MM-kultaa! Arvi Savolainen paini historiallisen voiton

Julkaistu:

Paini
Arvi Savolainen on historian ensimmäinen suomalainen alle 23-vuotiaiden painin maailmanmestari.
Arvi Savolainen voitti 97-kiloisten sarjan MM-kultaa Budapestissa käydyissä alle 23-vuotiaiden painin maailmanmestaruuskisoissa.

Savolainen löi sunnuntai-illan loppuottelussa georgialaisen Giorgi Melian pistein 5–3 ja pääsi juhlimaan kaikkien aikojen ensimmäistä suomalaispainijan ottamaa alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruutta.

Lahden Ahkeraa seuratasolla edustava Savolainen otti ohjat käsiinsä jo kamppailun alussa ja paiskasi Melian mattoon komealla käsiheitolla. Savolainen sai suorituksestaan neljä pistettä ja kun georgialaisten haasto hylättiin, Savolaiselle kirjattiin vielä piste lisää.

Tänä syksynä aikuisten MM-vitoseksi paininut Melia kavensi pian 5–2:een ja onnistui nappaamaan toisella jaksolla vielä yhden pisteen, mutta Savolainen hallitsi ottelun loppua vaivattomasti.

– Helpotti suunnattomasti, kun se neljän pisteen heitto onnistui. Sen jälkeen oli suhteellisen helppo jatkaa ottelua. Neljän pisteen kaula on iso juttu, Suomen päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela sanoi IS:lle.

Melia yritti toisella jaksolla vielä sekoittaa pakkaa. Hän pyysi ja sai huoltotauon, jota Yli-Hannuksela piti täysin poikkeuksellisena.

– Se oli täysin taktikointia. Huoltoa ei yleensä sallita, jos painijalla ei ole mitään näkyvää vammaa, kuten haavaa. Nyt se yllättäen sallittiin, mutta se ei vaikuttanut millään tavalla toimintaamme.

Savolainen pääsi loppusummerin soitua nostamaan etusormensa ylös mestaruuden kunniaksi. Yli-Hannuksela – olympiamitalisti ja maailmanmestari – ryntäsi onnittelemaan suojattiaan ja paiskasi tämän komeassa kaaressa molskille.

Vaikka Savolainen on noin satakiloinen lihaskimppu, hän lensi Yli-Hannukselan käsittelyssä kevyesti kuin höyhen.

– Sen verran rutinoitunut painimies olen, että heitto lähtee aina tarpeen vaatiessa, Yli-Hannuksela sanoi.

Miten historiallista MM-kultaa juhlitaan?

– Täällä on paljon suomalaisia. Kutsu on käynyt hotellillemme. Eiköhän me jotain pientä siellä keksitä. Toki pojilla on huomenna aikainen lähtö Suomeen, joten ei voi mitään älyttömiä tehdä. Vähän juhlistetaan varmasti kyllä, kuten asiaan kuuluu, Yli-Hannuksela vastasi.
21-vuotias Savolainen jatkoi kultasarjaansa juniorikisoissa. Hän voitti viime vuonna alle 20-vuotiaiden MM-kultaa. Tänä keväänä hän nappasi alle 23-vuotiaiden EM-kullan. EM-finaalissa Savolainen kohtasi myös Melian ja voitti pistein 4–1.

Palkintojenjaossa Melia näytti maansa myyneeltä. Kun hopeamitalistia ripustettiin Melian kaulaan, hän riiputti päätään ja nieleskeli kyyneleitään. Melia kuitenkin kokosi itsensä ja onnitteli Savolaista reilulla kädenpuristuksella.

Yhteensä Savolainen on urallaan napannut jo yhdeksän nuorten arvokisamitalia.

Kansainvälinen painiliitto on järjestänyt alle 23-vuotiaiden MM-kisoja vuodesta 2017. Ensi vuonna kisat painitaan Tampereella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt