Leo-Pekka Tähti: ”Kausi on ollut pitkä ja henkisesti raskas” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Leo-Pekka Tähti karsiutui 400 metrin huipennuksesta Dubaissa: ”Kausi on ollut pitkä ja henkisesti raskas”

Leo-Pekka Tähti jäi 400 metrillä finaalivauhdista 0,63 sekuntia Dohassa. Arkistokuva.

Julkaistu: 12.11.2019 13:19

Amanda Kotaja kelasi 400 metrin MM-finaaliin, alkuillasta finaalissa myös Tuomas Manni

Ratakelaaja Amanda Kotaja on edennyt loppukilpailuun parayleisurheilun MM-kilpailujen 400 metrillä Dubaissa. Kotaja oli ratakierroksen alkuerässään neljäs ajalla 58,16. Aika on Kotajan tämän kauden paras.

Kotaja saavutti finaalipaikan aikavertailusta. Alkuerien nopein oli Australian Eliza Ault-Connelt ajalla 54,22.

– Se oli aika rankka keulaus, kun lähdettiin liikkeelle vastatuuleen. Se söi voimia, enkä saanut takasuoralle niin hyvää vauhtia kuin halusin, ja etusuoralla olin aika lailla hapoilla, Kotaja kertoi Urheiluliiton tiedotteessa.

Kotaja kelaa T54-luokassa, jonka 400 metrin finaali kelataan tänään alkuillasta kello 17.27. Kotaja voitti Dubaissa viime viikolla satasen ja varmisti paikkansa Tokion paralympialaisissa ensi vuonna.

Ratakierroksella Kotaja oli vasta MM-tilaston 20:s, joten finaalipaikka oli kelpo saavutus.

– Finaalipaikka oli tavoite 400 metriltä. Nyt se on saavutettu. Finaaliin lähden nauttimaan ja tavoittelemaan parempaa aikaa. Toivon mukaan illalla olisi tyyntä, Kotaja sanoi.

Kotajan lisäksi suomalaisista tänään on finaalissa myös F34-luokan keihäänheittäjä Tuomas Manni. Hänen finaalinsa alkaa kello 16.22.

Tähdelle jäi mietittävää ennen Tokiota

Dubaissa T54-luokassa satasen mestaruutta juhlinut Leo-Pekka Tähti karsiutui sivulajinsa 400 metrin finaalista. Tähti oli välieränsä kuudes ajalla 48,79. Välierien paras oli toisen erän voittanut Tunisian Yassine Gharbi ajalla 46,75.

Aikavertailusta finaaliin riittivät myös 48,09 ja 48,16. Porilainen jäi finaalivauhdista siten 0,63 sekuntia.

– Välierä lähti hyvin käyntiin. Ensimmäinen 250 metriä meni suunnitelmien mukaan. Vielä 200 metrin kohdalla huippunopeus oli parempi kuin alkuerissä, mutta sitten hyydyin viimeisellä 100 metrillä, Tähti kertasi.

Tähti kelasi Dubaissa päämatkansa satasen lisäksi 400 metrin ja 800 metrin kisat. Tokion paralympialaisissa Tähden päämatkat ovat 100 metriä ja 400 metriä. Dubain MM-kisat kertoivat Tähdelle, että vielä on hiottavaa.

– 100 metrillä onnistuttiin hyvin kunnon ajoituksessa. Kunto oli kauden paras, mutta kun kisaa analysoitiin, sieltä löytyi syitä pieneen epäonnistumiseen. Ne olivat lähinnä teknisiä asioita, jotka pitää fiksata Tokioon mennessä, Tähti kertoi.

Hän ei ollut tyytyväinen 100 metrin finaaliaikaansa 13,97, vaikka voittikin kisan. Ratakierroksella hän ihmetteli, että oma taso jäi viime vuoden EM-kisojen vauhdista.

– Valmentaja Juha Flinckin kanssa pitää sitten miettiä tarkemmin, mikä voisi olla taustalla. Tosin näyttää siltä, että kaikilla ajat ovat nyt olleet kevään Sveitsin kisoihin verrattuna 1–2 sekuntia heikompia.

Ensi kesänä parayleisurheilijoilla on EM-kilpailut kesäkuussa Puolan Bydgoszczissa ja paralympialaiset elo-syyskuun taitteessa Tokiossa, joten luvassa ei ole yhtä pitkää kautta kuin tänä vuonna.

– Kausi on ollut pitkä ja tietyllä tavalla henkisesti raskas, kun ennen näitä kisoja oli kahden kuukauden tauko, ettei ollut kilpailuja. Se oli sellaista odottelua, Tähti puntaroi.