Maailman vahvin mies Janne Virtanen on nyt viisikymppinen – haastajia ja uhoajia on riittänyt illanvietoissa: ”Oppi läksynsä” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Maailman vahvin mies Janne Virtanen on nyt viisikymppinen – haastajia ja uhoajia on riittänyt illanvietoissa: ”Oppi läksynsä”

Rakennusalalla työskentelevän Virtasen mielestä mies on vahvimmillaan nelikymppisenä.

Voimamies Janne Virtanen täytti 50 vuotta. Hänen voittamastaan maailman vahvin -tittelistä tulee pian 20 vuotta.­

21.11.2019 6:01

Iso pala raudoitusverkkoa nousee suuren kouran saattelemana kevyesti. Voimamies Janne Virtanen touhuaa hämeenlinnalaisella rakennustyömaalla varmoin ottein. Ja huuli lentää vanhaan malliin – aivan kuin voimailukisoissa aikoinaan.

Kirvesmies Virtanen on työskennellyt rakennustyömailla 15-vuotiaasta asti, mutta parhaiten hänet tunnetaan maailman vahvin mies -tittelistään vuodelta 2000.

Virtanen täytti viime perjantaina pyöreitä, kun mittariin tuli 50 ikävuotta. Liki kaksimetrinen Virtanen on edelleen huippuvuosiensa kilpailupainon tienoilla, eli vaaka näyttää noin 135 kiloa.

– Painopiste vain on matalammalla kuin aiemmin, Virtanen virnuilee ja käpälöi vatsansa seutua, josta ei kuitenkaan mainittavaa kupua löydy.

Janne Virtanen työn touhussa Hämeenlinnassa.­

Kahden aikuisen tyttären isä Virtanen pyörittää rakennusalan yritystä ja asuu yhä kotiseudullaan Janakkalassa puolisonsa kera, jonka kanssa hän on pitänyt yhtä 32 vuotta.

– Nyt haaveissa olisi löytää sopiva tontti ja rakentaa sinne meille kahdelle ”mummonmökki”, kun nykyinen iso omakotitalomme on tyhjenemässä jälkikasvusta, Virtanen kertoo.

Osa entisaikojen huippuvoimailijoista saattaa kulkea viisikymppisenä ”kaksinkerroin”, mutta Virtanen sanoo selviytyneensä vailla suurempia vaivoja.

Punttisalilla harjoittelemisen Virtanen on jättänyt käytännössä tyystin. Hän kertoo käyneensä noin kymmenen kertaa salilla sen jälkeen, kun lopetti voimamiesurheilun vuonna 2008.

– Minulle salilla harjoittelu täytyy olla tavoitteellista. Ja kun kilpailullista tavoitetta ei enää ollut, kysyin itseltäni, että mitä hemmettiä minä täällä teen!

Janne Virtanen harrastaa keilailua, metsästystä ja kalastusta.­

Virtasen oman kokemuksen mukaan mies on fyysisesti vahvimmillaan noin nelikymppisenä.

– Parikymppinen on vielä räkänokka, joka ei tiedä elämästä ja treenaamisesta paljon mitään. Iän myötä takana on tarpeeksi treeniä, tieto harjoittelusta on kasvanut ja ollaan yhä ”miehen kropassa”. Minä olin kaikista vahvimmillani ehkä 38-vuotiaana.

– Henkisesti vahvimmillani olen juuri nyt, Virtanen nauraa.

Janne Virtanen voimamieskilpailuissa Vantaalla vuonna 2003.­

Voimamieskisat olivat Suomessa erittäin suosittuja 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Jouko Ahola voitti MM-tittelin 1997 ja 1999. Maailmanmestarien Virtasen ja Aholan lisäksi esimerkiksi Riku Kiri on kansalle tuttu nimi.

Maailmanmestaruutensa jälkeen Virtasella riitti vientiä muun muassa eri tv-ohjelmiin.

– Ja jos joskus sattui menemään ravintolaan, niin ei siellä juuri tarvinnut omia juomia ostaa. Tarjoajia riitti.

– Olihan se mukavaa, kun sai tunnustusta kovasta työstä, mutta toisaalta aika nopeasti kaipasin taka-alalle siitä myllystä.

Janne Virtanen oli maailman vahvin mies Etelä-Afrikassa pidetyissä kisoissa 2000. Muistona tästä on tatuointi miehen olkapäässä.­

Niitäkin riitti, jotka halusivat muutaman lasillisen jälkeen mitellä voimiaan Virtasen kanssa.

