia Oganyanille.

Kodokan puolestaan ilmoitti, että Oganyanin esittämässä diplomissa oli käytetty instituutin vanhaa pohjaa, johon on merkitty japanin kielellä päivämäärä 28.9.1965. Diplomin allekirjoittajaksi merkitty Risei Kano ei mainittua ajankohtana ollut Kodokanin presidentti.

Kirsikaksi kakun päälle Kodokanin edustaja totesi, ettei Oganyan ole edes Kodokanin jäsen.

Valmentanut Turussa vuosia

Omassa vastineessaan Oganyan kiisti yrittäneensä tahallaan johtaa harhaan Judoliittoa. Hän väitti saaneensa diplomit Sotshin kaupungin judo- ja samboliitolta vuonna 2018. Vyöarvo oli Oganyanin mukaan myönnetty hänen Venäjällä tekemän valmentajanuran saavutusten vuoksi eikä hänellä ollut syytä epäillä diplomien aitoutta.

Oikeusturvalautakunta ei kuitenkaan pitänyt Oganyanin kertomusta uskottavana. Pitkän judouran tehneen valmentajan täytyy tietää, ettei kunnallisella toimijalla Venäjällä ole valtuutta luovuttaa Kodokanin eikä IJF:n diplomeita. Vaikka väärennökset olisivat olleet uskottavampia, Oganyanin olisi kuitenkin pitänyt tajuta niiden olevan väärennöksiä.

Oganyan on seuransa kotisivujen mukaan toiminut Turussa vuodesta 2013 lähtien. Hänen valmennuksessaan on ollut lukuisia junioreita, joista menestyneimmät ovat voittaneet SM-mitaleja.

Asiasta uutisoi ensin Turun Sanomat.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta