Maailmanmestari Arvi Savolainen teki painihistoriaa – lajilegendalta huima visio tulevaisuudesta: ”Ei siinä ole kahta sanaa” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Maailmanmestari Arvi Savolainen teki painihistoriaa – lajilegendalta huima visio tulevaisuudesta: ”Ei siinä ole kahta sanaa”

Arvi Savolaisesta tuli sunnuntaina historian ensimmäinen suomalainen alle 23-vuotiaiden painin maailmanmestari.

Arvi Savolaisesta, 21, saattaa hyvinkin kasvaa seuraava suomalainen suurpainija.­

4.11.2019 8:13

Sarjassa 97 kiloa otteleva Arvi Savolainen voitti kreikkalais-roomalaisen painin MM-finaalissa Budapestissa kovan georgialaisen Giorgi Melian pistein 5–3.

Melia oli tänä syksynä viides aikuisten MM-kisoissa ja on jo paininut olympiapaikan ensi vuodeksi Tokioon.

Savolainen hallitsi kuitenkin finaaliottelua lähes täydellisesti. Hän onnistui alussa käsivarsiheitossa ja teki voittoon tarvittavat pisteet. Sen jälkeen Melia näytti lähes aseettomalta.

– Arvi oli loppuun asti ottelun hallitsija. Minulla oli koko ajan aika lailla rauhallinen olo. Etenkin toisella jaksolla näkyi jo kaverin hermoilua ynnä muuta. Silloin oli aika hyvä hengittää siinä kulmassa, kertoi Suomen päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela IS:lle Unkarista.

Lahden Ahkeraa seuratasolla edustava Savolainen kohtasi Melian myös keväällä alle 23-vuotiaiden EM-finaalissa. Savolainen voitti silloinkin, lukemin 4–1.

Yli-Hannuksela, 45, voitti omalla urallaan muun muassa MM-kultaa ja kaksi olympiamitalia. Hän näki, että Melian selvä päihittäminen kertoo Savolaisen olevan valmis suurtekoihin.

– Se osoittaa vain, mikä hänen tasonsa on. Hän on valmis mihin vaan. Ei siinä ole kahta sanaa. Hän on valmis ihan mihin vaan! Yli-Hannuksela sanoi.

Savolainen, 21, voitti viime vuonna alle 20-vuotiaiden MM-kultaa ensimmäisenä suomalaisena. Hänen palkintokaapistaan löytyy yhteensä yhdeksän nuorten arvokisamitalia.

Yli-Hannuksela uskoo, että Savolaisen seuraava tavoite on menestys aikuisten arvokisoissa.

– Hän pääsee tähän ikäluokkaan vielä kaksi vuotta, mutta eiköhän Arvin katse ole jo vahvasti jo aikuisten sarjassa, Yli-Hannuksela sanoi.

Arvi Savolainen on menestynyt myös sotilasurheilijana. Viime vuonna hän putsasi pöydän Sotilasurheiluliiton Kamppailupäivillä Utin varuskunnassa Kouvolassa.

Savolainen voitti mestaruuden kaikissa kahdeksassa lajissa, joihin osallistui. Hän oli paras lukkopainissa, harrastenyrkkeilyssä, sisäsoudussa, sotilaspenkkipunnerruksessa, vapaaottelussa, vapaapainissa, kreikkalaisroomalaisessa painissa ja judossa.

Alle 23-vuotiaiden MM-kisat

Kansainvälinen painiliitto on järjestänyt alle 23-vuotiaiden MM-kisoja vuodesta 2017. Ensi vuonna kisat painitaan Tampereella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?