– 99-prosenttisesti selvisin näistä tilanteista puhumalla. Kerran eräs mies jankutti illanvietossa neljä tuntia, että otetaan kädenvääntömatsi. Lopulta pinnani paloi ja sitten väännettiin. Häneltä murtui kämmenselkä, kun käsi pamahti pöytään. Se oli ikävä juttu, mutta kai hän oppi läksynsä...

Virtasen mukaan voimamiehenä ei päässyt taloudellisesti vuolemaan kultaa.

– Kai se jotain kertoo, että tein aina kirvesmiehen hommia treenaamisen ja kilpailemisen ohella.

Virtasen valttina voimamieskisoissa olivat etenkin nopeus ja ketteryys. Tätä ei pidä ymmärtää väärin, sillä hän oli ja on myös uskomattoman vahva.

Virtanen kertoo seuraavaa ilman voimannostovarusteita eli vailla penkkipaitaa- tai muita nostamista helpottavia asusteita tehdyistä salituloksistaan: Takakyykyn maksimitulos 330 kiloa, maastaveto 360 kiloa ja sotilaspenkkipunnerrus jalat ylhäällä kapealla otteella viisi toistoa peräjälkeen 200 kilolla.

– En ollut ehkä se kaikkien vahvin, mutta voimamieskisoissa tarvittiin muutakin kuin pelkkää raakaa salivoimaa.

Janne Virtasen nopeus, ketteryys ja valtava puristusvoima ovat peräisin painitaustasta.

– Paini auttoi myös siinä, että kehoni palautui voimamieskisoissa eri lajien jälkeen nopeammin kuin ehkä joillain muilla, Virtanen pohtii.

Hän kertoo kahmineensa painiurallaan 16 henkilökohtaista SM-mitalia. Mutta se kirkkain SM-mitali jäi Virtaselta ottamatta. Siitä piti huolen raskaansarjan tuon ajan suomalainen valtias Juha ”Nalle” Ahokas, joka voitti urallaan sittemmin myös arvokisamitaleja.

”Nalle” Ahokas oli voimamies Janne Virtaselle paha vastus painissa.­

Ensi kosketuksen voimamieslajeihin Turengin kyläkisoissa vuonna 1992 saanut Virtanen ymmärsi nopeasti sen, että voimamieskisoissa menestyäkseen täytyy harjoitella lajinomaisesti. Pelkkä punttien kolistelu ei riitä, jos tähtäin on huipulla.

Virtanen harjoitteli Hämeenlinnan seudulla ja Janakkalassa tiloissa ja alueilla, joille oli rakennettu voimamieskisoista tuttuja suorituspaikkoja.

– Treenaamiseni oli 80-prosenttisesti lajiharjoittelua.

Janakkalan paloasemalla Virtanen veteli paloautoja, joissa oli kyydissä palomiehiä.

– Siitähän tuli ohikulkijoita sanomista, että mitäs jos tulee hälytys ja Virtanen vetää juuri paloautoa. No sehän oli vain sokka irti autossa kiinni olleesta köydestä ja matkaan! Tavallista nopeamminhan he siitä hälytykselle pääsivät, kun olivat jo valmiiksi varusteineen kyydissä, Virtanen hymyilee.

Janne Virtanen veti rekkaa voimamieskilpailussa 2003.­

Voimailulajeihin, niin kuin urheiluun yleensä, liittyvät epäilyt dopingista. Janne Virtasen mukaan MM-kisoissa voimamiehet testattiin hänen aktiiviaikoinaan virtsatestein.

– Lajivoittaja määrättiin aina saman tien virtsatestiin.

– Lisäksi jo ennen MM-kisoja järjestäjälle piti etukäteen lähettää täydellinen lääkärin raportti terveydentilasta. Siihen kuuluivat muun muassa tiedot maksa- ja munuaisarvoista sekä sydänfilmi. Lisäksi paikan päällä ennen kisaa oli vielä lääkärintarkastus, Virtanen kertoo.

Virtasen mukaan Lahden MM-hiihtojen 2001 dopingskandaali näkyi negatiivisella tavalla myös voimamiesten sponsorienhankinnassa.

– Osassa firmoista todettiin vain tylysti, että kyllähän tekin kaikki käytätte, kun kerran hiihtäjätkin käyttivät.

Janne Virtanen

  • Syntynyt 15. marraskuuta 1969 Janakkalassa.

  • Maailman vahvin mies 2000

  • MM-hopeaa 1999, MM-pronssia 2001, 4 SM-kultaa.

  • 16 henkilökohtaista SM-mitalia painista

  • Sumopainin MM-hopeaa 1997

  • Asuu Janakkalassa, perheessä puoliso ja 2 aikuista tytärtä.

  • Pyörittää rakennusalan yritystä

  • Harrastaa keilailua, metsästystä ja kalastusta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?