Makwan Amirkhani tyrmättiin Twitterissä häviönsä jälkeen – asiantuntija kertoo oleellisen pointin: ”Jää usein penkkiurheilijalta huomaamatta”

Julkaistu:

Vapaaottelu
Makwan Amirkhanin uran tärkein ottelu päättyi tyrmäystappioon legendaarisessa Madison Square Gardenissa.
Vapaaottelija Makwan Amirkhanin uran tärkein ottelu päättyi varhain sunnuntaina Suomen aikaa kirvelevään tappioon. Amirkhani, 30, joutui taipumaan New Yorkin Madison Square Gardenissa teknisellä tyrmäyksellä Yhdysvaltain Shane Burgosille, 28.

Erinomaisena matto-ottelijana tunnettu Amirkhani dominoi ensimmäistä erää mutta alkoi osoittaa sen jälkeen hyytymisen merkkejä. Tuomari keskeytti höyhensarjan ottelun lopulta kolmannen eli päätöserän loppuhetkillä, kun Amirkhani ei pystynyt enää puolustautumaan Burgosin iskuilta.

Turkulaisottelija kertoi sittemmin Instagramissa joutuneensa ottelun jälkeen välittömästi sairaalaan ja kärsineensä äärimmäisestä nestehukasta.
Etenkin yksipuolinen kolmas erä kirvoitti lajin ystävien keskuudessa suomalaisottelijaa vähemmän mairittelevaa keskustelua. Amirkhanin saamaa löylytystä kutsuttiin helvetilliseksi ja ottelijoiden tasoeroa suureksi.
Cage-otteluja järjestävän MMA Finlandin toimitusjohtaja One Silvera ei nähnyt asiaa niin mustavalkoisena.

Televisiosta ottelua seuranneen Silveran mukaan avauserä osoitti selvästi, että ottelu olisi voinut olla täysin Amirkhanin voitettavissa. Kurdisyntyinen Amirkhani onnistui viemään ennakkosuosikki Burgosin nopeasti mattoon ja pääsi yrittämään kuristusta. Yhdysvaltalainen sai kuitenkin puolustettua asemiaan ensimmäisen erän loppuun.

Toisessa ja kolmannessa erässä Amirkhani väsyi ja Burgos sai hurmoksen päälle.

– Ensimmäinen erä näytti, ettei Maku jäänyt taidoissa jälkeen. Lopputulos osoitti, että Burgos oli pystyssä parempi – etenkin ristiinlyömisessä ja tappelemisessa. Maku oli taas painissa paljon parempi. Kun hän pystyi suorittamaan sitä oikein, Burgos ei päässyt alta pois, Silvera sanoi Ilta-Sanomille.

– Tämä ei ollut missään nimessä epätasainen mismatch vaan ihan perusteltu ottelu. Mismatchesta voi puhua, jos koko ottelu on sitä, että yksi osapuoli saa hurjasti selkäänsä.


Silvera kehui Amirkhanin ottelutaktiikkaa ja ennakkoluulottomuutta.

– Makwan onnistui tekemään ensimmäisessä erässä juuri ne jutut, joita pitää tehdä voittaakseen. Jos hän olisi saanut kuristuksen kiinni tai pystynyt jatkamaan toisessa tai kolmannessa erässä samalla tavalla, ottelu olisi ollut ihan selvästi Makun.

Amirkhanin kohtaloksi koitui lopulta nestehukan lisäksi se, ettei suomalainen saanut vastustajaa mattoon. Burgosin vahvuus pystyottelussa oli Amirkhanille liikaa.

Silvera haluaa muistuttaa suomalaisottelijan kritisoijia parista seikasta.

– Penkkiurheilijalta jää usein huomaamatta tai ymmärtämättä, että kun joku niin sanotusti kaasuttaa ja väsyy, se ei monesti kerro, onko kuntopohjaa harjoiteltu riittävästi vai ei. Tuolla tasolla urheilijat tekevät tarvittavat lenkit ja harjoitusmäärät, jotta kunto olisi parempi kuin tavallinen ihminen voi kuvitellakaan.

– Kun tekee toistuvasti alasvientejä, jotka hyödyntävät räjähtävästi kaikkia kehon suurimpia lihaksia, siihen väsyy, vaikka olisi millainen kondis. Jos toinen onnistuu puolustamaan alasvientejä, se on tosi raastavaa hommaa.

Silveran mukaan muutaman kovan iskun vastaanottaminen horjuttaa kovakuntoisintakin UFC-ottelijaa. Näin kävi Amirkhanille, jonka paketti näytti sekoavan Burgosin painavista lyönneistä.

– Maku sai muutaman iskun väärässä paikassa. Burgos löi paljon vartaloon, mikä vie kuntopohjaa todella paljon ja vaikuttaa hapenottokykyyn. Sitten alkaa epätietoisesti varoa iskuja, jolloin ei hengitä enää rennosti ja väsyy.


Burgos oli Amirkhanin ensimmäinen rankattu UFC-vastustaja. Burgos oli rankattu ennen ottelua höyhensarjan mestarin Max Hollowayn 12. haastajaksi.

Amirkhanin haaveissa oli, että voitto yhdysvaltalaisesta olisi avannut tietä himoittuun titteliotteluun. Tyrmäystappio merkitsi turkulaisen uralle taka-askelia, mutta Silveran mukaan haaveita UFC-menestyksestä ei tarvitse todellakaan haudata.

Amirkhani on otellut nyt UFC-urallaan seitsemän kertaa. Kasassa on viisi voittoa ja kaksi tappiota. Amirkhani teki syyskuussa UFC:n kanssa neljän ottelun mittaisen jatkosopimuksen. New Yorkin ottelu oli niistä ensimmäinen.

 

Tuossa suorituksessa ei ollut mielestäni mitään hävettävää.

– En usko, että tappio merkitsee vielä tässä vaiheessa uraa kovinkaan paljon. Tuon matsin jälkeen ei voi paukuttaa niin paljon henkseleitä ja vaatia seuraavaksi vastustajaksi rankattua ottelijaa. Maku joutuu ehkä ottamaan vastaansa samassa uravaiheessa olevan ottelijan tai jonkun nuoremman UFC-nimen, Silvera sanoi.

Silveran mukaan Amirkhanin valinta New Yorkin jättitapahtumaan oli osoitus, että UFC-organisaatio uskoo suomalaisen taitoihin ja kaupalliseen vetovoimaan.

– Madison Square Garden oli pitkään kielletty hedelmä, kun otteluja ei saanut järjestää New Yorkin osavaltiossa. Se, että UFC valitsi Makwanin ottelemaan tuonne, oli merkki jostain. Samassa painoluokassa oli satoja ottelijoita, jotka olisivat halunneet sinne.

– Jos matsissa olisi tullut pataan muutaman sekunnin jälkeen, seuraukset olisivat olleet todella ikävät. Nopea tyrmäystappio tai nöyryyttävä selkäsauna vievät UFC-uraa paljonkin taaksepäin, mutta tuossa suorituksessa ei ollut mielestäni mitään hävettävää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt