Kohujenkki palkattiin 2018 Suomen pikaluistelijoiden päävalmentajaksi, nyt tylyt potkut – ”Eihän tässä muuten oltaisi”

Olympiavoittaja Peter Muellerin aikakausi pikaluistelijoiden päävalmentajana on ohi. Osa urheilijoista kieltäytyi yhteistyöstä.

Peter Muellerin jakso Suomen pikaluistelijoiden päävalmentajana jäi runsaan puolentoista vuoden mittaiseksi.

2.12.2019 16:38

Kun Ilta-Sanomat maaliskuun lopussa 2018 uutisoi Luisteluliiton valinneen uudeksi päävalmentajakseen amerikkalaisen Peter Muellerin, itse urheiluministeri Sampo Terho (sin) kysyi liitosta valinnan perusteluita, Me Too -hengessä.

Syy oli se, että kaikkien aikojen menestyneimpiin pikaluisteluvalmentajiin kuuluva Mueller irtisanottiin Norjan päävalmentajan työstä suurella kohulla 2009. Syy oli tilanne, joka Norjan liiton tutkinnassa tulkittiin seksuaaliseksi häirinnäksi.

Luisteluliitto piti päänsä ja palkkasi vuonna 1976 olympiakultaa 1000 metrillä voittaneen yhdysvaltalaisen muovaamaan uudesta sukupolvesta keväällä 2018 lopettaneiden pikaluistelijoiden Pekka Koskelan ja Mika Poutalan seuraajia.

Runsas puolitoista vuotta myöhemmin tilanne on se, että Suomen kansainvälinen menestys on romahtanut eikä osa edustusurheilijoista ole suostunut enää tekemään yhteistyötä erittäin kovista valmennusmetodeistaan tunnetun Muellerin kanssa.

Luisteluliiton hallitus päättikin jokin aika sitten, että Muellerin, 65, työvelvoite Luisteluliitossa päättyy saman tien. Määräaikaisen sopimuksen palkanmaksu jatkuu maaliskuun loppuun. Kyse on potkuista, vaikka liiton puheenjohtaja Vesa Rosendahl puhui Ilta-Sanomille maanantaina ”työnkuvan muutoksesta”.

– Häntä ei ole määräaikaisesta työsuhteesta irtisanottu, mutta työvelvoitetta Suomessa ei enää ole.

Mika Poutala luisteli Pyeongchangin olympiakisoissa 2018 loistavasti 500 metrillä neljänneksi. Sen jälkeen tämäntasoisia suorituksia ei ole suomalaiselta luistelijalta nähty.

Urallaan mm. Claudia Pechsteinin, Bonnie Blairin, Dan Jansenin ja Marianne Timmerin kaltaisia lajin tähtiä valmentanut Mueller tiedettiin vuonna 2018 sekä mahdollisuuksia että riskejä sisältäväksi rekrytoinniksi.

Osa suomalaisista kovimman luokan asiantuntijoista epäili tuoreeltaan, miten harjoitustaustaltaan täysin keskeneräiset urheilijat kestäisivät enimmäkseen absoluuttisten huippujen kanssa työskennelleen, luonteeltaan ehdottoman Muellerin kyydissä. Vastaus tiedetään nyt.

Muellerin valintaa puolsivat viime vuonna erityisen voimakkaasti puheenjohtaja Rosendahl ja liiton urheilutoimenjohtaja Janne Hänninen.

– Muellerin valmentajaprofiili oli tiedossa, ja kyse oli myös harkitusta riskinotosta, johon vahvasti osallistuin. Kaikki ei tietenkään ole mennyt toivotusti, eihän tässä tilanteessa muuten oltaisi, Rosendahl myönsi.

Luisteluliitossa pohditaan paraikaa, miten maajoukkueen päävalmentajan toimenkuva jatkossa hoidetaan. Kuluvan kauden ajan työtä hoitavat pääasiassa valmentaja Markus Puolakka sekä Hänninen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?