Uskomattomiin suorituksiin yltäneitä kiinalaissuunnistajia epäillään härskistä huijaamisesta: ”Olen ollut naiivi”

Julkaistu:

Suunnistus
Kiinalaissuunnistajien Shuangyan Haon ja Li Zhuoyen yllättävät palkintokorokesijat suunnistuksen maailmancupin finaalissa johtivat huijaustutkintaan.
Suunnistuksen maailmancup huipentui tänä vuonna Kiinan Guangdongissa lokakuun lopulla. Niin miesten kuin naisten sprinttimatkalla isäntämaan edustajat venyivät yllättäen palkintopallille.

Naisten sarjassa Shuangyan Hao otti voiton, ja miehissä Li Zhuoye ylsi kolmannelle sijalle. Haon voitto oli Kiinalle ensimmäinen suunnistuksen maailmancupin osakilpailuvoitto.

Kiinalaisten menestys tuli niin puskista, että kansainvälinen suunnistusliitto IOF kertoi tiedotteessa tutkivansa kisojen tapahtumia mahdollisen huijaamisen takia.

Epäilyksille antaa pontta se, että aiemmin lokakuussa Kiinassa järjestetyssä Military World Games -tapahtumassa Kiinan suunnistusjoukkue hylättiin sen jäätyä kiinni huijaamisesta.

Naisissa neloisvoiton ottanut joukkue oli saanut avustusta kilpailun katsojilta ja käyttänyt etukäteen valmistettuja polkuja ja merkkejä, joista muut joukkueet eivät tienneet.

– Yhteisömme jäsenet ja suunnistuksen ystävät ympäri maailmaa yllättyivät kilpailujen kulusta ja lopputuloksista. Joidenkin urheilijoiden teknisten taitojen ja juoksunopeuden hurja kehitys herättää kysymyksiä. IOF:n täytyy tutkia tällaisten odottamattomien suoritusten taustat muutaman urheilijan kohdalla, totesi suunnistusliiton presidentti Leo Haldna tiedotteessa.

IOF:n pääsihteeri Tom Hollowell myönsi, että suunnistuksessa reilu peli on monesti yksilöiden oman oikeudentajun varassa.

– Lajimme luonteeseen kuuluu, että ratatietojen ja kilpailuun liittyvän informaation hallinta riippuvat täysin yksilöiden hyvästä tahdosta ja eettisistä arvoista. Olen henkilökohtaisesti ollut liian naiivi uskoessani, että vahvat eettiset arvot, joihin olemme suunnistuksessa tottuneet, siirtyvät automaattisesti uusiin suunnistusmaihin ja kulttuureihin, Hollowell pohti tiedotteessa.

Ruotsalaisen suunnistuksen moninkertainen arvokisavoittajan Gustav Bergmanin mukaan tutkinta tulee tarpeeseen.

– Yksikään kiinalaisista suunnistajista ei ole ollut lähelläkään tätä tasoa aiemmin. Etenkin miesten puolella kiinalaiset dominoivat kisan teknistä alkupuoliskoa täysin, ennen kuin tutut kärkijuoksijat nousivat kärkeen reitin fyysisemmällä osalla, Bergman kommentoi yllätystuloksia SVT Sportille.

Suunnistuksen sprinttimatkojen maailmanrankingissa Hao löytyy tällä hetkellä sijalta 260 ja Li sijalta 359.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt